Akademie ČH
út 10.9.2024 | Tereza Medková

Extraliga mládeže je v plném proudu. Jací budou další soupeři?

Nová sezona mládeže už je rozjetá nezastavitelným zpoůsobem, když všechny kategorie naskočili do zápasového tempa a nyní před sebou mají další boje. Junioři budou chtít doma potvrdit formu z venkovních zápasů, dorost se pokusí své hostitele obrat o cenné body a devítka zkusí napravit úvodní nezdar. Pojďme se podívat, co nás o víkendu čeká.

Slavia, nebo Sparta? Junioři vyzvou obě mužstva

Junioři si svůj vstup do nové sezony nemohli představit lépe než porážkou úhlavního nepřítele jménem Pardubice. Následující týden je čekala dvě utkání na východě republiky. V pátek se utkali s vítkovickou Riderou, kterou porazili 4:2 a den poté s Oceláři Třinec, kteří jim překazili výherní šňůru. Po třech venkovních zápasech si Hradečtí zahrají na domácím ledě. O víkendu totiž vyzvou dva pražské celky. Nejdříve se utkají se Slavií a následující den je čeká Sparta.

Slávisté za sebou mají tři zápasy, z toho dvě porážky a jednu výhru na spravení chuti. Úvod extraligy odstartovali pražským derby, kdy Spartu sice přestříleli, ale i přes to jí podlehli. Ani druhé utkání se jim nepovedlo, když je 6:2 porazil českobudějovický Motor. Ne nadarmo se říká do třetice všeho dobrého. I přes tlak Plzně se juniorům Slavie podařilo poprvé vyhrát v letošní sezoně. Na tomto úspěchu se podílel nejen dvougólový střelec Edvins Berzinš, ale i brankář David Höhlig, který měl 95% úspěšnost.

Junioři Sparty sice úvodní utkání v podobě derby vyhráli, ale od té doby se jim nedaří. Na západě Čech se utkali s plzeňskými indiány, proti kterým padli 4:5 po prodloužení. Vyrovnaný zápas odehráli i druhý den, kdy se na venkovním ledě utkali s Českými Budějovicemi. Základní hrací doma rozhodla a výhru si připsali domácí. Za vyzdvihnutí stojí Robert Chlán, který si ve třech utkání připsal 1+2 a pomohl týmu získat zatím jediné vítězství.

Souboj o příčku s Kohouty a opět Jihlava

Hradečtí dorostenci odstartovali extraligu proti stejnému soupeři jako junioři. Zápas měl dva rozdíly – vše se odehrálo na domácím ledě a Hradec prohrál. Utkání rozhodly samostatné nájezdy, a to až v desáté sérii. I díky hattricku Jaroslava Šedivého se Lvům podařilo druhý den zvítězit nad Berany ze Zlína a to 5:3. Dorostenci tak zatím odehráli dva zápasy, ale od pátečních šesti hodin vyzvou HC Tábor a o den později ve 14:45 jihlavskou Duklu.

Kohouti zatím bodovali v obou utkáních, které odehráli. Na oba zápasy odcestovali do Slezska, kde se nejdříve utkali s Oceláři, proti kterým uhráli 3 body. V neděli sice prohráli na ledě Vítkovic 3:4, ale až po prodloužení a odvezli si tak jeden cenný bod. V obou utkání bodovali útočící Ondřej Slívko a Filip Čečetka. Tábor je se čtyřmi body na 4. místě, hned pod Hradcem. Lepší už jsou jen Pardubice a Vítkovice.

Oproti Táboru se start nové sezony Jihlavě vůbec nepovedl. I přes první vstřelený gól na ledě Komety, Dukla prohrála 1:7. Odčinit debakl se povedlo hned druhý den, a to v sobotu na domácím ledě proti Porubě. Brankář Patrik Bican se blýskl nulou a tým ho odměnil 8 vstřelenými góly. Bican ale nebyl jediný kdo se vyznamenal. Matyáš Lédl v tomto zápase zaznamenal hattrick a čtyři asistence. Celkem si tak připsal 7 kanadských bodů. Jihlava a Hradec se utkají už po třetí během dvou měsíců. První dvě utkání byli v rámci přípravy.

Ukořistí devítka první výhru sezony?

Deváťákům se vstup do jejich ostré soutěže příliš nepovedl. V neděli se utkali s Jihlavou, které podlehli 1:5. Následující sobotu vyzvou na domácím ledě BK Havlíčkův Brod. Hráči 9. tříd z Havlíčkobrodska na tom nejsou o moc lépe. Svůj první zápas prohráli proti suverénnímu Dynamu 1:15. Jediný gól vstřelil Josef Rakušan. Do Hradce Králové si tak určitě jedou zlepšit reputaci. V neděli se poté ještě svěřenci Luboše Dvořáka utkají s Táborem, který zatím nemá odehraný jediný zápas. V ČPP Aréně to tedy budou souboje o první výhru.

Program akademie pro nadcházející dny


JUNIOŘI: 4. kolo, pá 13.9.2024
Mountfield HK Mountfield HK - HC Slavia Praha Slavia
17:30
DOROST: 3. kolo, pá 13.9.2024
HC Tábor Tábor - Mountfield HK Mountfield HK
18:00
JUNIOŘI: 5. kolo, so 14.9.2024
Mountfield HK Mountfield HK - HC Sparta Praha Sparta
12:00
DOROST: 4. kolo, so 14.9.2024
HC Dukla Jihlava Jihlava - Mountfield HK Mountfield HK
14:45
9. TŘÍDA: 2. kolo, so 14.9.2024
Mountfield HK Mountfield HK - BK Havlíčkův Brod Havlíčkův Brod
15:15
9. TŘÍDA: 3. kolo, ne 15.9.2024
Mountfield HK Mountfield HK - HC Tábor Tábor
12:30