Preview k zápasu
před 3 dny | Tomáš Prodělal

Čekání je u konce! Lvi odstartují zápasový kolotoč proti Fehérváru

142 dní. Přesně taková doba uplynula od chvíle, kdy si hradečtí fanoušci mohli naposledy zakřičet gól. Mezitím stihl led v ČPP Aréně roztát a posléze být také znovu namražen, hokejisté absolvovali další cyklus letní přípravy a fanoušci zase dokázali zahojit své hlasivky a zakoupit nové permanentky. Tato kombinace se bude moci propojit v úterý 13. srpna, kdy Lvi pod Bílou věží přivítají v prvním přípravném utkání účastníka nadnárodní (ale primárně rakouské) ICEHL – maďarský Féhérvár AV19. Vstoupí Mountfield do zápasového tempa pravou nohou? Úvodní buly bude vhozeno v 17:00.

„Už se nemůžeme dočkat, až si zahrajeme nějaký mač.“

#98 Radovan Pavlík (o prvním přípravném duelu)

Svěřenci Tomáše Martince už za sebou mají kompletní suchou přípravu a rovněž tři týdny tréninků na ledě, od jejichž začátků se většina hokejistů upínala k jednomu datu, tedy 13. srpnu, kdy se konečně dočkají zápasu. „Už se těší asi všichni, protože to bylo opravdu dlouhé. Už se nemůžeme dočkat, až si zahrajeme nějaký mač. Venku je sice takové teplo, že bychom možná byli raději někde u vody, ale zápas je zápas,“ neskrývá natěšení Radovan Pavlík, který letní dril pod Bílou věží v seniorské kategorii absolvoval již podeváté. Ze začátku byly tréninky na ledě spíše aktivačního charakteru, postupem času už do nich začíná být zakomponováno čím dál více herních a primárně systémových věcí. „Všechny tréninky jsou do systému, v úterý bude normální trénink, takže fáráme, jak to jen jde, a budeme trénovat i dál,“ potvrzuje hradecký odchovanec tréninkové záměry svého týmu.

Přípravná utkání bývají charakteristická minimální přípravou na hru soupeře, veškeré síly jsou totiž soustředěny na vlastní hru. To je případ také měření sil s maďarským Fehérvárem. „Jsou to teprve přípravná utkání, vůbec nevíme, co máme od soupeře čekat. Uvidíme, bude to sranda,“ potvrzuje specialista na oslabení, který už s maďarským celkem zápolil. Vloni Hradečtí vybojovali ve vzájemném souboji ve Vídni výhru 5:4 po prodloužení. „Kluci mi v posilovně říkali, že jsme si nimi hráli, ale já si to upřímně vůbec nepamatuju. Navíc týmy se rok od roku mění, možná změnili i systém, takže se soustředíme jen na sebe,“ přiznává rychlonohé křídlo, které se ve zmíněném utkání dokonce gólově prosadilo.

V následujících kláních bude přítomna řada novinek: Tou první jsou červené dresy vyrobené speciálně pro přípravná utkání. „Už jsem je viděl v kabině. Sice jsem ještě asi neměl, ale viděl. Mně se červená líbí, navíc jsou jednoduché, za mě jsou dresy velmi povedené,“ schvaluje bývalý reprezentant práci grafika Jana Štokmana. Další změna se týká pravidel, nově totiž musí všichni hráči v rámci soutěží IIHF nosit nákrčníky. „Měl jsem ho naposledy v juniorce, což už je nějaký pátek. Ale já si ještě zvyknu, pro starší hráče to bude horší. Jsem zvědavý, jak na to budou pohlížet rozhodčí, jestli budou kontrolovat jejich nošení a jaký nákrčník uznají za vhodný,“ zajímá šestadvacetiletého útočníka. Ten si zároveň uvědomuje jednu věc zcela neměnnou: vysokou teplotu na letních zápasech. „Bude to hodně náročné, protože v hale je velké vedro, ale naopak pro fanoušky to bude zase fajn, že se ochladí a bude jim příjemně. Pro hokejisty je ale tohle počasí nic moc,“ uzavírá „Pavlas“ před prvním zápasem.

MartinŠtajnoch
Dnes třiatřicetiletý odchovanec Prievidze v mládí naskočil do třech sezon KHL v dresu Slovanu Bratislava, odkud se přes Pardubice dostal pod Bílou věž. Zde v ročníku 2016/17 naskočil do 63 duelů a zapsal bilanci 2+8. Od té doby vystřídal osm klubů a před letošní sezonou si plácl s Fehérvárem.

Fehérvár – třináctinásobný mistr Maďarska

Klub, jehož celý název je Alba Volán Székesfehérvár byl založen roku 1960 v Budapešti, o sedmnáct let později se přesunul do svého současného místa. Za dobu své existence se jeho hráči mohli radovat hned ze třinácti titulů mistrů Maďarska. V roce 2007 však přišla nová výzva v podobě pozvánky do tehdejší EBEL. V této mezinárodní lize soutěží maďarský tým dodnes. Z počátku hrál tým z blízkosti jezera Balaton druhé housle a postup do čtvrtfinále pro něj byl úspěchem, to se však změnilo s příchodem koronaviru. Od té doby byli Maďaři dvakrát na třetím místě po základní části a v roce 2022 se dokonce dostali až do finále, kde museli zkousnout porážku od Salcburku. Poté však znovu padli do průměru a byly z toho dvě čtvrtfinálové prohry.

V týmu, který vede Dávid Kiss, však nalezneme i některá zajímavá jména. Rozhodně není překvapením, že jeho soupiska tvoří základní stavební kámen maďarské reprezentace, která se na příštím šampionátu vrací mezi elitu a vyzve i Čechy. Branku střeží talentovaný Dominik Horváth. V útoku tým drží István Bartalis, který na světovém jevišti získal za čtrnáct utkání úctyhodných deset bodů. Tým z Uher má ve svých řadách také borce se starty v NHL. Třiatřicetiletý Chris Brown do nejslavnější soutěže naskočil třiadvacetkrát v dresu Capitals. Na soupisce maďarského giganta najdeme také hradeckou stopu, jeho barvy totiž obléká Martin Štajnoch.

Předpokládaná sestava Mountfieldu HK

Praktické informace pro fanoušky

  • Vstup na utkání: Vstupenky jsou k dostání on-line, v Infocentru HK a na pokladnách ČPP Arény v jejich otevíracích hodinách. Brány ČPP Arény se otevírají obvyklých 90 minut před úvodním buly. Vstup na zimní stadion bude pro fanoušky pouze skrze hlavní vchod.
  • Parkování a dopravní informace: Řidiči budou při sledování přechodné úpravy a značené objízdné trasy v místě rekonstrukce křižovatky Mileta dovedeni přes okružní křižovatku Brněnská k ČPP Aréně. Parkovací kapacity jsou v blízkosti zimního stadionu omezené, Mountfield HK ve spolupráci s městskou policii doporučuje parkování u Flošny. Zpoplatněné parkování je k dispozici v parkovacím domě RegioCentrum přímo naproti ČPP Aréně či na okolních parkovacích místech. Klub doporučuje využít cestou na utkání městskou hromadnou dopravu.
  • Stavební práce v ČPP Aréně: V ČPP Aréně dochází přes letní měsíce k rekonstrukci hlavních toalet pod sektorem G, které nebude možné využít během přípravných utkání. Mountfield HK se rovněž omlouvá za zvýšenou prašnost v ČPP Aréně právě z důvodu stavebních prací.