Aktuální zprávy z klubu
pá 20.2.2009 | Michal Luňák

Praktiky Vrchlabí nemají se sportem nic společného

Velké emoce ovládly páté čtvrtfinálové utkání ve Vrchlabí. Nutno podotknout, že se na vzplání vášní velikou měrou podíleli jak domácí hráči, tak také vrchlabští fanoušci, kteří předvedli přesně to, co by se během zápasů v tribuně nemělo objevovat – agrese, nenávist vůči soupeři, ale hlavně skleněné lahve jako zbraň! Velikou měrou k chaosu na tribunách přispěla také neprofesionální práce pořadatelů včetně amatérského vystupování místního hlasatele, který svým komentářem jen „přikládal“ polínka do už v té době dost rozhořeného ohně obou táborů. Vrcholem všeho bylo, když jeden z domácích fanoušků hodil na hradeckou střídačku skleněnou láhev, která zasáhla do hlavy Tomáše Buriána a ten musel být následně převezen s podezřením na otřes mozku do nemocnice. Záchranku si ale hradecký hokejový klub musel zavolat sám. „Nepřál bych vrchlabským funkcionářům, aby viděli, jak jim v šatně ztrácí vědomí jejich hráč a záchranka nikde,“ v kostce řekl den po utkání hradecký manažer Roman Višňák. Dále se k celé situaci odmítl vyjadřovat. „Prohlédněte si video, které je na stránkách a další komentář není potřeba,“ dodal.

I takový byl průběh pátého čtvrtfinále…

V průběhu třetí třetiny pátého utkání čtvrtfinálové série se na ledě strhla hromadná bitka, která odstartovala několik zarážejících incidentů. Při odjezdu na střídačku byl skleněnou lahví zelené barvy zasažen do hlavy hradecký obránce Tomáš Burian. Ten byl po zásahu v těžkém šoku a další šok přišel pro hradecké, když se domáhali pomoci zdravotníků. Na stadionu v tu dobu nebyla přítomna záchranná služba, hráče musel ošetřit jeden z hradeckých fanoušků (lékař) a ten také přivolal záchrannou službu. Zásadní otázkou zůstává, kde se na stadionu vzala skleněná lahev? Zřejmě to vypovídá o katastrofální pořadatelské službě. Ta absolutně nedokázala zabezpečit klid a pořádek na zimním stadionu. Aby toho pochybného nebylo málo, do této situace se vložil místní hlasatel, který velice nevhodným proslovem vyhrotil situaci a doslova hecoval oba tábory proti sobě. Hradecký hokejový klub na popsané události reaguje podaným protestem na průběh čtvrtečního utkání. „Rozhodli jsme se, že situaci budeme řešit. Toto není možně, aby se znovu opakovalo. Na stole mají vše právníci, kteří mají k dispozici i video ze zápasu a další materiály týkající se čtvrtečního utkání. Zvažujeme podání trestního oznámení jak na hráče Gengela, tak na hokejový klub Vrchlabí, který zcela evidentně nezabezpečil bezpečnost na stadionu, “ doplňuje k celé situaci ještě generální manažer klubu Roman Višňák.

Záznam průběhu celé hromadné bitky, kde hráč Gengel dvakrát surově a hlavně zákařně napadl hradecké hráče. „Další komentář není potřeba," říká k videozáznamu generální manažer klubu. „Pan Gengel vyloženě napadal naše klíčové hráče. Navíc když někdo napadne ležícího hráče jako to on udělal dvakrát, tak je to pod úroveň člověka. Otázkou je, jestli se v jeho případě vůbec dá o člověku mluvit. Ten hráč musí být potrestán daleko vyšším trestem než trest ve hře. Já dovedu chápat že k play – off patří vše možné i nemožné, ale toto bylo ze strany celé lavičky Vrchlabí opravdu nemožné,“ okomentoval celou situaci trenér Pazourek po konci pátého zápasu.

