Rozhovory
pá 8.6.2018 | Radek Staněk, Jan Vavřina

Vést hlavní tým je pro mě velká čest, říká Tomáš Martinec. S přijetím nabídky neváhal

Letní příprava hradeckého celku je již měsíc v plném proudu. Mountfield se chystá na novou sezónu, do které vstoupí s odlišnou koncepcí, sázející na dravé mládí. Její hlavní tváří je nový hlavní trenér A-týmu Tomáš Martinec. Dlouholetý asistent a šéftrenér mládeže hovoří v obsáhlém rozhovoru o nové výzvě, skladbě kádru pro nadcházející ročník i úspěšných akademických týmech Hradce Králové.


Vraťme se ještě do období, kdy jste byl jmenován hlavním trenérem A-týmu. Jak se to celé seběhlo a jak jste reagoval?
Probíhalo hodnocení sezóny, která vzhledem ke stanovenému cíli dopadla neúspěšně. Všichni jsme chtěli postoupit do finále, a to se nepovedlo. Vedení se tak rozhodlo změnit koncepci klubu a oslovilo mě s nabídkou, za což jsem vděčný a velmi si toho vážím. Je to pro mě čest, takže jsem vůbec neváhal a na práci se těším.

Měl jste už dříve náznaky, že by k podobné nabídce mohlo dojít? Nebo se to vyvinulo až po play off?
Jak jsem řekl, měli jsme stanovený cíl, o kterém jsme jako trenéři věděli. Kdybychom ho dosáhli, pravděpodobně bychom pokračovali ve stejném složení. Myslím, že se to řešilo po skončení sezóny a rozhodlo se to tedy až po ní.

Vnímáte svůj posun z asistentské pozice na hlavního trenéra i jako ocenění své dosavadní práce pro hradecký hokej?
To úplně nevím. Jsem tu u mládeže osm let, posledních pět let jsem měl možnost dělat asistenta u prvního týmu všem trenérům, kteří tady byli... Takže si toho moc vážím a uvidíme, jak to půjde dál.

V souvislosti s vaším jmenováním byla také nastolena nová koncepce s cílem omladit kádr. Je vám takováto filozofie blízká?
Vychází z toho, že z týmu odešla spousta hráčů. Kádr byl starší a v podstatě dochází ke generační výměně. Já to samozřejmě vítám, protože si myslím, že je důležité, aby kluci v mládežnických týmech viděli, že mají šanci dostat se do A-týmu. Spousta kluků z naší mládeže teď dostane šanci a uvidíme, jak se s tím poperou.

Mladší hráči dostanou šanci zabojovat o extraligu

Právě tito mladší hráči se nyní připravují s hlavním týmem v poměrně velkém počtu. Půjdou i na led, nebo mohou i odejít do jiných týmů?
V přípravě máme zhruba čtrnáct hradeckých odchovanců a je jasné, že všichni se do sestavy nedostanou. Sháníme pro ně uplatnění ve WSM lize, aby se dostali do dospělého hokeje. Samozřejmě všichni mají šanci zůstat tady pro extraligu, ale všem nám je jasné, že přechod pro ně nebude jednoduchý. Ale i kluci, kteří půjdou do WSM ligy, zůstanou našimi hráči a budou mít šanci si extraligu zahrát. Záleží pouze na nich.

Věříte, že tato koncepce může pomoci celému hradeckému hokeji i samotné motivaci hráčů v akademických kategoriích?
Věřím, že to hodně pomůže. Myslím, že už v předchozích letech tady spousta kluků dostala příležitost. Kluci v akademii tak vidí, že je to cesta a příležitost dostat se zde do A-mužstva. Letos jich příležitost dostane ještě více.

V jaké fázi je momentálně příprava?
Začali jsme 2. května převážně s mladšími hráči, postupně se k nim přidávali i starší nebo ti, kteří skončili minulou sezónu později. Nyní máme soustředění v Ústí nad Orlicí. Příprava zatím probíhá dobře, Míša Tvrdík (kondiční trenér) to má skvěle připravené. Je o něco náročnější, než bývala, protože je tu hodně mladších hráčů. Chceme hrát také trochu jiným stylem a budeme potřebovat mít hodně natrénováno. Chtěli bychom hrát daleko aktivnější hokej, založený na větším pohybu i agresivitě. Věřím, že právě mladší hráči toto přinesou.

Letní přípravu má pod palcem zmíněný Michal Tvrdík. Jak máte mezi sebou v tomto období rozdělenou práci?
Jak jsem říkal, Míša ji má skvěle připravenou. Samozřejmě její obsah a náplň tréninků spolu konzultujeme. Radíme se, ale v podstatě to vede Michal. My mu spíš asistujeme a zatím to probíhá výborně.

