Preview k zápasu
čt 19.9.2024 | Tomáš Prodělal

Začíná domácí dvojboj! Pod Bílou věž přijede ambiciózní Kometa

První zápas v Podkrušnohoří svěřencům Tomáše Martince příliš nevyšel, ale i tak se v něm daly najít fragmenty, na kterých bude možné stavět: solidní nástup do utkání nebo dobře odbráněná oslabení. To však rozhodně nemění nic na tom, že si Lvi budou chtít spravit chuť. Příležitost budou mít v pátek na domácím ledě, kam přijede Kometa, která svůj úvodní duel rovněž prohrála. Kdo ukořistí první výhru? Start je naplánován na 18 hodin.

„Budeme jim chtít vnutit náš styl hry a dát první gól, aby museli hru otevřít.“

#64 Jakub Pour (o taktice na Kometu)

Hradeckým se úvod do zápasu s Vervou povedl a už tradičně, dle rukopisu Tomáše Martince, na svého soupeře vlétli. V prvních minutách měli více ze hry, Martin Pláněk nastřelil tyčku a Aleš Jergl v následné přesilovce poprvé dotlačil puk za čáru. Byly to také první chvíle, kdy se v ostrém zápase v hradeckém dresu objevil Jakub Pour. „Věděli jsme, do čeho jdeme, že to bude náročné utkání. Myslím, že nástup se nám povedl. Byli jsme silní při hře pět na pět, dařilo se nám hrát, co jsme chtěli,“ hodnotí s odstupem start utkání rodák z Rokycan. Zbytek zápasu poznamenaly četné fauly z hradecké strany, vyloučených bylo na té hostující celkem devět, což Vervu nakoplo. „Ve druhé třetině se Litvínov kvůli našim vyloučením dostal na koně a spadly mu tam nějaké góly. Ve třetí části jsme museli dotahovat, ale obrat už jsme bohužel nezvládli,“ mrzí novou tvář hradeckých útočných řad.

On sám si však těsně před koncem vytvořil drobnou náplast na bolavou porážku v podobě první vstřelené branky za Mountfield, když se šikovně zbavil obránce a zavěsil pod víko. „Samozřejmě je pro mě příjemné, že se mi hned v prvním ostrém zápase podařilo skórovat. Psychicky mi to pomůže do dalších utkání. Jen je škoda, že nám ten gól nedal větší šanci na návrat do zápasu, abychom si odvezli nějaké body. Doufám, že jich bude víc a pomohou k nějakým bodům,“ rozebírá hořkosladký moment bývalý hráč Plzně. K první brance patří neodmyslitelně také památka v podobě puku. Jak to s ním bylo v případě forvarda, který už se mihl i v národním dresu? „Hned, jak jsem dal gól, tak za mnou přijel Tomáš Pavelka a ptal se mě, jestli ho chci. Já jsem to v tu chvíli ani pořádně nevnímal, ale po zápase mi ho dal,“ popisuje cestu upomínky velký milovník silniční cyklistiky.

V prvním domácím duelu čeká na Východočechy velká výzva v podobě Komety, která přes léto výrazně proměnila svůj kádr. „Co jsem viděl, tak Kometa taky prohrála, takže bude stejně hladová jako my. Z minulých sezon si pamatuju, že většinou měla zkušené mužstvo, které po vstřeleném gólu skvěle bránilo. Určitě jim budeme chtít vnutit náš styl hry a dát první gól, aby museli hru otevřít,“ hledá recept vedoucí k prvním bodům hráč, jenž si v zámoří vyzkoušel farmu Chicaga Blackhawks. Pro něj půjde zároveň o první ostrý duel v ČPP Aréně, kdy budou hradečtí příznivci na jeho straně. „Těším se na zápas i fanoušky. Doufám, že si to spolu užijeme, zápas dotáhneme ke tříbodovému vítězství a všichni budeme odcházet spokojení,“ uzavírá „Pourák“ a věří v první sezonní výhru.

HynekZohorna
Rodák z Havlíčkova Brodu, který si zahrál i v Hradci, získal s Kometou dva tituly a poté odešel do Skandinávie. Během té doby se mu podařilo nasbírat také 32 reprezentačních startů. Poslední tři roky strávil v Oskarshamnu, odkud zamířil zpět do klubu svého srdce.

Brno oplývá zkušeností i dravým mládím

Vloni se celek z moravské metropole poroučel z pavouku vyřazovací fáze už po čtvrtfinále s Litvínovem, a tak letos majitel Libor Zábranský doufá ve výrazné zlepšení. Příprava tomu ale úplně nenapovídala. V prvním duelu padli Brňané s bratislavským Slovanem v nájezdech. Následoval dvojzápas na Dolomiten Cupu, kde nejprve nestačili na Kloten 1:4, chuť si ale spravili proti Pusternalu, který převálcovali 7:1. Poté přišla série tří porážek v řadě, kdy svěřenci Kamila Pokorného padli s Morou 1:2, s vídeňskými Capitals nedohráli kvůli mlze, ale v polovině zápasu prohrávali 0:2. Následovala ještě prohra se Vsetínem 2:4. Na závěr přípravy, ale dokázali Jihomoravané vynulovat Slovan a Olomouc. Vstup do Tipsport extraligy se Kometě ale znovu nevyvedl, když doma pustila Liberec rychle do vedení 2:0 a už dokázala jen snížit.