Michal Sochor: ,,O pořadatelské službě nemůže být snad ani řeč…“

Na hradecký hokejový klub přišel e-mail dlouholetého hradeckého fanouška Michala Sochora. Tento člověk zažil s hradeckým hokejem několik desítek vypjatých zápasů a pamatuje časy zlé i ty dobré, zápasy kde šlo doslova o vše... Jeho názor na včerejší události je více než jasný. ,,Co se týče pořadatelské služby, tak tam především nevím, jestli se vůbec dá o nějaké pořadatelské službě hovořit. Každopádně včerejšek ukázal, že ve vypjatých momentech utkání, nejsou ve Vrchlabí schopni zajistit bezpečnost hostujících hráčů a hrozí zde kdykoli možnost zranění nejen hráče, ale i fanoušků.“ Situaci která odstartovala vlnu emocí v hledišti popisuje Michal Sochor ze svého pohledu. ,,Největší ostudou na tom je, že se nejednalo o nic jiného, než o cílenou provokaci ze strany vrchlabských „tvůrců hry“ Fiedlera a Gengela. Tato dvojice prakticky v jednom momentu napadla hradecké klíčové hráče Koudelku s Kadlecem. Ladislav Gengel svou inteligenci předvedl divákům dále v okamžiku, kdy dvakrát během chvíle udeřil pěstí ležící hradecké hráče,“ popisuje Michal Sochor. Z jakého důvodu se takto hráči z Krkonoš chovají? ,,Vidím za tím jednoznačně osobu trenéra Jeřábka. Bylo jasné, že po svých hráčích bude vyžadovat totální agresivitu proti hokejově lépe vybavenému soupeři, ale tohle bylo skutečně moc a je velice smutné, jací hráči se můžou vyskytovat v první lize,“ uzavřel Michal Sochor.

Obrázky skla na hradecké střídačce vyfocené na mobilní telefon.

Tato skleněná láhev zasáhla Tomáše Buriana z tribuny.

Zvýšená bezpečnostní opatření na šestý zápas

Hradecký hokejový klub na základě událostí z pátého utkání ještě zpřísní již tak důkladné kontroly na ČEZ Stadionu a to zejména pro hostující fanoušky. ,,Nemůžeme riskovat, že by se tady nějaký vrchlabský fanoušek choval tak, jako tomu bylo teď ve Vrchlabí. Přijali jsme tedy ještě o něco zvýšenější bezpečnostní opatření,“ informoval marketingový manažer Daniel Višňák. ,,Hostující fanoušci tentokrát nebudou mít dovoleno používat tyče, na kterých mají přidělané své vlajky. Bude jim vyhrazen sektor „hostí“ a to pouze od „tyče k tyči“, která tento sektor určuje. Nebudou moci tedy být v prostoru celého oblouku za domácí brankou, jako tomu bylo také během posledních dvou zápasů. Těm, kteří v tomto sektoru nebudou a na vlastní volbu si vyberou jiné místo, nemůžeme garantovat 100% bezpečnost. Nechceme hostující fanoušky nijak omezovat, je to ale pro jejich bezpečnost a také z důvodu, že chceme předejít problémům, které vznikly poslední zápas ve Vrchlabí. Po utkání by měli hostující příznivci počkat na svých místech a opustit halu až na vyzvání hlavního pořadatele,“ pokračoval Višňák. „Ani nepředpokládáme, že by si někdo dovolil do haly vnést sklo, jako tomu bylo právě ve Vrchlabí. U vchodu budou probíhat bezpečností kontroly, tak jako je tomu každý zápas, v tom se nic nemění. V případě, že by některý z fanoušků ať hostí nebo Hradce porušil vnitřní řád ČEZ Stadionu, bude nekompromisně vyveden,“ uzavírá marketingový manažer.

Hradecký ČEZ Stadion bude na šestý zápas čtvrtfinále play-off mezi hráči HC VCES a Vrchlabí otevřen v tradičních 17:00. Do 12:00 poběží předprodej vstupenek ve Střída Sportu a v restauraci Rychtářka, od 13:00 se pak otevřou s předprodejem pokladny ČEZ Stadionu.