Aktuální zprávy z klubu
po 14.10.2013 | Jan Vavřina

Při nedělním zápase se Spartou se těšte na ukázku poháru pro vítěze extraligy!

Na fanoušky východočeského klubu čeká v neděli nejen šlágr se Spartou, ale i možnost vidět na vlastní oči pohár, jenž získá vítěz letošního ročníku play-off nejvyšší české soutěže! Jedná se o zbrusu novou trofej, která bude mít letos premiérového majitele. Na zimním stadionu v Hradci Králové bude k vidění během prvního utkání druhé čtvrtiny základní části.

ČSLH chce novou trofej představit fanouškům všech extraligových týmů, proto bude na každém stadionu vždy během jednoho utkání k dispozici divákům. U nás v Hradci Králové bude vystaven v neděli 20. října, a to od 16:30 v prostorách V.I.P. vchodu.

Nový pohár je velmi vážený, což dokládá fakt, že ho budou po celou dobu vystavení hlídat bodyguardi, kteří budou pečlivě dohlížet na to, aby nebylo na pohár saháno. I z toho důvodu bude kolem poháru vytvořena bezpečností zóna, zpoza které bude ale jeho fotografování možné.

Pohár nese jméno prvního československého prezidenta

Tuzemská hokejová elita od roku 1999 až doposud bojovala o tzv. Velký pohár, který byl letos nahrazen zbrusu novou trofejí. Její historie sahá až do dvacátých let minulého století. V roce 1924 totiž první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk věnoval obdobný pohár vítězi mistrovství Českého svazu hockeyového, jehož cílem bylo vytvořit dlouhodobou soutěž v tomto krásném sportu na našem území. O devět let později věnoval tehdejší prezident další pohár vítězi prvního světového šampionátu v ledním hokeji v Praze.

Pohár, jehož výroba trvala tři měsíce, měří 73,8 centimetrů a váží téměř 15 kilogramů. Je složený ze 116 součástek a tvoří ho základna z leštěné nerezové oceli, vnitřní stříbrný lehčený plášť a pozlacená vnější část. Masarykův pohár nemá ucha, chytat se bude za jedny ze šesti dílů pláště. Stejně jako tomu je u jiných známých trofejí, i na podstavě Masarykova poháru budou navždy vyryti jeho vítězové. Oproti předchozím trofejím bude mnohem více střežen, originál si užijí držitelé pouze na ledové ploše ihned po závěrečném utkání celého ročníku, poté obdrží jeho věrnou kopii.

Věříme, že neděle nebude jedinou příležitostí, kdy bude pohár v Hradci Králové a že se sem jeho kopie jednou přestěhuje nastálo. Přesto ale neváhejte a přijďte se s ním seznámit už v neděli.