Aktuální zprávy z klubu
čt 13.10.2022 | Šimon Zemánek

Další švédský tým! Lvi vyzvou v osmifinále CHL Färjestad

Ve čtvrtek odpoledne proběhl los play-off Ligy mistrů a svého soupeře už zná také jediný český tým, který se probojoval do vyřazovací fáze CHL – Mountfield HK. Lvi změří síly se švédským Färjestadem BK sídlícím ve městě Karlstad. Úvodní klání se budou hrát 15. nebo 16. listopadu, odvety o týden později. Přesné termíny budou ze strany vedení soutěže ještě upřesněny.

Hradečtí hokejisté zakončili skupinovou fázi CHL se ziskem 15 bodů na prvním místě skupiny G. Stejně na tom, co se bodů týče, byla i švédská Frölunda, avšak pouze jediný vstřelený gól navíc ve vzájemném zápase rozhodl ve prospěch Mountfieldu HK. Bylo tedy jasné, že Východočeši v osmifinále narazí na soupeře, jenž skončil na druhém místě své grupy. Odpolední los jim přisoudil nepříjemného protivníka – švédský Färjestad. Seveřané skončili ve skupině F trochu překvapivě až na druhém místě, lepší byl německý Straubing, který nasbíral o tři body více než budoucí soupeř Hradce. Naopak za sebou Skandinávci nechali polský Krakow a rakouský Villach.

Färjestad ve švédské lize obhajuje prvenství z předchozí sezony. Tým, jehož sídlo leží na břehu největšího švédského jezera Vänern, zdolal ve finále Luleu, série trvala sedm zápasů. K titulu jim pomohl také český brankář Dominik Furch, jenž se už však vrátil do Česka. I aktuální ročník SHL se pro ně nevyvíjí vůbec špatně, po osmi zápasech se loňský švédský šampion nachází na třetí pozici se ziskem 16 bodů. Lídr soutěže – Skellefteå má o jeden odehraný zápas více a lepší je pouze o skóre.

Färjestad sídlí ve městě Karlstad, které se nachází v jižnější části Švédska a má lehce přes šedesát tisíc obyvatel. Od Hradce je vzdálené přes 1000 kilometrů vzdušnou čarou. „Doufali jsme, že dostaneme soupeře v dobré dojezdové vzdálenosti kvůli pohodlí pro hráče a kvůli možnosti, aby spolu s námi mohli vyrazit v hojném počtu naši fanoušci. Los nám v tomto nepřál,“ komentuje generální manažer Aleš Kmoníček. „Färjestad je hodně atraktivní a kvalitní celek. Pokud chceme uspět, budeme muset předvést v obou duelech skvělé výkony,“ přidává svůj postřeh člen vedení klubu.

Blíže vzdáleného vyzyvatele by uvítal také hlavní trenér Tomáš Martinec. „Přáli jsme si tým, za kterým nebudeme muset tolik cestovat, protože v už tak nabité sezoně je to hodně náročné. Na druhou stranu ze sportovního hlediska nás čeká TOP evropský tým, švédský mistr, což pro nás budou obrovské zkušenosti a velká výzva,“ uzavírá devětačtyřicetiletý kouč.