Rozhovory
před 2 dny | Tereza Medková

Hradecká juniorka? Zatím dobrá volba, hlásí Slovák Alex Gašo

Vloni ho dělili dva duely od vítězství ve slovenské nejvyšší mládežnické soutěži, ale před stávajícím ročníkem se přesunul do Hradce. Odehrál zde celou letní přípravu a momentálně se s juniorským týmem soustředí na extraligu. Alex Gašo je mladý slovenský útočník, který předchozí sezóny strávil v Trenčíně a loni si připsal i dva starty za reprezentaci Slovenska. Proč si vybral zrovna Hradec a jak se mu tady líbí?

Nová juniorská akvizice Alex Gašo společně s týmem odstartoval extraligu prvního září a od té doby uběhl už nějaký čas. „Začátek sezóny byl celkem dobrý. Poté jsme trochu zaváhali v Třinci, ale proti Slavii jsme se vrátili na vítěznou vlnu. Zápas se Spartou nám o kousek nevyšel. Těžko se vyhrává bez vstřeleného gólu,“ hodnotí odehraných pět utkání útočník, který si v nich připsal čtyři asistence. První mač se konal na ledě Dynama. „O rivalitě mezi kluby jsem slyšel už dříve. Zápas byl emočně vypjatý. Na derby jsem se těšil a o to bylo lepší, že jsme vyhráli,“ hřeje sladký úvod odchovance Trenčína.

V tom hrál nadějný mladík až do konce loňského ročníku, ale letos poprvé klub změnil. „Chtěl jsem se posunout na vyšší úroveň a vyzkoušet si něco jiného. Myslím si, že zatím je to dobrá volba,“ vysvětluje změnu hráč, který krátce po příchodu pod Bílou věž oslavil osmnáctiny. Z kabiny současné juniorky se do přípravy A-týmu zapojila hned sedmička hokejistů, což na ostatní působí jako motivace. „Nabídku zahrát si za A-tým bych určitě bral. Udělám vše, proto abych se tam jednou podíval,“ věří forvard, který si v loňské sezoně zahrál druhou nejvyšší slovenskou soutěž třeba po boku mladého Miroslava Šatana. Změna klubu znamená i změna města. Jak se Alexovi líbí v hradecké metropoli? „Je to tu pěkné a mám zde oblíbené nějaké restaurace, ale nejvíce času stejně trávím na zimáku,“ usmívá se majitel dvou reprezentačních startů za U18.

„Byl to další posun v mé kariéře a odnáším si jen pozitivní pocity.“

Alex Gašo (o startech v mládežnické reprezentaci)

Je známo, že junioři musí skloubit hokej a školní povinnosti, což není vždy jednoduché, navíc pokud hrajete v cizí zemi. „Stále studuji, ale dálkově. Momentálně jsem v maturitním ročníku,“ vysvětluje majitel stříbrné medaile z loňské sezony. Se změnou přichází i poznávání nových lidí. Jak přijali Alexe Gaša jeho noví spoluhráči? „Myslím, že celkem fajn. Jelikož jsem zde odehrál i celou letní přípravu tak už se známe dobře,“ hlásí s potěšením „Gašák". Do týmu přibyl i další slovenský rodák – Samuel Špaček. „Samuela jsem pouze registroval, ale osobní setkání nikdy neproběhlo,“ říká nová tvář hradecké akademie.

Pokud se vrátíme do minulosti Alexe Gaša, tak zjistíme, že minulý rok mohl získat zlatou medaili, když se s Trenčínem probojoval až do finále, kde padli s Nitrou 1:3 na zápasy. „Těžko říct co tomu chybělo. Možná trochu štěstí. Pro mě je to dávná minulost. Teď už se dívám jenom dopředu,“ neskrývá své ambice šikovný forvard. Zároveň se loni také podíval do reprezentace. „Byl to další posun v mé kariéře a odnáším si jen pozitivní pocity,“ cení si příležitosti zahrát si třeba s dnes už českým reprezentantem Vladimírem Draveckým mladším. Juniory čekají příští týden dva soupeři – Liberec a Mladá Boleslav. Co od nich očekávat? „Útočný a kombinační hokej. Ten se budeme snažit eliminovat abychom získali body,“ věří posila hradeckých juniorů, která závěrem poodkrývá také týmové cíle. „Nejprve se dostat do první osmičky a potom samozřejmě ty nejvyšší,“ má jasno Alex Gašo, jenž se bude chtít v brzké budoucnosti brzy zapsat do listiny střelců.