Aktuální zprávy z klubu
pá 1.10.2021 | Adam Kodet

OlfinCar hráč měsíce září: Blain, Lukeš, nebo McCormack?

Hradečtí fanoušci se po ročním období ticha vrátili na stadiony a po prvním extraligovém měsíci mají znovu šanci zvolit svého oblíbence v anketě OlfinCar hráč měsíce. Za své mimořádné výkony byla nominována tradičně trojice borců, kterým můžete udělit svůj hlas. Vítěz ankety následně bude vyzpovídán právě vámi, hradeckými příznivci, formou offline rozhovoru. Sama hvězda září pak vybere nejzajímavější dotaz, jehož autor bude odměněn dárkovými předměty od partnera klubu společnosti OlfinCar, podepsaným klubovým tričkem a dvěma vstupenkami na hokej. Hlasování bude ukončeno v úterý 5. října ve 22:00.

JérémieBlain
Bilance v září:
8 zápasů
4 góly
2 asistence
+/- +5, ø ice-time 21:13

Jérémie Blain – nejlepší zářijový kanonýr

I v minulých sezónách si hradečtí fanoušci zvykli, že o produktivitu se v týmu dokážou významnou měrou starat obránci. A kanadský pohodář Jérémie Blain tuto skutečnost v září beze zbytku potvrdil. Jak sám tvrdí, stále je jeho hlavním úkolem bránit ofenzivní výpady soupeře. Pokud se ale naskytne vhodná příležitost, vklouzne nepozorovaně do útoku, ať už s pukem na holi nebo bez něj, a okamžitě je pro soupeře eminentní hrozbou.

Rodák z provincie Quebec se v září stal nejen nejúspěšnějším střelcem mezi hradeckými Lvy, ale také nejlepším ligovým snajprem mezi obránci. V prvním extraligovém měsíci bodoval v pěti utkáních z osmi a ve čtyřech z nich dokázal skórovat. Jeho střelecká úspěšnost se přehoupla přes 30 %, navíc pouze jednou skončil v mínusu v tabulce pravdy. Trenéři o jeho přínosu na obou stranách kluziště moc dobře ví, však mu dopřávají průměrně přes 21 minut na ledě v každém zápase. Jen třikrát se stalo, že nebyl nejvytíženějším mužem na hradecké straně.

Na první sezónní trefu nemusela hradecká pětapadesátka čekat dlouho, ve 2. kole proti Kladnu pečetil výhru 3:0 ranou do prázdné branky. Hned v dalším mači už přidal regulérní zásah, kdy si sjel před karlovarské brankoviště a zblízka usměrnil pas od Lva do sítě. Nejhezčí branka přišla v Olomouci, kde ho opět po nájezdu z druhé vlny perfektně našel krajan Lalancette a „Jay“ zamířil přímo k tyči. Důležitý vyrovnávací gól pak přidal v derby, kdy tečovanou dělovkou od modré v přesilovce srovnal na 2:2.

ŠtěpánLukeš
Bilance v září:
7 zápasů, 5 výher
úsp. zásahů 93,22 %
165 zásahů
ø obdr. branek 1,70

Štěpán Lukeš – zářící zářijová jednička v brance

Štěpán Lukeš si musel pozici v brance v posledních letech poctivě vyčekat. Už loni ale ukázal, že tuto tíhu na svá bedra může vzít bez problémů, a v letošním ročníku zatím mezi třemi tyčemi kraluje. V brankovišti působí klidným, vyzrálým dojmem, nedělá zbytečné chyby ani zbrklé pohyby. Puky z něj nepadají, takže svým soupeřům nenabízí zadarmo šance na dorážky. Ve svém soustředění ale nikdy nezapomene mávnout na hradecké fanoušky, kteří letos už mnohokrát nahlas provolávali jeho jméno.

Gólman s pravým držením hole a lapačkou v pravé ruce v září strávil mezi tyčemi 423 minut, které dohromady znamenají sedm odchytaných utkání. Pět z nich skončilo pro jeho tým vítězně, což se zatím povedlo jen dvěma dalším brankářům. Fantastická úspěšnost zásahů 93,22 % znamená pro rodáka z Kadaně druhé místo v rámci ligy, průměr obdržených branek 1,70 je dokonce vůbec nejlepší ze všech. Však taky celý hradecký tým dostane průměrně nejméně branek na zápas a muž s jedničkou na zádech je hlavním strůjcem této statistiky.

Hned ve druhém letošním mači si připsal třetí kariérní čisté konto, když udržel na uzdě všechny kladenské střelce. Jen jedinkrát zatím pustil za svá záda víc jak dvě branky, navíc i ve své nepříliš oblíbené disciplíně – samostatných nájezdech, dokázal ve Zlíně uspět osmkrát z devíti případů. Celkem pochytal 165 ran z celkových 177, které letěly na jeho branku. Právem se tedy uchází už o svou třetí cenu pro OlfinCar hráče měsíce.

GraemeMcCormack
Bilance v září:
8 zápasů
bilance 2+5
21 střel na branku
15 bloků

Graeme McCormack – nejproduktivnější ze Lvů

Aby v tabulce střelců i na prvním místě produktivity byl v klubu obránce, a navíc to byli dva různí hráči, to se nestává zrovna často. Přesně taková bilance ale platí po prvním extraligovém měsíci v kádru Hradce Králové. Kanadská předsezónní posila Graeme McCormack se v novém kolektivu adaptoval velmi rychle a okamžitě začal potvrzovat, s jakou pověstí do Tipsport extraligy přicházel. Dokáže podpořit ofenzívu gólovou přihrávkou či ranou, když je ale potřeba, soupeře přimáčkne na mantinel nebo se mu postaví do střely. Zkrátka komplexní bek.

Rodák z kanadského Ontaria má akademický titul, chytrost si ale přenesl i na led. Jeho hokejový mozek dokázal vymyslet v září hned 5 přesných gólových asistencí a dvě trefy do černého, což mu vyneslo pozici nejproduktivnějšího hradeckého hráče měsíce. Potřeboval k tomu 21 střel na branku, dalších 5 letělo mimo tři tyče a hned 19 zastavili soupeři. Střelecká převaha s ním na ledě je patrná ze statistiky Corsi, 57,4 procent střel totiž letí na soupeřovu branku, což je nejlepší hodnota mezi hradeckými beky. Platný byl však i v obraně, svým tělem i dobrým čtením hry zablokoval 15 soupeřových pokusů, nejvíc ze Lvů.

Urostlý obránce si hodně rychle zvykl na bouřlivou atmosféru v ČPP Aréně, kde vstřelil oba své premiérové extraligové góly. Puk z jeho hole poprvé lovil ze sítě karlovarský brankář, když se „Macker“ ze všech sil opřel do pasu od Cingela a zavěsil pod horní tyč. Druhá gólová radost přišla proti Třinci, kdy parádní ranou od modré zužitkoval přesilovku. V obou zápasech si připsal i jednu asistenci, stejně jako v dalších třech duelech. V Liberci zablokoval 4 střelecké pokusy soupeře, v Chomutově zase šestkrát sám vypálil na kladenskou branku. To vše mu vyneslo zářijovou nominaci na ocenění OlfinCar hráče měsíce.

Výsledky Kdo má podle vás získat ocenění OlfinCar hráč měsíce září?

1.Štěpán Lukeš 42,59 %
2. Graeme McCormack 38,58 %
3. Jérémie Blain 18,83 %