Tiskové zprávy
so 20.4.2024 | Tisková zpráva

Slovenský reprezentační obránce Dávid Mudrák míří do Hradce

Po oznámení příchodu útočníka Ryana Dmowskiho představuje Mountfield druhou akvizici. A opět se jedná o podpis hráče ze slovenské Tipos extraligy. Novou součástí defenzivy Lvů se stává obětavý obránce Dávid Mudrák. Třiadvacetiletý reprezentant v tomto týdnu vypadl kvůli zranění ruky z boje o nominaci na světový šampionát v Česku.

Třiadvacetiletý odchovanec Zvolena hokejově rostl ve svém mateřském klubu, odkud vyrazil na zkušenou také do Finska, kde patřil do organizací TUTO Hockey nebo TPS Turku. Hned dvakrát rovněž reprezentoval Slovensko na juniorských šampionátech, přičemž napodruhé zastával roli asistenta kapitána týmu.

Hned po konci juniorské kariéry se Dávid Mudrák stal součástí dospělé slovenské reprezentace, a to díky své obětavé, ale také důrazné hře. V loňském roce byl součástí Slovenska i na MS, ale nakonec se na soupisku nevešel, letos prožil bodově nejvýraznější sezonu v barvách mateřského celku (3+15). Nyní jej čeká první dospělé angažmá v zahraničí, upsal se totiž českému týmu – Mountfiedu HK.

Komentář generálního manažera Aleše Kmoníčka o příchodu Dávida Mudráka: „Dávid patřil k nejlepším obráncům na Slovensku a je pravidelným reprezentantem. Zdobí ho bojovnost, perfektní kondice, důraz i chuť se stále zlepšovat. Navíc se jedná o charakterově skvělého kluka, takže jsme moc rádi, že jsme se s ním dohodli na dvouletém kontraktu.“

Profil Dávida Mudráka

Rodák ze slovenského Zvolena začal s hokejem právě v místním hokejovém klubu, ve středoslovenském městě prošel mládežnickými kategoriemi. A vždy patřil k nejlepším, takže ještě jako velmi mladý si zahrál za tamní juniorku. Nakonec se bojovný zadák s dobrou přihrávkou rozhodl rozvíjet v zahraničí, a to konkrétně na severu Evropy – v zemi tisíce jezer. Ve Finsku.

V druholigovém TUTO Hockey v Turku si zahrál nejvyšší juniorskou soutěž, na jeden zápas nakoukl také mezi dospělé. A to stále jako slovenský reprezentant do osmnácti let. Po sezoně si jej vyhlédlo slavnější TPS, a tak Dávid Mudrák strávil i další ročník ve finském Turku. Také jej čekalo první mistrovství světa do dvaceti let.

Ještě v juniorském věku Dávid Mudrák trochu koketoval s kanadskou juniorkou, kam byl draftován, nikdy si ji však nezahrál. Nakonec se vydal cestou dospělého hokeje v rodné zemi. A udělal dobře – v reprezentační dvacítce patřil na MS k nejlepším hráčům, a dokonce oblékal na svém dresu áčko. Ještě během angažmá v Dukle Michalovce do roka nakoukl poprvé také do reprezentačního áčka.

Plynule se tak z juniorské reprezentace zapojil do akce také pod taktovkou Craiga Ramseyho ve slovenském A-mužstvu. Od sezony 2022/23 působil Dávid Mudrák v rodném Zvoleně, kde patřil mezi nejlepší obránce. Ostatně prožil také dvě bodově nejpovedenější sezony, a to i přesto, že patří spíše mezi ty poctivé defenzivní beky. Od ročníku 2024/25 bude hájit barvy Mountfieldu HK.

Statistiky Dávida Mudráka