Akademie ČH
pá 8.7.2022 | Lukáš Picek

Mládežnická příprava ve finiši. Na ledě začne koncem července

Po dvou sezónách, které doprovázela pandemie, měly hradecké naděje konečně příležitost se 100% věnovat letní přípravě. A to bez jakýchkoliv omezení rozestupů, počtu hráčů na jednom tréninku nebo mnoha dalších, jenž s sebou COVID-19 přinesl.

Trenéři žákovských kategorií opětovnou svobodu tréninkového plánu využili natolik, že jejich svěřenci ani nestačili vypnout z tréninkového tempa. V dubnu, kdy již většina týmů netrénuje, chodili hráči ještě stále na led, k čemuž se však koncem měsíce postupně přidávaly i suché tréninky. V polovině května pak žákům od první po devátou třídu odstartovala v plném rozsahu letní příprava.

Tréninky mimo led slouží hráčům k rozvíjení fyzických stránek či k odpočinku od hokeje po desetiměsíčním nasazení. Aby ale jen netrénovali každý sám za sebe, a neztráceli tak týmového ducha, přichystali jim trenéři spoustu zpestření v podobě fotbalových zápasů či teambuildingů. Na někoho čekaly výlety, devátá třída měla naopak na programu krátké soustředění v Harrachově. „Někdy nám plány zkřížilo počasí, ale máme tady halu s in-line plochou a také spolupracujeme se školou Hradební, kde máme dost hodin v tělocvičně, takže i s takovým problémem jsme si dokázali poradit,“ líčí trenér žákovských kategorií Martin Stehno.

„Trénovalo se celý duben, květen i červen.“

Martin Stehno (o vynahrazení předchozích dvou let)

Nyní, začátkem července, už mají malí hokejisté již téměř měsíční volno. „Chtěli jsme dětem i rodičům vynahradit předchozí dvě sezóny, takže se trénovalo celý duben, květen i červen,“ dodává trenér hradeckých mládežníků po skončení letní přípravy. Hráče čekají první tréninky na ledě již na konci července. Starší kategorie znovu obují brusle o víkendu 23. a 24. července, ty nejmladší poté o týden později.

I starší hráči z akademie mají naordinovanou tréninkovou pauzu, i když ne tak dlouhou. Kromě týdenního volna totiž obdrželi od trenérů i individuální tréninkové plány. „Kombinují se v nich tréninky jak v posilovně, tak i kondiční cvičení. A vždycky jsou proloženy volným dnem,“ popisuje individuální program vedoucí akademie a trenér juniorky Jiří Janoušek. Akademie nastoupí k prvním tréninkům na ledě 22. července, a už o čtyři dny později si kupříkladu junioři zahrají první přátelské utkání.

„Nejspravedlivější varianta, která do jisté míry kopíruje extraligu mužů.“

Jiří Janoušek (o změně systému juniorské extraligy)

Juniorská extraliga doznala oproti předchozím sezónám výrazných změn. Místo 20 týmů, které se ji v uplynulé sezóně zahrály, zůstal prostor jen pro 14 účastníků. „Je to podle mě nejspravedlivější varianta, která do jisté míry kopíruje extraligu mužů. 52 kol trvající základní část a potom play off,“ chválí změny pětatřicetiletý trenér a pokračuje. „Myslím si, že soutěž bude velmi náročná a velmi vyrovnaná. Očekávám i vyšší kvalitu, protože vzroste množství hráčů, kteří budou chtít hrát extraligu a zároveň ubydou týmy.“

Právě kvůli vyšší porci zápasů začne soutěž juniorů už na začátku září, tedy dřív než obvykle. Hradecké akademiky i proto čeká spousta přípravných utkání. Zúčastní se třeba i Hejtmanského poháru v Karlových Varech, kde si zahrají ve třech dnech hned tři zápasy. Kromě toho jsou v plánu i další utkání se silnými soupeři, kteří budou chtít v juniorské extralize útočit na vrchní příčky. Za zmínku stojí i dvojzápas se švýcarským Davosem, který se uskuteční na hradeckém ledě.

Fotogalerie