Preview k zápasu
pá 29.12.2023 | Tomáš Prodělal

Konec roku a repríza finále! Lvi chtějí v Třinci ukončit sérii proher

Prosincová reprezentační pauza vzala svěřencům Tomáše Martince vítr z plachet. Vidět to bylo také v utkání s Litvínovem, kde Verva o osudu utkání rozhodla už v první třetině, ve zbytku duelu Lvi marně dotahovali a připsali si třetí prohru v řadě. To už je ale minulost a v sobotu budou mít Hradečtí šanci zakončit kalendářní rok úspěšně, když vyrazí do Třince. V letošních vzájemných střetnutích zatím vždy slavili hosté. Bude tomu tak i tentokrát? Mač začíná v 17 hodin.

Hokejistům zpod Bílé věže se úvod utkání proti Litvínovu hrubě nepovedl, když svého soupeře nechali odskočit na rozdíl tří branek. Jak začátek viděl útočník Aleš Jergl?„Věděli jsme, že to bude těžký zápas. Takto k důležitému zápasu nemůžeme přistupovat. Přehráli nás úplně ve všem,“ neskrývá zklamání stálice útočných řad. Od druhé třetiny už se výkon domácích zvedal, dokonce se jim podařilo snížit, více už však nedokázali. „Po první třetině jsme si v kabině řekli, že je před námi ještě čtyřicet minut. Chtěli jsme k tomu přistoupit úplně jinak. Dali jsme gól na 1:3 a měli další šance, bohužel jsme je neproměnili,“ mrzí rodáka z Kroměříže.

Do druhé periody nastoupili Lvi s proházenými formacemi a vystřídaným brankářem. „Trenér gólmanů chtěl dodat nějaký impulz. My jsme tam od toho, abychom hráli a je jedno, s kým to bude,“ nedává proházení sestavy velkou váhu asistent kapitána. Ani nepříznivý vývoj duelu nezastavil příznivce ve vytváření brilantní kulisy. „Fanoušci jsou tady zkrátka fantastičtí. Celý zápas nás hnali a podporovali, jen škoda, že jsme jim to nedokázali oplatit výhrou,“ smeká před kotlem šikovný střelec.

Hradečtí mají však stále možnost zakončit rok na vítězné vlně, když jedou do Třince, kde odehrají další reprízu loňského finále.„Všechno v naší hře musí být jinak. Motivace je na každý zápas. Teď jsme tři utkání prohráli, takže určitě rok nechceme zakončit porážkou. Uděláme maximum pro to, abychom přivezli výhru,“ uzavírá „Jerglis“ s vidinou, že fanouškům vrátí podporu alespoň v podhůří Beskyd, kam fanklub chystá výjezd.

DanielVoženílek
Odchovanec Pardubic v Třinci neuvěřitelně vyrostl a výrazně se zasloužil o čtvrtý titul Slezanů v řadě, předvedená hra ho navíc vynesla až na mistrovství světa. Letos své výkony ještě zlepšil a se 22 kanadskými body ho dělí jediný od vyrovnání kariérního maxima.

Šestnáct mačů bez prohry vyhouplo Třinec do TOP4

Svěřenci Zdeňka Motáka sice sezonu odstartovali dvěma porážkami, avšak postupně se začali zvedat tabulkově i herně. Po říjnové prohře s Litvínovem totiž rozjeli pořádnou šňůru, když dva měsíce nepoznali, jaké to je odcházet z utkání bez bodu. Takových duelů bylo celkem šestnáct! Po důrazné stopce od Pardubic 1:5 začali výkony Slezanů přeci jen trochu pokulhávat, když v přestřelce podlehli také Plzni. Před Vánoci si zase Oceláři protáhli mač se Spartou až do sedmnácté série nájezdů, vytvořený rekord jim ale kvůli menší úspěšnost zhořkl. Na Štěpána se poté museli sklonit v derby před Vítkovicemi, chuť si však spravili v Olomouci, kde tamní Moru přetlačili 2:1. Mistrovi posledních čtyř sezon v tabulce patří třetí místo.

Třinečtí jsou známí tím, že ke gólům nepotřebují mnoho. Tento fakt platí i letos, jelikož jim v úspěšnosti střelby s 10,5 % patří třetí příčka, v celkových číslech to vychází na průměrně 3,03 branky na utkání. Přesilové hry se nesou ve znamení pětek. Hráči zpod Javorového totiž využijí přesně každou pátou převahu a v této statistice jim patří páté místo. Jinak si tým z města při hranicích s Polskem zakládá na pevné obraně, což dokazuje třeba 695 bodů v Radegast indexu (3. nejvyšší číslo). Zároveň je také málo trestaný – 4. nejnižší číslo. Když už se do početní nevýhody dostane, nasadí druhé nejlepší oslabení a 85,29 % z nich ubrání.

Slezané se mohou pyšnit jednou z nejlepších brankářských dvojic. Více prostoru dostává Marek Mazanec, a důvěru trenéra gólmanů Jaroslava Kameše splácí dokonale. S úspěšností zákroků 92,16 % mu patří čtvrté místo napříč extraligou. Už tradičním kanonýrem je nestárnoucí Martin Růžička, který svou pozici nejlepšího střelce týmu potvrzuje i letos – 13 branek. Spoustu z nich mu připravil zase nejlepší nahrávač Andrej Nestrašil, jehož konto bylo prozatím zatíženo sedmnácti asistencemi. Specialistou na vypjaté situace je Daniel Voženílek, které zažívá životní sezonu. Průměrný ice-time 20:56 zase v dobré výkony přetavuje Martin Marinčin.

Sestavy z minulého utkání

Mazanec – Smith, Marinčin, J. Jeřábek, Kundrátek, Polášek, Adámek, Nedomlel – Voženílek, M. Roman, M. Růžička – Pánik, Vrána, Nestrašil – Hrehorčák, Holinka, Kurovský – Dravecký, Čacho, Haas.