Po loňské sezoně způsobili sportovnímu úseku trable hlavně Bruslaři, kteří Brnu přetáhli dva důležité hráče. Do Mladé Boleslavi zamířil Dominik Furch a následoval ho také kanonýr Steve Moses. V obraně už nebude budit hrůzu Daniel Gazda, který se vydal rozšířit českou kolonii v Ilvesu. Nejdůležitější změnou byla poté výměna trenéra, jelikož Jaroslav Modrý se z rodinných důvodů vrátil zpět do Ameriky a na jeho místo nastoupil Kamil Pokorný. Co se hráčských příchodů týče, tak mezi tři tyče se nově postaví talent Michal Postava, kterému bude krýt záda zkušený Gašper Krošejl. Ze Sparty se po dlouhých letech vrací pod Špilberk Jakub Konečný, ze západu Čech zase hlásí návrat Tomáš Bartejs, který sebou vzal i Tomáše Rachůnka. Do kompletního výčtu starých známých patří ještě Hynek Zohorna a Michal Gulaši. Z Pardubic poté přišel kanonýr Robert Říčka. Od východních sousedů získali modrobílí talentovaného Maroše Jedličku a z Rögle se jim zase podařilo přivést Brandona Davidsona.

Sestavy z minulého utkání

F. Novotný – Blain, Freibergs, McCormack, Kalina, Pláněk, Pavelka, Mudrák – Jergl, Batna, Perret – Miškář, Tamáši, Pavlík – Šťastný, Estephan, Dmowski – Pour, Štohanzl, A. Novotný – Chalupa.

Praktické informace pro fanoušky

  • Vstupenky: Vstupenky jsou k dostání on-line, v Infocentru HK a na pokladnách ČPP Arény v jejich otevíracích hodinách. Brány ČPP Arény se otevírají 90 minut před úvodním buly. Fanoušci si mohou při včasném nákupu zajistit slevu na vstupném, studenti a senioři mohou na utkání vyrazit za pouhou stovku!
  • Fanzóna: Před utkáním s Kometou bude před ČPP Arénou připravena fanzóna, jejíž součástí budou stánky stánky Zmrzliny od Klokana – projekt Martina Štohanzla nebo občerstvení Cool Teamu. Hudební podkres bude mít na starost Hit Rádio Černá Hora, další aktivity obstará Futurum Hradec Králové, děti si budou moci zahrát i Stiga hokej.
  • Prodej ročenek: Ve stánku za pokladnami bude připraven stánek, ve kterém budou v prodeji ročenky pro novou sezonu. O první i druhé přestávce navíc do stánku zavítá také Kevin Klíma, který vám bude ročenky prodávat a navíc s sebou bude mít i svoje podpisové kartičky. Můžete proto dorazit pro ročenku, kartičku, podpisy a taky společnou fotku!
  • Parkování: Zpoplatněné parkování je se startem extraligových utkání k dispozici v parkovacím domě RegioCentrum přímo naproti ČPP Aréně či na okolních parkovacích místech. Bezplatné parkování je možné u Univerzity Hradec Králové, konkrétně u budovy A (Objekt společné výuky) v Hradecké ulici, která je vzdálena od ČPP Arény zhruba 5 minut chůze. Na parkovišti je možné ponechat vůz nejdříve 90 minut před začátkem utkání, neprodleně po jeho konci je nutné parkoviště opustit.
  • Dopravní situace: Z důvodu rekonstrukce křižovatky Mileta došlo ke změnám v dopravě v okolí ČPP Arény. Upraveny byly také některé trasy MHD. Prosíme řidiče, aby sledovali přechodné úpravy a značené objízdné trasy v místě rekonstrukce křižovatky Mileta. Pomocí tohoto značení budou přes okružní křižovatku Brněnská navedeni k ČPP Aréně. Parkovací kapacity jsou v blízkosti zimního stadionu omezené. Hokejový klub ve spolupráci s Městskou policí Hradec Králové doporučuje využít například parkoviště u Flošny. Veškeré informace, týkající se rekonstrukce křižovatky Mileta (MHD, objízdné trasy pro cyklisty i pěší atd.) najdete na webových stránkách města Hradce Králové. Klub doporučuje využít k cestě na stadion MHD, případně lze vyrazit na kole. Před ČPP Arénou je dostatek rámů pro kola.
  • Dětský koutek od Sionu: Střední škola Sion bude mít opět v ČPP Aréně připraven svůj stánek – dětský koutek, který budou moci děti během zápasu využít. Přítomný dozor bude mít připraveny aktivity pro ty nejmenší, chybět nebude ani skákací hrad.
  • Bezpečnostní opatření: Bezpečnostní složky včetně Policie ČR vyhodnotily nedělní utkání jako rizikové, proto jej budou doprovázet zvýšená bezpečnostní opatření.