Aktuální zprávy z klubu
st 20.7.2022 | Dominik Jarka

Návrat do akce: Fyzické testy jsou minulostí, v pátek na led!

Osm dlouhých týdnů trvala nepříjemná a neoblíbená letní příprava na suchu. Po ní dostali hráči zasloužený oddych, který využili k dovoleným a strávení času se svými blízkými. Po dvoutýdenním odpočinku se hradečtí hokejisté přihlásili opět na značkách, tentokrát už s vidinou vytoužené ledové plochy. Na ní vyjedou všichni společně na konci tohoto týdne.

V pondělí 18. července se v Hradci hlásil kompletní kádr, tedy včetně zahraničních akvizic, hráčů s individuální přípravou a nových posil. Před tím, než ale svěřenci Tomáše Martince vyjedou na led, si musí trenéři prověřit fyzickou zdatnost hráčů po dovolené. Část jich odjela hned v pondělí do Trutnova, kde absolvovala fyzické testy VO2max, zbytek týmu si těmito testy prošel ve středu. Hodnota VO2max odhalí, jaké je maximální množství kyslíku, které hráčovo tělo dokáže využít během fyzické aktivity.

V úterý čekal všechny Lvy Wingate test. Při něm se hráči snaží po dobu 30 sekund udržet na bicyklovém ergometru maximální tempo, výsledky měření ukáží maximální dosažený výkon, celkovou práci, index únavy a další hodnoty. Půl minuta se oku diváka může zdát jako krátká doba, testovaný však má pocit, jako by se čas zastavil. Zvládnout to ale musí každý. „Jsou to profíci, vědí, že na sobě musí pracovat, protože je to jejich živobytí. Tak se k tomu staví a snaží se na to poctivě připravit,“ říká na úvod asistent trenéra Tomáš Hamara.

Křest ohněm 🔥 Před nástupem na led vždycky absolvujeme Wingate test, což je 30 vteřin hrůzy. Ale na podporu parťáků se můžeme spolehnout 🤜🤛

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Úterý 19. července 2022


Po fyzických testech tak hradecké hokejisty čeká vysněný návrat na ledovou plochu. Ta by měla být připravena v malé hale již tento pátek, v 9:30 vyjedou všichni hráči společně na led. „Většina se už dopředu ptala, kdy půjdeme na led. Čekání je dlouhé a je vidět, že se na to opravdu těší. Je to pro ně určitě lepší než tady celé léto běhat. Až obují brusle a vyjedou na led, tak to pro ně bude radost,“ pokračuje.

Východočeši se tak po dlouhé době dostanou zpátky na povrch, na kterém se cítí jako doma. A jak to tak bývá, první trénink bude spíše zahřívací. Od pondělí se na kluzišti už začíná trénovat pravidelně, a to i ve více fázích. „Začátek je hlavně hodně o nabírání a bruslení. Často se dělají cvičení, která jsou vyloženě bruslařská. Pak se osvěží taktika a pilují se další věci,“ popisuje první dny na ledě bývalý kouč pražské Sparty.

Sérii přípravných zápasů odstartuje Mountfield dva týdny nato, 9. srpna přivítá tým Bratislava Capitals. A Tomáš Hamara slibuje atraktivní hokej. „Chceme hrát hodně aktivně, aby to bylo zajímavé pro lidi. Aby náš hokej bavil, byl rychlý. Nechceme nikde stát a čekat,“ vysílá jasný vzkaz o pokračujícím trendu směrem k soupeřům i fanouškům.