Tiskové zprávy
so 2.6.2018 | Jan Vavřina

Parťák pro Jaroslava Pavelku. Hradecké brankoviště doplní Brandon Maxwell

Po odchodu Patrika Rybára avizovalo vedení klubu Mountfield HK, že shání k Jaroslavu Pavelkovi druhého kvalitního gólmana. Tím se stává kanadsko-americký showman Brandon Maxwell, jenž působí v české nejvyšší soutěži nepřetržitě od sezóny 2014/15. S Východočechy uzavřel kontrakt na jeden rok s možností klubu uplatnit opci na další sezónu.

Sportovní vedení klubu bylo se situací, že loňská jednička s největší pravděpodobností opustí řady Královéhradeckých, seznámeno delší dobu. Generální a sportovní manažeři proto hledali vhodného kolegu k Jaroslavu Pavelkovi. „Sháněli jsme gólmana, který bude ztotožněn s myšlenkou, že budeme chtít dát větší prostor Jardovi, který si o to svými výkony v loňské sezóně řekl. Po Brandonovi chceme, aby zapadl do týmu a v případě, že bude chytat Jarda, tak aby mu pomáhal. Toto všechno jsou věci, se kterými Brandon souhlasil,“ poodkrývá zákulisí jednání generální manažer Aleš Kmoníček.

Toho zároveň těší, že sám hráč projevil velký zájem oblékat dres Mountfieldu. „Jeho chuť hrát za Hradec byla evidentní a moc nás tím potěšil. I když jsme o sobě věděli, tak on sám kontaktoval trenéra brankářů Roberta Horynu s tím, že by se rád stal součástí naší organizace,“ těší člena vedení klubu. S novicem v hradecké kabině hovořili před uzavřením spolupráce právě generální manažer, trenér brankářů i hlavní kouč Tomáš Martinec.

„Když jsme se na příchodu Brandona všichni zainteresovaní, to znamená trenéři, sportovní manažer a já, shodli, tak jednání byla velmi rychlá. Brandon akceptoval náš návrh smlouvy hned napoprvé a byli jsme tím pádem poměrně rychle domluveni. Pevně věřím, že naváže na výkony, které předváděl v dresu Pardubic i Boleslavi a že bude platnou součástí našeho brankoviště,“ doufá člen představenstva klubu.

Rodák z amerického Winter Parku ve státě Florida chytal v tuzemsku za Vítkovice, Pardubice a naposledy Mladou Boleslav. „Přivádíme zkušeného gólmana, který zná českou extraligu, což je velká výhoda. V ní má navíc odchytané tři sezóny, tudíž nebude považován za cizince. To je pro nás rovněž poměrně velké plus,“ dodává Aleš Kmoníček. Sedmadvacetiletý brankář se k mužstvu připojí ve druhé polovině července, tedy v době, kdy A-tým vyjede poprvé na led.

Profil Brandona Maxwella

Brandon Maxwell se narodil 22. března 1991 na Floridě, konkrétně ve Winter Parku, s hokejem začínal ale v Kanadě. Až do roku 2012, kdy se podíval poprvé do Evropy, nastupoval v zámořských juniorských soutěžích. Kromě toho si zachytal za reprezentaci, v sezóně 2007/08 si z mistrovství světa hráčů do 18 let přivezl bronz a byl vyhlášen jedním ze tří nejlepších hráčů svého týmu. Následně uspěl na draftu, kde si ho ze 154. pozice vybralo Colorado Avalanche.

V ročníku 2012/13 kvůli probíhající výluce NHL zamířil prvně na starý kontinent, kdy se skrz nově vznikající ukrajinský celek chtěl propracovat do KHL. Jenže politické a bezpečnostní problémy tomu nepřály a brankář s americkým i kanadským pasem se vrátil do zámoří. Následoval rok ve švédském Rögle a znovu návrat do USA.

V sezóně 2014/15 se poprvé upsal českému týmu, do svého kádru ho vzaly Vítkovice. Po roce se přesunul na východ Čech, dres Dynama oblékal jeden a půl sezóny, než odešel do Mladé Boleslavi, kde strávil rovněž ročník 2017/18. Výkony v posledních letech mu otevřely cestu na olympijský turnaj v Jižní Koreji, do branky se nakonec z pozice třetího muže nedostal. Od sezóny 2018/19 bude hájit barvy Mountfieldu HK, se kterým se domluvil na nové spolupráci.

Statistiky Brandona Maxwella