Rozhovory
před 2 dny | Šimon Zemánek

Předvolební kampaň? Úspěšná, vtipkuje kapitán Tomáš Pavelka

Téměř týden před startem nového extraligového ročníku má Mountfield HK nového kapitána. Letos měli volbu v režii samotní hráči, kteří si zvolili zkušeného obránce Tomáše Pavelku. Ten do klubu sice přišel teprve minulý rok, za tu dobu však stihl tým velmi ovlivnit nejen na ledě, ale i mimo něj. Co na svou novou roli „Pačes“ říká? Co se pro něj mění? A jaké žerty kolovaly v šatně? Nejen to, ale i mnohé další odhaluje sám nový lídr hradecké kabiny.

Tomáši, jak se cítíte ve své nové funkci?
Zatím je stále brzo na hodnocení, vím to jen pár dnů, takže to ještě vstřebávám. Cítím nějaké první pocity, především jsem rád za důvěru od týmu. Těší mě, že volba padla na mě.

Pod Bílou věž jste přišel teprve loni v květnu, a do druhé sezony už budete vstupovat jako kapitán. Je hezké vidět, jaký dojem jste za tak krátký čas na mužstvo udělal?
Určitě, jsem rád, že mě kabina vnímá jako někoho, kdo by mohl tým vést. Kluci si dělali srandu, že jsem měl dobrou předvolební kampaň.

Jak probíhala?
Kampaň byla dlouhá a očividně úspěšná, finanční prostředky žádné, i když nějaké billboardy jsem do šatny věšel (směje se).

V minulé sezoně při absenci Jana Eberleho byl céčkem obdarován Jérémie Blain, vy jste nebyl ani mezi asistenty. Překvapilo vás tedy, že volba tentokrát padla na vás?
Už během přípravy jsme se o tom mezi sebou bavili, řešilo se, kdo by to tak mohl být. Kluci vtipkovali, že kdyby mohli volit, hlasovali by pro mě – nakonec opravdu kapitána volili my hráči. Nějaké indicie, že jsem jedna z variant tam byly, ale nějak zvlášť jsem tenhle výsledek neočekával.

Ve vaší bohaté kariéře už jste zastával funkci asistenta, s céčkem na prsou ale půjde o váš debut…
Beru to jako novou výzvu. Být kapitán je velká zodpovědnost, nějaké zkušenosti už jsem ale přece jenom posbíral. Snažím se na to moc neupínat, nemůžu upustit od svojí hry a nastavení v zápase, to by potom mohlo být na škodu. Doufám, že se této role zhostím dobře, spoluhráčům dokážu něco předat a tým povedu zdárným způsobem.

Na venek působíte spíše jako kliďas. Když to bude potřeba, věříte si také na nějaké vypucování mančaftu v kabině?
Ano, věřím, že i to v sobě mám. Navíc je to nedílná součást této pozice.

„Všichni víme, že když dodržujeme to, co chceme, tak můžeme kohokoliv přehrávat.“

Tomáš Pavelka (o hře týmu)

Vaše nová funkce se však netýká jenom dění v kabině, ale i na ledě, že?
Taky mě už napadlo, že bych měl někomu zavolat a zeptat se, co to vlastně obnáší – kdy si mám jít podat ruku, co a kdy můžu jít řešit a tak. Věřím, že se do té role rychle vpravím a budu vědět co dělat – hodilo se, že jsme nedávno měli schůzku s rozhodčími, takže už vím, co se mě týká a co ne. Teď už si to jen osvěžit při zápase. Už se těším, protože taky to ke kapitánství neodmyslitelně patří.

Na chvilku ještě zabrusme do přípravného období. Během něho se v A-týmu představilo hned několik nových tváří – ať už se jedná o letní posily, ale také hojné množství hradeckých mládežníků. Co na ně říkáte?
Noví hráči určitě zapadli, charakterově se jeví velmi dobře a doufám, že to tak bude i na hřišti v ostré sezoně. Co se týče juniorů, tak jsme se všichni snažili jim v rámci tréninků i duelů pomáhat, lehce je nasměrovat. Bylo tam hodně mladých a velmi šikovných kluků, takže věřím, že někteří se i v sezoně objeví v zápasové soupisce a my jim zase budeme moc něco předat.

Výsledky v přípravě nebyly asi úplně ideální, ty ale v této fázi ročníku nejsou příliš důležité, na rozdíl od předvedené hry. Co byste rádi do startu extraligy ještě vypilovali?
Myslím si, že se celý tým musí nastavit na jednu stejnou vlnu, ustálit náš herní projev. Všichni víme, že když dodržujeme to, co chceme, tak jsme strašně nepříjemný soupeř pro každého a můžeme kohokoliv přehrávat. Budeme chtít podávat stabilní výkony a nevypadávat z naší hry.

Nová sezona už je za dveřmi, předpokládám, že už se nemůžete dočkat?
Je to tak, hrozně se těším, až to zase vypukne. Příprava už byla trochu delší, navíc ji ještě narušily zranění, virózy a další absence. Myslím si, že už jsme všichni natěšení.

Hned na úvod, příští středu, vás čeká mač na ledě litvínovské Vervy, kde to moc dobře znáte. Co od duelu čekáte?
Rozhodně to bude náročný zápas. Litvínov má skvělý kádr, hraje na užším hřišti, takže nebude na nic čas. Bude to fičák.