Akademie ČH
pá 23.7.2021 | Petr Koval, Jan Vavřina

Po krátkém odpočinku opět na ledě. Mládež se chystá na sezónu

Na konci června si mládežníci převzali vysvědčení, absolvovali výkonnostní testy a užili si krátké volno, kdy nemuseli myslet na hokej. Kdo ale chtěl, mohl. Žákovské kategorie měly totiž i během druhého červencového týdne k dispozici dobrovolný led. Prostor na dovolenou však nebyl velký. Už v pondělí 19. července totiž hráči Akademie vyjeli, stejně jako A-tým, na ledovou plochu. Co nabídly úvodní tréninky a jaké novinky trenéři zapojili do přípravy?

Netradiční sezóna, kdy mládežnické týmy odehrály jen hrstku utkání, nabídla změnu v harmonogramu v přípravě. Hráči totiž využívali ledovou plochu pravidelně i během května a června, což bylo znát i na prvním tréninku. „Je to fajn, kluci si nemusí na led úplně zvykat. Dá se říci, že na něm stojíme znovu po dvou týdnech, takže pokračujeme tam, kde jsme skončili,“ pochvaluje si vedoucí Akademie Jiří Janoušek ml.

Koncepce tréninkových jednotek bude u nejstarších mládežnických kategorií podobná jako u hráčů A-týmu. Nejprve realizační tým naordinuje delší tréninkové jednotky, ty se budou v další fázi přípravy postupně zkracovat a zintenzivňovat. „Následující dva týdny věnujeme hlavně tomu, abychom všechny dobře poznali. Máme tady totiž některé kluky na zkoušku a trénujeme v širším složení. Poté nás čekají přípravné zápasy, po kterých kádr zredukujeme,“ doplňuje hlavní kouč juniorů.

Své svěřence budou mít trenéři neustále na očích. Dnešní nejistá doba přináší řadu úskalí zejména v bezpečnosti, i proto se management mládeže rozhodl neodcestovat na soustředění a plně využít domácí prostředí. „V Hradci Králové máme velmi dobré podmínky. Můžeme trénovat na ledě, v posilovně i v gymnastické tělocvičně. Nic nám tu nechybí, máme tu vše, co k přípravě na sezónu potřebujeme“ glosuje.

V profesionálním sportu rozhodují detaily i mimo led. Na výkonu se může podepsat psychika hráčů, jejich životní styl, stravování nebo dobrý spánek, což si samozřejmě klub Mountfield HK i Jiří Janoušek dobře uvědomují. „Snažíme se s hráči hodně komunikovat i ve věcech mimo hokej, které mají velký vliv na celý sportovní proces. Letos se nám podařilo zorganizovat seminář týkající se výživy, který povede pan Tomáš Soukup, jeden z předních odborníků na tuto problematiku. Věřím, že tyto sekundární aktivity, které mají přímý vztah k tréninku, mohou a budou posouvat hráče dál,“ přeje si.

Jestli nastolený režim přináší výsledky, sledují mimo jiné i zátěžové testy, které jsou nedílnou součástí přípravy. Hráči mládeže musejí ukázat svoje dovednosti jak na ledě, tak i mimo něj. „Letos zatím nemáme konfrontaci s ostatními celky, tudíž se nemůžeme porovnávat v rámci republiky. Co se týká ale našich výsledků, panuje s nimi spokojenost, ale vždycky to může být lepší. K tomu také směřuje naše úsilí,“ uzavírá mládežnický trenér Lvů.

Fotogalerie