Akademie ČH
včera | Daniel Krátký

Důležitost sportovní výživy! Týmy U17 a U20 prošly přednáškou

Junioři a dorostenci se chystají na sezonu 2024/25, která přinese nové výzvy. K tomu, aby mladí hokejisté mohli podávat co možná nejlepší výkony je ohromně důležitý také zdravý životní styl i mimo ledovou plochu. Právě na téma Sportovní výživy absolvovaly dvě nejstarší mládežnické kategorie přednášku, kterou si připravili zástupci STRONGLIFE ACADEMY.

Po tréninku se obě kategorie sešly v VIP prostorách ČPP Arény v místnosti, ve které obvykle polykají tréninkové dávky, co se videopřípravy týče. Nyní tomu bylo jinak. V místnosti je totiž čekala zhruba hodinová přednáška na téma sportovní výživy a její důležitosti pro výkony nejenom na ledě.

„Klukům jsme se snažili vysvětlit základy životního stylu. Probrali jsme základy výživy, řekli jsme si něco o makroživinách i mikroživinách. Mluvili jsme o tom, jak si poskládat jídelníček i v rámci načasování směrem k ledu. Kluci se dozvěděli o tom, co by měli jíst před tréninkem i po tréninku, zásadách, které by měli dodržovat,“ říká Michaela Matušková, členka STRONGLIFE ACADEMY, privátní tréninkové zóny v Hradci Králové, jehož členové připravují na sezonu v NHL i hradeckého odchovance Filipa Hronka.

Kromě stravování je velmi důležitý prvek životního stylu také spánek a jeho dostatečné a správné množství. „Bavili jsme se také o důležitosti spánku, což je zřejmě nejlepší regenerační metoda, ale bývá zvykem, že mladí na něj úplně nedbají. Řešili jsme také dopamin a celkově regeneraci – jak nejlépe regenerovat, aby byli připraveni na další zápasy nebo tréninky,“ vysvětluje bývalá basketbalistka Hradeckých lvic a česká reprezentantka, která kvůli zranění musela svou kariéru ukončit a vrhla se právě do projektu STRONGLIFE ACADEMY.

Pro každého sportovce je vhodný různý přístup, který mnohdy často ovlivňuje věk. „Jelikož věkové rozpětí bylo na přednášce o něco větší, tak jsme se věnovali opravdu základům, které jsou velmi důležité. Trochu došlo i na věci, které by mohly obohatit i spíše ty starší hokejisty. Věřím, že si z přednášky kluci něco vzali, a že je zvládla posunout tak, aby byli lepšími na ledě i mimo něj,“ doufá Michaela Matušková, která vedla přednášku v ČPP Aréně, kterou zajistili trenéři Akademie Mountfieldu HK.


Co je STRONGLIFE ACADEMY?

STROGLIGE ACADEMY je nová privátní tréninková zóna v Hradci Králové. Nejedná se o jedno z dalších z přeplněných fitness center, je to místo se špičkovým zázemím, týmem zkušených trenérů a komunitou lidí, díky nimž se vám nebude chtít domů.