Aktuální zprávy z klubu
čt 10.12.2020 | Klub

Členové A-týmu se zapojili do darování rekonvalescentní plazmy

Hokejisté A-týmu Mountfieldu HK se společně s generálním manažerem klubu Alešem Kmoníčkem zapojili na Transfuzním oddělení Fakultní nemocnice Hradec Králové do darování rekonvalescentní plazmy, která pomáhá pacientům s COVID-19.

„S Fakultní nemocnicí Hradec Králové spolupracujeme dlouhodobě, naši hokejisté v posledních letech opakovaně darovali krev a podpořili některé akce v nemocnici. V této mimořádné době jsme se rádi zapojili také do darování rekonvalescentní plazmy. Ti z nás, kteří měli dostatečně vysokou hodnotu protilátek, plazmu darovali opakovaně,“ říká generální manažer Mountfieldu HK Aleš Kmoníček.

Transfuzní oddělení FN HK hledá dárce plazmy mezi lidmi, kteří se uzdravili z koronavirové infekce. Zájemci mohou přijít bez objednání v provozní době Transfuzního oddělení, kdy jim je odebrán vzorek krve na zjištění protilátek, a jsou vyšetřeni, zda splňují kritéria dárcovství. Podmínkou je věk 18 až 65 let, trvalý pobyt v ČR a platné zdravotní pojištění. Další podmínkou také je, aby zájemce o dárcovství nikdy nedostal transfuzi. Darovat plazmu zároveň nemohou ženy, které byly těhotné.

Osoby s vysokou hladinou protilátek jsou za jeden až tři týdny vyzváni k vlastnímu odběru plazmy pro léčbu pacientů. Odběry je možné provést opakovaně. Podrobnější informace je možné najít na www.fnhk.cz/transf. Případné dotazy je možné položit na e-mailu transf@fnhk.cz nebo na telefonním čísle 495 832 672.