Rozhovory
so 22.6.2024 | Jan Hirsch | Foto: Vancouver Canucks

Filip Hronek s rekordní smlouvou v NHL: Nebylo nad čím přemýšlet

Filip Hronek patří ke jménům, která by měl znát každý hradecký fanoušek. Je jedním z nejlepších hokejistů, které kdy východočeská metropole vychovala. Ofenzivní bek, který načal kariéru právě v dresu Mountfieldu, si debut v NHL odbyl za Detroit, poslední sezonu však válel za Vancouver. V kanadském klubu zažil životní ročník, nasbíral rovných 50 bodů a dohodl se na uzavření smlouvy na dalších osm let s ročním platem 7,25 milionu dolarů, díky níž se stal nejlépe placeným obráncem v české historii. Krátce po podpisu kontraktu se rozpovídal také pro zámořské novináře. Co jim prozradil?

Canucks, jejichž barvy Filip Hronek hájí, měli v čele s hvězdami jako jsou Quinn Hughes, Elias Petersson nebo J.T. Miller celkem vysoké ambice. Jen o chlup se jim je nepodařilo proměnit, podlehli ve sedmém zápase čtvrtfinále s Edmontonem. „I přestože jsme doufali v lepší výsledek, tak si myslím, že jsme odehráli dobrou sezonu. Byla to pro nás ale naučná lekce, ze které si určitě něco přeneseme do té příští,“ prozradil hradecký odchovanec americkým novinářům. Relativně brzké vypadnutí jej ale svým způsobem mrzet nemusí, jelikož si svými výkony řekl o rekordní smlouvu.

Řeč je o kontraktu, kterým se reprezentační bek upsal Vancouveru na dalších osm let. V přepočtu si za tu dobu přijde na 1,3 miliardy korun. „Máme tady dobrou partu a skvělé hráče, byl to pro mě zábavný rok. Když jsem dostal nabídku na prodloužení, nebylo moc nad čím přemýšlet. Bylo to lehké rozhodnutí a jsem šťastný, že jsme se dohodli,“ popisuje šestadvacetiletý zadák z Hradce. „Jsem z toho velmi nadšený a jsem rád, že tu budu moct strávit příštích osm sezon. Je dobrý pocit vědět, kde v dalších letech budu,“ raduje se.

Obranný pár vytvořil s Quinnem Hughesem a oba odehráli mimořádné ročníky. Filip Hronek zapsal 50 bodů za 6 branek a 44 asistencí, jeho americký kolega 102 bodů za 17 gólů a 85 nahrávek. „S Quinnem po boku je lehké hrát. Řekl bych, že máme dobrou chemii jak na ledě, tak mimo něj, díky čemuž se nám hraje lépe. Rozumíme si, vidíme hodně věcí stejně a pořád máme o čem mluvit. Doufám, že vztah ještě prohloubíme,“ váží si spolupráce s nejproduktivnějším bekem základní části NHL. K čemuž americkému kolegovi z páru ale hradecký odchovanec výrazně pomohl.

Skvěle však hrál celý tým a Vancouver v hlavní části ovládl se 109 body Pacifickou divizi. V osmifinále se klubu z Britské Kolumbie podařilo přehrát Nashville, vyrovnaná série skončila 4:2 na zápasy. A to i přes zranění dvou brankářů. Poté ale Canucks narazili na Edmonton, proti kterému došlo až na rozhodující sedmý duel. V něm byli šťastnější olejáři a Filipu Hronkovi tak sezona skončila. „Pár týdnů volna jsem si dal, ale teď už zase cvičím. Nemám rád příliš velké přestávky, protože je pak mnohem těžší se dostat zpátky do formy,“ říká hráč, který v posledním mači snižoval ranou od modré na 2:3. „Chci se pořád zlepšovat a být silnější. Hlavní pro mě je si udržet kondici po celou sezonu, abych co nejvíce pomohl týmu.“

A o pomoc obránce se sedmnáctkou na zádech v Kanadě stojí: novou smlouvou se zapsal do historie jako nejlépe placený defenzivní hráč v českých dějinách. Ze současných hráčů na tom jsou lépe jen David Pastrňák a Tomáš Hertl. „Cítím podporu jak od generálního manažera Patricka Allvina, tak od trenéra Ricka Toccheta. Vím, že za nimi můžu přijít s čímkoli, i s věcmi mimo led. Velmi mě to motivuje, je hezké vědět, že vás v klubu chtějí,“ cení si na závěr Filip Hronek, díky kterému je jisté, že Hradec bude mít svou stopu v nejlepší hokejové lize světa i nadále. A pěkně dlouhou dobu.