Aktuální zprávy z klubu
út 19.7.2022 | Tomáš Prodělal

Za pár týdnů hurá na zápasy! S kým se Lvi utkají v přípravě?

Hokejisté se vrátili z letních dovolených, a to znamená jediné: začátek tréninků na ledě a posléze také dlouho očekávané přípravné zápasy. Tentokrát půjde o ryze zahraniční soupeře, a to kvalitní i atraktivní. Východočeši si zahrají s Bratislavou, Vídní nebo Štýrským Hradcem. V srpnu si také odskočí na turnaj do Kitzbühelu, kde se utkají s Mnichovem a se Salzburgem, nebo Zugem. Půjde tak o skvělou prověrku před startem Ligy mistrů a Tisport extraligy.

ON-LINE PRODEJ PERMANENTNÍCH VSTUPENEK »

iClinic Bratislava Capitals: Restart po tragických událostech

Kolotoč letošních zápasů se roztočí 9. srpna v hradecké ČPP Aréně proti týmu ze slovenské metropole. Účastník win2day ICE Hockey League, bývalé EBEL, by na minulou sezónu nejradši zapomněl. Po úmrtích útočníka Sádeckého a ředitele Paška tým, vedený ex-hradeckým Peterem Draisaitlem, předčasně ukončil sezónu. Teď se vrací s cílem zanechat výraznější sportovní stopu.

Na to, v jaké sestavě Capitals přijedou, si budeme muset počkat, protože soupiska ještě nebyla odtajněna. Bratislavské vedení však avizovalo, že by klub chtěl dát prostor hlavně Slovákům a mužstvo doplnit několika zajímavými zahraničními jmény. A že to umí, dokázalo už vloni, kdy do svých řad zlákalo útočníky Nikolaje Žerďeva, Jamieho Arniela nebo obránce Bretta Carsona. Všichni tři mají zkušenosti z NHL. Vloni se při výhře 4:2 blýskl dvougólový Jakub Petržilka. Kdo to bude tentokrát?

EHC Red Bull München: V Alpách proti stálici Ligy mistrů

Druhý srpnový víkend vyrazí Lvi do Rakouska. Prvním soupeřem na turnaji v Kitzbühelu, který se bude konat 13. a 14. srpna, bude bavorský úspěšný tým. Mnichov má v domácí DEL skvostnou bilanci. Od roku 2014 se pravidelně účastní play off a navíc neskončil v základní části hůře než druhý. A mistrovský triple z let 2016, 2017 a 2018 to všechno podtrhuje. Vloni nestačil německý celek jen na Berlín. A s ním se mimochodem Hradec taky v létě potká. V CHL.

Právě na mezinárodních kluzištích je Mnichov taky úspěšný. Od roku 2015 se mu podařilo kvalifikovat do všech ročníků Ligy mistrů, a ve všech přešel přes základní skupinu. Tým je navíc plný německých reprezentantů. Yannic Seidenberg a Patrick Hager mají oba přes 50 startů na mistrovství světa, dokonce jim doma visí stříbrná medaile z olympiády v Koreji. Tým je doplněn několika hráči zpoza velké louže, z nichž hned čtyři mají zkušenosti z NHL. Nejvíce jich má Američan Ben Smith, ten v nejslavnější lize světa nastřádal přes 200 zápasů.

EC Red Bull Salzburg, nebo EV Zug?

Na prestižní turnaj Red Bull Salute, v kolébce rakouského lyžování, dostali pozvání ještě Salzburg a Zug. Týmy byly nalosovány do dvou sobotních semifinálových zápasů. V neděli se pak poražení semifinalisté utkají o třetí místo a vítězové si to rozdají o prvenství na turnaji.

Salzburg je suverénem ICEHL. Od roku 2006 nescházel v jediném play off. Za stejnou dobu hráči sedmkrát zvedali pohár nad hlavu, naposledy letos. Na mezinárodním poli to není o moc horší. CHL hrají nepřetržitě od jejího založení v roce 2014 a základní skupina pro ně nikdy nebyla konečnou stanicí. Kapitánem klubu, a zároveň rakouské reprezentace, je Thomas Raffl. Co na Lvy platí budou moci poradit Dennis Robertson a Peter Schneider – s pardubickou respektive brněnskou minulostí.