Patrik i Ruda budou chybět, ale zahraničí jim všichni přejeme

Do svého realizačního týmu jste si vybral Aleše Krátošku a Petra Svobodu. Proč jste ukázal právě na ně?
Aleše znám velmi dobře, před pěti lety jsem ho oslovil s nabídkou přejít do Hradce a spoluvést mládež. Je to velmi pracovitý člověk a odvádí tu skvělou práci. Je jedním z lidí, se kterými tu trávím nejvíc času, a máme i podobný náhled na hokej, takže jsem rád, že teď do toho šel se mnou. Dále jsme k sobě hledali trenéra specializujícího se na obránce a který by nám pomáhal i u mládeže. Shodli jsme se na Petrovi, který má i hráčské zkušenosti z NHL a reprezentace. Jako trenér působil u mládeže Jihlavy i reprezentace. Věřím, že naše spolupráce bude fungovat a vytvoříme skvělý tým.

Máte už mezi sebou blíže rozdělené role?
Více jsme o tom nedebatovali, ale je jasné, že Petr se bude specializovat na dovednosti obránců. Aleš jako bývalý skvělý útočník si zase bude všímat jich. Určitě ale půjde o týmovou práci, v tom bych si chtěl vzít příklad z trenérů, kteří zde dříve pracovali a se kterými byla výborná spolupráce. Dnes to není o jednotlivci, ale o celém realizačním týmu.

Existuje i varianta, že by se k vám na tréninku přidal i nový sportovní manažer Jaroslav Bednář?
Bavili jsme se o této možnosti, ale uvidíme, jak bude Jarda jako manažer vytížený. Kdykoliv bude mít čas a půjde s námi, tak bude velkým přínosem. Řešíme s ním i s Alešem Kmoníčkem přestupy, Jarda má proto teď hodně práce. Hradec je menší, rodinný klub, takže tyto záležitosti řešíme vždy týmově.

Jak jste spojený s aktuálním stavem kádru?
Odešlo hodně kvalitních hokejistů, které bude těžké nahradit. Zatím se tým tvoří a je jasné, že to bude chvíli trvat. Rádi bychom přivedli jednoho až dva produktivní útočníky vzhledem k tomu, že odešel Ruda Červený, který měl být jedním z pilířů.

V poslední době odešli právě Rudolf Červený do KHL a také Patrik Rybár do Detroitu. Pro klub je to ze sportovního hlediska ztráta, ovšem z lidského jim to člověk asi musí přát, že?
Oba dva jsou charakterově výborní kluci a byli klíčovými hráči týmu. Patrik tu odvedl kvalitní práci a dva roky patřil k TOP brankářům extraligy. Bylo jasné, že dřív nebo později dostane z NHL či KHL nabídku. Takže mu to všichni přejeme, ale samozřejmě to pro tým bude velká ztráta. S Rudou je to podobné. Výborný kluk, který pro klub dýchal. Ale svými výkony si nabídku zasloužil a přeji mu, aby se v KHL prosadil.

Hradecká mládež jde každým rokem dopředu

Přesuňme se nyní k hradecké mládeži. Jak jste jakožto její šéftrenér spokojený s uplynulým ročníkem?
S mládeží jsme prožili jednu z velmi úspěšných sezón. Juniorka se umístila na skvělém čtvrtém místě. Starší dorost se zase celou sezónu pohyboval v horních patrech tabulky, byť vypadl v play off. Mladší dorost zaznamenal mistrovským titulem fantastický úspěch. I v žákovských kategoriích se kluci pohybovali nahoře. U dětí můžeme být spokojení, že je jich hodně a chodí sem rády. Trenéři s nimi výborně pracují a nemáme s počtem problém jako dříve. V Hradci je velký zájem o hokej, mládež jde každým rokem dopředu a pomalu se můžeme rovnat s nejlepšími mládežnickými kluby v republice.

V akademických soutěžích došlo před nadcházející sezónou k redukci ze tří kategorií na dvě. Jak tento krok vnímáte?
My jsme patřili k těm, kteří volali po změně v těchto kategoriích. Byť jsme navrhovali trochu jiný model, tak v zásadě je dobrý. Zvýší se konkurence, která bude kluky nutit k větší pracovitosti. Samozřejmě je to nešťastné pro ročníky 1998 a 1999, které skončily v juniorce a přechod do dospělého hokeje je pro ně velkým skokem. Ale zrovna u nás to byly silné ročníky a věřím, že se nám pro většinu z nich podaří najít uplatnění u dospělých.

Na závěr otázka na mistrovství světa hráčů do 18 let, kterého jste se zúčastnil z pozice asistenta hlavního trenéra. Jak jste si tuto akci užil?
Užil jsem si ji skvěle, byla to parádní akce. Nejen mistrovství, ale i celé mé působení u týmu pro mě bylo obrovskou zkušeností. Měli jsme skvělou spolupráci s celým realizačním týmem a turnaj byl pak takovou třešničkou na dortu. Pro hráče pak odměna za celoroční práci. Mistrovství v Rusku bylo skvěle organizované a vše tam fungovalo na nejvyšší úrovni. V Čeljabinsku i Magnitogorsku jsou krásné haly, které byly při většině utkání zaplněné. Pro kluky to byl skvělý zážitek, vrcholem bylo naše čtvrtfinále proti Kanadě. To byl nezapomenutelný zážitek a konečné čtvrté místo je, myslím, pro český mládežnický hokej úspěchem.