Akademie ČH
pá 14.10.2022 | Dominik Jarka

Východočeské derby juniorů! Přeruší Hradečtí sérii porážek?

Hráči akademie si tento hrací víkend odpočinou, čekají je pouze dva sobotní zápasy. Nejprve vyjede na led ČPP Arény juniorské družstvo k veledůležitému derby s pardubickým Dynamem. Body by se přitom Lvům náramně hodily, potřebují se totiž odlepit ode dna extraligové tabulky. A zahálet nebude ani 9. třída, která načne nadstavbu soutěže duelem s Litvínovem.

Derby na zlepšení formy

Svěřenci Jiřího Janouška neprožívají v poslední době povedené období. Série bez výhry se minulou sobotu protáhla již na pět utkání, ani jednou přitom nebyli Hradečtí daleko od vítězství. Minulý pátek jim výhra těsně unikla proti třetí Mladé Boleslavi, které podlehli 1:2 po samostatných nájezdech, den nato prohráli stejným výsledkem po základní hrací době i na půdě libereckých Tygrů. Špatná forma způsobila, že se junioři nachází na čtrnáctém, tedy posledním místě extraligové tabulky. Zlepšit se potřebují hlavně v ofenzivě, osmnáct vstřelených branek ve dvanácti duelech je nejhorší vizitka soutěže.

Motivace zlepšit výkony by přitom měla být maximální, Hradečáky totiž čeká východočeské derby. Na ledě ČPP Arény se tak od 12:15 představí pardubické Dynamo, kterému náleží jedenáctá příčka soutěže. Hradecký celek dostane ideální příležitost ukončit střelecké trápení, pardubická obrana je celkově druhá nejhorší v lize. Pardubičtí ale nasázeli téměř dvakrát více branek než jejich hlavní sok, na čemž se podílel i Adrian Gromadzki (6+7), osmý nejproduktivnější hráč ligy. A ve vyhroceném zápase se určitě neztratí ani pardubický útočník Pavol Štetka, jehož 39 trestných minut ho zařadilo mezi trojici nejtrestanějších hráčů aktuálního ročníku.

Lvíčata z 9. třídy započnou nadstavbu

Devátá třída proklouzla svojí sedmičlennou skupinou jako nůž máslem a po zásluze se dostala z prvního místa do nadstavby soutěže. Svěřenci Luboše Dvořáka nedali žádnému soupeři šanci a připsali si šest vítězství, to poslední přišlo minulou sobotu v Letňanech, v zápase o „ničem“ triumfovali výsledkem 5:3. Není tedy divu, že se skóre 63:6 měla Lvíčata nejlepší útok i obranu skupiny. K ofenzivní smršti napomohl také Vojtěch Bulat (4+12), který se po třech kanadských bodech v posledním zápase stal nejproduktivnějším hráčem týmu.

V nadstavbě se týmy rozdělily do tří osmičlenných skupin, Hradec tak musí začít sbírat body „nanovo“. První šanci ukořistit výhru dostane v sobotu od 14:00, když vyjede na led litvínovské Vervy. Ta svou skupinu zakončila v rámci minitabulky se skóre 51:17 na třetím místě, nastřádala ale stejně bodů jako první dva celky. Lvíčata by měla na sobotu potrénovat hlavně přesilové hry, Litvínov byl totiž nejvylučovanějším celkem skupiny. Pozor si naopak musí dávat na Jana Vladaře a Jakuba Petružálka, kteří ovládli tabulky produktivity i vstřelených branek.

Program akademie pro nadcházející dny


JUNIOŘI: 14. kolo, so 15.10.2022
Mountfield HK Mountfield HK - HC Dynamo Pardubice Pardubice
12:15
9. TŘÍDA: 1. kolo, so 15.10.2022
HC Verva Litvínov Litvínov - Mountfield HK Mountfield HK
14:00