Aktuální zprávy z klubu
čt 22.6.2023 | Dominik Jarka

Nejpovedenější výsledek v historii! Hradec je 16. nejlepší v Evropě

Už po dobu tří dekád francouzský server hockeyarchives.info každoročně sestavuje žebříček 250 nejlepších evropských klubů a hradecký Mountfield tradičně obsazuje vysoké pozice. Po historické sezoně, ve které se hradečtí hokejisté dostali v hokejové Lize mistrů mezi nejlepší osmičku a postoupili do finále Tipsport extraligy, poskočil východočeský celek až na vynikající 16. místo. To je navíc pro Hradec vůbec nejvyšší umístění v historii!

Dosavadní nejlepší počin Lvů pocházel ze sezony 2017/18, kdy se Hradečtí dostali do semifinále tuzemské soutěže a vysloužili si v žebříčku 17. příčku. Velký posun začal již v minulém ročníku, kdy Mountfield díky vítězství v základní části Tipsport extraligy poskočil z 25. pozice na 18., letos si královéhradecký klub ještě o dvě pozice přilepšil. To ho letos zařadilo hned za švédský Färjestad, se kterým se Lvi střetli v osmifinále Ligy mistrů. Překvapivě Hradec o jedno místo přeskočil i mistrovský Třinec, jenž si o celých deset pozic pohoršil.

Z českých týmů nakouknul do elitní desítky evropských velkoklubů pouze rival z Pardubic, který kraloval základní části tuzemské soutěže. Velkým skokem o 46 míst dosáhly historického maxima také Vítkovice, jež obsadily 12. místo. O jedenáct pozic oproti minulému roku přišla pražská Sparta, která si vysloužila 24. pozici. V žebříčku TOP 50 evropských klubů doplnil šestici českých týmů ještě Liberec, ten se vyšplhal na 41. příčku.

V uplynulé sezoně se nejlépe dařilo švédskému klubu Växjö Lakers, který získal mistrovský titul v SHL. Druhou příčku berou hokejisté švédské Skellefteå AIK, kteří se v nejvyšší švédské soutěži museli spokojit se stříbrnými medailemi. Pomyslné pódium doplnil vítěz Ligy mistrů a šampion finské ligy, Tappara Tampere. Vůbec poprvé od roku 2005 první příčku neobsadil ruský klub, šampion KHL z Petrohradu tentokrát obsadil až čtvrtou pozici.

O pořadí v žebříčku nerozhodují jen výsledky z domácích lig, v úvahu jsou brány i výsledky klubů v mezinárodních soutěžích, třeba v Lize mistrů či Kontinentálním poháru. Udílení bodů závisí také na kvalitě jednotlivých soutěží.

Pořadí TOP 10 týmů v žebříčku TOP 250 klubů dle hockeyarchives.info:

1. Växjo Lakers (Švédsko), +24
2. Skellefteå AIK (Švédsko), +15
3. Tappara Tampere (Finsko), +2
4. SKA Petrohrad (Rusko, KHL), 0
5. Red Bull Mnichov (Německo), +10
6. Servette Ženeva (Švýcarsko), +43
7. CSKA Moskva (Rusko, KHL), -1
8. EHC Biel (Švýcarsko), +28
9. AK Bars Kazaň (Rusko, KHL), +18
10. Dynamo Pardubice (Česko), +34
16. Mountfield HK (Česko), +2

Poznámka: Čísla se znaménky za názvy klubů uvádějí změnu v pořadí oproti poslednímu žebříčku.