Aktuální zprávy z klubu
před 2 dny | Jakub Hovorka

Změny v herním řádu TELH: Více hráčů do pole i láhve v držáku

Informace ohledně rozměrů ploch jednotlivých mužstev, formátu soutěže, registrace hráčů a dalších důležitých informací, pravidel a pokynů se kluby dozvídají v herním řádu. Před novou sezonou 2024/25 je tu několik podstatných změn v herním řádu české nejvyšší soutěže.

Jedná se o nové povinnosti pro hráče a brankáře, ale také výhody pro týmy i fanoušky. Co se ale nemění, je složení disciplinární komise. V jejím čele zůstává Viktor Ujčík a v roli předsedy ho čeká už sedmý ročník. Extraliga se bude hrát nejdéle do 29. dubna, kdy je v plánu případný sedmý zápas finálové série.

Už v loňské sezoně se na některých brankách objevovaly držáky na lahve brankářů, po vzoru NHL nebo mistrovství světa. I brankáři mají nové pravidlo – nesmí lahev s pitím položit na horní síť. Ta musí být vložena do držáku, který je upevněn na středové tyči z vnější strany branky. I pro hráče v poli je tu novinka. Všichni musí nosit chránič proti říznutí do krku – dosud toto platilo pouze pro hráče do dvaceti let, ale po tragédii ve Velké Británii se začala plánovat změna.

Fanoušci začnou také lépe identifikovat hráče. Každý dres musí mít podle nových předpisů jmenovku nad číslem. Příjmení bude mít hráč hned pod rameny a bude tedy čitelnější než na spodní části dresu – ačkoliv pro Hradečáky to nebude až taková změna, protože hradecké dresy mají jmenovku v horní části již mnoho let. Práce bude možná malinko ulehčena i trenérům. Se startem nového ročníku mohou zapsat na soupisku dvacet hráčů – doposud bylo povoleno pouze devatenáct. V sestavě může být jak sedmý obránce, tak i třináctý útočník. Nebo někdo zvolí variantu s osmi beky? O tom se přesvědčíme se startem extraligy.

A na závěr informace pro fanoušky Lvů: Začátky utkání v domácí ČPP Aréně se oproti minulým sezonám nemění. Zápasy hrané v týdnu, tedy obvykle v úterý a pátek, odstartují v 18:00. Víkendové – tedy nedělní duely a bitvy hrané během státních svátků – zase zažijí svá úvodní vhazování v 16:00.

Kompletní znění herního řádu TELH najdete na webu Asociace profesionálních klubů ledního hokeje.