Švýcarský tým EV Zug má za sebou úspěšnou obhajobu titulu, ke které ho dovedl jako kapitán Jan Kovář. Celek tvoří základ úspěšné švýcarské reprezentace – Leonardo Genoni, Grégory Hofmann nebo Fabrice Herzog jsou toho důkazem. Působit zde bude i nově příchozí olympijský medailista Peter Cehlárik. Východočeši už na Švýcary jednou narazili. V sezóně 2019/20 se střetli ve čtvrtfinále CHL, z dvojzápasu (1:1, 0:4) vyšli vítězně Hradečtí.

Vienna Capitals: Tvrdý starý známý

Po návratu z Kitzbühelu čeká na družinu Tomáše Martince 23. srpna tým z rakouského hlavního města. Klub, který v ICEHL dokráčel za posledních šest let vždy minimálně do semifinále, není žádným neznámým soupeřem. Půjde totiž již o čtvrtý vzájemný zápas. Všechny tři minulé vyhráli hradečtí hokejisté – v roce 2019 5:1 a v roce 2021 4:2 a 8:0.

Vídeň hraje velmi fyzický hokej a utkání s ní jsou pro protivníky opravdu bolestivá. Při posledním vzájemném střetnutí, které skončilo jasně 8:0 pro celek zpod Bíle věže, rozdali Rakušané spoustu tvrdých hitů, ale pěsti Richarda Nedomlela situaci rychle uklidnily. Branku Capitals bude střežit Bernhard Starkbaum, který na uplynulém mistrovství světa vychytal senzační vítězství Rakušanů nad Čechy. Góly se budou očekávat od dlouholetého útočníka Minnesoty Jamese Shepparda, od kterého se může učit i nově příchozí Radek Prokeš. Pro něj je to první sezóna v zahraničí.

Graz 99ers: Vzpomínka na vlakový výjezd z Hradce do Hradce

Tým ze Štýrského Hradce v posledních sezónách v ICEHL spíš tápe. Nedaří se mu dostat do vyřazovacích bojů, a proto před nastávajícím ročníkem prošlo mužstvo velkou obměnou. Vedení vsadilo především na posily ze severu. Za zmínku stojí třeba příchod norského útočníka Tobiase Fladebyho, který si zahrál na uplynulém světovém šampionátu nebo švédského obránce Gustava Bourammana. Oba jmenovaní mají za úkol zvýšit týmovou produktivitu.

Když se řekne Graz, hradeckým fanouškům se jistě vybaví památný vlakový výjezd na zápas CHL, kde Východočeši zvítězili za téměř domácí atmosféry 2:1. Poté rakouský celek zavítal na led ČPP Arény ještě dvakrát, ani jednou nebyl úspěšný (hradecká vítězství 7:1 a 6:4). Jestli si Hradečtí udrží stoprocentní úspěšnost, bude jasné 25. srpna. Půjde zároveň o generálku před vypuknutím Champions Hockey League.

Rozpis přípravných zápasů 2022/23

přát., út 9.8.2022
Mountfield HK Mountfield HK - iClinic Bratislava Capitals Bratislava Capitals
 
Turnaj (Kitzbühel), so 13.8.2022
EHC Red Bull München München - Mountfield HK Mountfield HK
17:00
Turnaj (Kitzbühel), ne 14.8.2022
soupeř neznámý neznámý - Mountfield HK Mountfield HK
 
přát., út 23.8.2022
Mountfield HK Mountfield HK - Vienna Capitals Vienna
 
přát., čt 25.8.2022
Mountfield HK Mountfield HK - Graz 99ers Graz
 

Rozpis zápasů Ligy mistrů 2022/23

1. kolo, čt 1.9.2022
Frölunda Göteborg Frölunda - Mountfield HK Mountfield HK
19:05
2. kolo, so 3.9.2022
Grenoble Grenoble - Mountfield HK Mountfield HK
18:30
3. kolo, čt 8.9.2022
Mountfield HK Mountfield HK - Grenoble Grenoble
17:30
4. kolo, so 10.9.2022
Mountfield HK Mountfield HK - Frölunda Göteborg Frölunda
16:00
5. kolo, st 5.10.2022
Eisbären Berlin Eisbären Berlin - Mountfield HK Mountfield HK
19:30
6. kolo, st 12.10.2022
Mountfield HK Mountfield HK - Eisbären Berlin Eisbären Berlin
17:30