Preview k zápasu
čt 18.1.2024 | Eva Šafranková

Těžká prověrka proti lídrovi tabulky. Lvi doma vyzvou Spartu

Mountfield získal v utkání s Mladou Boleslaví bod, a připsal si tak připsal potřetí za sebou totožný výsledek, a to 2:3. Na prohru ale svěřenci Tomáše Martince co nejrychleji zapomenuli, protože je další duel čeká již v pátek, kdy se doma střetnou se Spartou, vedoucím týmem extraligy. Hradec naposledy Pražany přetlačil 2:1, což by rád zopakoval i po měsíci a půl, avšak nebude to mít zdaleka tak jednoduché. Úvodní buly v ČPP Aréně padne v 18:00.

RomanHorák
Dvaatřicetiletý útočník v mládežnických kategoriích oblékal dres tehdy českobudějovického Mountfieldu. Poté se však vydal do Kanady, kde strávil pět sezon. Vyzkoušel si také KHL nebo švédskou nejvyšší soutěž. Součástí Sparty je čtvrtým rokem a trenéři se na něj mohou stále spolehnout. Je totiž druhým nejproduktivnějším hráčem pražského celku.

Sparta se o první místo přetlačuje s Pardubicemi

Sparťané se od začátku sezony drží na předních příčkách tabulky, což platí pořád. Aktuálně jim s 81 body náleží první místo, avšak v patách jim jsou Pardubice, které mají sice o bod méně, na druhou stranu mají dva zápasy k dobru. Týmu z hlavního města se od prosince velmi daří, během této doby totiž zažil jen dvě porážky. Šňůru šesti výher mu přerušila na konci roku Olomouc, na kterou nestačil 1:4. Dalším přemožitelem bylo Dynamo, kterému Pražané podlehli 1:2 v prodloužení a po pěti úspěších v řadě se museli smířit s nezdarem. Alespoň tak pokračují v bodovém zisku, v prvním kalendářním měsíci se ještě nestalo, že by neobdrželi žádný bod.

Svěřenci Pavla Grosse jsou poměrně produktivní. Během 37 duelů totiž vstřelili 119 gólů, což je třetí nejvyšší číslo. Zároveň se mohou spoléhat na výbornou defenzivu, protože inkasovali spolu s Pardubicemi nejméně branek. S tím také souvisí početní nevýhody. Ačkoliv jsou druhým nejčastěji vylučovaným mužstvem, mají téměř 88% úspěšnost ubráněných oslabení. V tomto ohledu jim tak patří vedoucí pozice. V čem naopak Sparta poměrně zaostává, to jsou přesilové hry, kterých měla sice k dispozici 137, což je třetí nejvyšší počet, ale s jejich úspěšností využití (18,98 %) se nachází až na devátém místě.

Mezi devíti nejproduktivnějšími hráči Tipsport extraligy se objevují i jména dvou hokejistů z celku, jenž odehrává utkání v pražské Libni. Jedná se o bývalého útočníka švýcarské Ambri-Piotta Filipa Chlapíka (14+19) a forvarda se zkušenostmi ze Švédska Romana Horáka (13+19). Díky tomu je lze považovat i za nejlepší střelce Sparty. Hned za nimi se nachází Michal Řepík, jenž do sítě soupeře umístil 12 gólů. V průměru nejvíce času na ledě za zápas dostává třiatřicetiletý obránce Michal Kempný (20:28), hranice 20 minut dosáhl rovněž rodák z kanadského Edmontonu Aarong Irving. O brankářskou pozici se dělí Josef Kořenář (17 zápasů, úspěšnost 92,20 %, průměr 2,06) a Jakub Kovář (22 zápasů, úspěšnost 91,56 %, průměr 1,97). Druhý jmenovaný je sice s průměrem 1,97 inkasované branky na utkání nejlepším gólmanem v lize, avšak v mači proti Liberci schytal ránu do krku, a proto bude chvíli mimo zápasové tempo.

Praktické informace pro fanoušky

  • Skóruj pro: Již od startu prosince běží osmý ročník projektu Skóruj pro…, díky kterému každý gól Mountfieldu HK pomáhá dětem, které pomoc skutečně potřebují. Získejte gólový puk a podpořte dobrou věc. V prosinci klub pomáhal malému Jonatánkovi, podpora bude pokračovat i v úvodním měsíci roku 2024.
  • Vstupenky: Vstupenky jsou k dostání on-line, v Infocentru HK a na pokladnách ČPP Arény v jejich otevíracích hodinách. Brány ČPP Arény se otevírají 90 minut před úvodním buly.
  • Parkování: Zpoplatněné parkování je k dispozici v parkovacím domě RegioCentrum přímo naproti ČPP Aréně či na okolních parkovacích místech. Bezplatné parkování je možné u Univerzity Hradec Králové, konkrétně u budovy A (Objekt společné výuky) v Hradecké ulici, která je vzdálena od ČPP Arény zhruba 5 minut chůze. Fanouškům je k dispozici v době utkání A-týmu 150 míst, a to až do naplnění kapacity. Na parkovišti je možné ponechat vůz nejdříve 60 minut před začátkem utkání, neprodleně po jeho konci je nutné parkoviště opustit.
  • Lví bulletin: Je nově v rozšířené verzi i velikosti A4 k dostání před zápasem za 50 korun ve stánku za pokladnami a ve fanshopu. V nové lednové verzi naleznete představení soupeřů, zajímavý rozhovor s Davidem Šťastným, informace z Kolína od Kryštofa Langa, příběh vedoucího mužstva Ladislava Součka, plakát Aleše Jergla a hromadu dalších zajímavých informací. Zkrátka všechno, co potřebujete o hradeckém hokeji vědět. Včetně soutěže!

Sestavy z minulého utkání