Aktuální zprávy z klubu
pá 18.2.2022 | Petr Koval

Hradec v EHL poprvé v play off! Jeroným Žiak: Cílem je postup

Esportový tým Mountfieldu HK splnil předsezónní cíl – základní část ENYAQ Hockey League zakončil na 7. místě a poprvé se tak objeví v play off. Už 19. února 2022 změří své síly v duelu proti Plzni, na kterou už letos dokázal vyzrát. Jak hodnotí základní část jeden z členů hradeckého kvarteta Jeroným Žiak? Jaké jsou cíle pro vyřazovací boje? A zařadil by esport na olympijské hry?

Tým Lvů ve složení David "Willy9" Voňka, Jaroslav "Kasparos13" Kašpar, Jakub "Mozaps" Možný a Jeroným "Stisz62" Žiak dokázal ze čtrnácti zápasů odejít hned osmkrát jako vítěz. Tato bilance vynesla Hradci dosavadní maximum v podobě 7. místa. Nadále tak může bojovat o účast v Grand finále, kde se nejlepší týmy utkají o finanční odměnu v celkové výši 150 000 Kč.

Ještě dvě kola před koncem Hradec sahal po 5. příčce, jenže ty bodově nezvládl a postavení nevylepšil. Nejprve podlehl 0:5 litvínovské Vervě a v posledním kole pak v derby nestačil na pardubické Dynamo v poměru 1:4. Vyřazovací pavouk tak Východočechům přisoudil tým ze západu Čech – Plzeň.

Vítěz střetnutí vyzve litvínovskou Vervu, která prohrála jen dvě utkání v základní části a z 2. místa postoupila rovnou do čtvrtfinále. Hradečtí budou do prvního kola play off vstupovat jako mírný favorit. Celek z města pivovaru totiž skončil na 10. příčce a ve vzájemném duelu na konci ledna Lvi zvítězili 3:2. U vítězství byl také Jeroným "Stisz62" Žiak, jenž zhodnotil dosavadní působení Mountfieldu a přiblížil cíl pro nadcházející vyřazovací boje.

Jeroným "Stisz62" Žiak: Kvůli play off jsem si vzal volno v práci

Jeroným Stisz62 Žiak
Bilance 1 na 1:
9 zápasů / 2 výhry
Bilance 2 na 2:
12 zápasů / 5 výher

Po základní části jste skončili na 7 pozici, jak jste spokojeni s tímto výsledkem?
Určitě je úspěch, že jsme se po dvou letech konečně dostali do play off. Byl to také náš hlavní předsezónní cíl. Sedmé místo po základní části je solidní. Mohlo to být trochu lepší, kdyby nám neuletěl zápas s Olomoucí. Celkově to však hodnotím pozitivně.

V poslední době se esport čím dál více rozrůstá, jaká byla vaše cesta do ENYAQ Hockey League?
EHL pozoruji už od prvního ročníku a od té doby je v mém povědomí. Hned první rok jsem zkusil kvalifikaci, ale hrál jsem i Counter-Strike a neměl tolik času na přípravu. Tento rok jsem ke kvalifikaci přistoupil seriózněji a vyšlo to.

Hrajete nejlepší tuzemskou ligu, kolik času je nutné věnovat tréninku?
Je to individuální. Hodně také záleží, jak je to v daném týdnu s mým zaměstnáním. Pracuji ve třísměnném provozu, takže hraní je trošku složitější a člověku se někdy zas tolik nechce. Teď před play off to bylo takové soustředění – vzal jsem i volno v práci. V průměru bych řekl, že hraji 2-3 hodiny denně. Nijak speciálně netrénuji. Nejúčinnější je určitě online zápas proti reálným hráčům.

Působíte v hradeckém Mountfiedlu, co vy a kariéra hokejisty?
Deset let jsem hrál hokej za Havířov, kdy jsem tři roky strávil jako hráč a pak jsem přešel do brány. Vždycky jsem pokukoval po tom, že bych si to rád zkusil. Tehdy nám nepřišel brankář a trenér se zeptal, jestli si někdo chce obléknout brankářskou výstroj. Tak jsem tam zůstal. Teď už to mám jen pro zábavu.

Zimní olympijské hry v Pekingu jsou pomalu u konce. Často se hovoří o zařazení esportu mezi jednu z disciplín. Jak nahlížíte na tuto možnost?
Myslím si, že dříve nebo později to na olympijské hry přijde. Záleží jen na tom, kdy výše postavené vystřídají mladší generace, které by mohly být v tomto ohledu povolnější. Když se na to podíváme, šachy jsou také považovány za sport a není to fyzická aktivita. Takže nevidím důvod, proč nezařadit i sportovní hry. Ty by se tam mohly dostat poměrně brzo, ale co se týče konkurenčních her – jako třeba Counter-Strike – ty to budou mít složitější.

Pojďme zpět k EHL. Čeká vás play off, kde vyzvete v boji o čtvrtfinále Plzeň...
První cíl je ji porazit, to je naše nejvyšší priorita. Když postoupíme, půjdeme na Litvínov, to bych už bral jako bonus. Hlavní bude přejít přes Plzeň. Potom už nás případná prohra s Vervou nebude tolik mrzet.

Základní část EHL je u konce a tady je konečná tabulka bodů 🔥👏🏼 Play-off sledujte už zítra 19. 2. od 13:00 na EHL...

Zveřejnil(a) ENYAQ hokejová liga dne Pátek 18. února 2022