Aktuální zprávy z klubu
včera | Tereza Medková

Gäuboden Cup za rohem! Kdo se představí na turnaji v Německu?

I letos se tým Mountfield HK podívá do zahraničí – tentokrát do Starubingu, kde okusí sílu německé ligy. Celkem odehraje Hradec Králové dvě utkání a soupeřem bude vždy jeden ze tří celků DEL – nejvyšší německé soutěže. Kromě případných soubojů s domácím mužstvem Straubing Tigers nebo ERC Ingolstadt se svěřenci Tomáše Martince střetnou i s týmem, jehož klubové barvy jsou červená a modrá – Norimberk Ice Tigers. Pojďme si soupeře Východočechů na turnaji v Německu blíže představit.

Městečko Straubing, které leží na břehu Dunaje v jižním Německu i letos hostí Gäuboden Cup. Dříve Gäubodenvolksfest Cup je pro letošek pouze Gäuboden Cup, přičemž zkrácení názvu je z důvodu posunutí turnaje na termín při konci srpna. V předešlých letech byl turnaj ještě spojen s folkovou slavností, která končí v půlce srpna. Všechny duely se odehrají na zimním stadionu ve Straubingu, který pojme 5 730 diváků, a patří tak mezi nejmenší arény v německé lize. Loňský ročník vyhrál švýcarský tým HC Lugano, kterému se podařilo ve finále porazit domácí Tigers.

Norimberk? Soupeř Hradce pro semifinále

Bavorský klub je ze všech tří německý účastníků turnaje tím nejdéle působící v nejvyšší německé soutěži. Sídlí ve městě Norimberk, které se rozléhá na obou březích řeky Pegnitz. Hala, která je pro něj domovinou, v roce 2001 hostila MS v ledním hokeji a shodou okolností se na prvním místě umístila Česká republika, která tehdy trefou Davida Moravce slavila zlatý hattrick.

Českou stopu zde v sezoně 2010/11 zanechali gólman Petr Přikryl, obránce Jan Platil a odchovanec Hradce Králové Dušan Frosch, který za Norimberk odehrál ještě další dva ročníky a získal německé občanství. V současnosti stojí za vypíchnutí americký útočník Ryan Stoa, který má zkušenosti z NHL i KHL nebo nová akvizice útočník Will Graber, který přichází z nejvyšší finské ligy z týmu Ässät, kde si minulý rok připsal 21 bodů.

Ze Straubingu do NHL? Jde to!

Současný název domácího týmu vznikl v roce 2002. Do nejvyšší německé hokejové soutěže vstoupili Tigers od sezony 2006/07 a jejich nejlepší umístění bylo dvakrát třetí místo. Bronzovou příčku obsadili i v loňské sezoně, díky čemuž se kvalifikovali do desátého ročníku Champions Hockey League. Tygři budou mít plně nabitou sezonu, protože mimo CHL budou bojovat o nejlepší výsledek i na Spengler Cupu.

K úspěchu pomohl Straubingu kanadský obránce Nicolas Mattinen, který v základní části posbíral 46 bodů, což bylo nejvíce z celého týmu. Tím si na příští rok vysloužil dvoucestnou smlouvu s Toronto Maple Leafs. Úspěšným byl i útočník Mike Connolly, který měl o bod míň než Mattinen a od září zahájí ve Straubingu devátou sezonu. Lvi také budou dost možná čelit mladičkému dvaadvacetiletému brankáři Florianovi Buglovi, kterému jeho loňská úspěšnost přesahovala přes 92 %.

Dvakrát s Ingolstadtem? Může se tak stát

Inglostadt, jakožto druhé největší německé město ležící na Dunaji, se nachází necelých 120 km od Straubingu. Sídlí zde přes 140 tisíc obyvatel a příznivci hokeje se mohou už od roku 2002/03 chodit dívat na svůj tým, jak bojuje o nejvyšší příčky v DEL. Zlato tým ERC Ingolstadt získal v sezoně 2013/14 a k tomuto velkému úspěchu klubu pomohl hradecký rodák a obránce Jakub Ficenec. Ten se ale po působení v zámoří usadil u našich západních sousedů, získal německé občanství a reprezentoval Německo.

Nejlepší umístění od té doby se Ingolstadtu podařilo až v sezoně 2022/23, když se dostal do finále, kde ale prohrál a skončil na druhém místě – stejně jako Hradec Králové. Mezi významné tváře tohoto klubu patří německý útočník a reprezentant Daniel Pietta nebo kanadský obránce Mathew Bodie, který vyzkoušel americkou AHL a jednu sezonu strávil i v KHL.

Rozpis hradeckých zápasů na Gäuboden Cupu


Turnaj (Straubing), čt 29.8.2024
Nürnberg Ice Tigers Norimberk - Mountfield HK Mountfield HK
14:30
Turnaj (Straubing), so 31.8.2024
Straubing Tigers/ERC Ingolstadt Straubing Tigers/ERC Ingolstadt - Mountfield HK Mountfield HK
14:30/18:00

Praktické informace pro fanoušky

  • Prodej vstupenek: Fanoušci, kteří se chystají vyrazit podpořit Lvy do Straubingu čeká cesta k zhruba šestitisícové aréně s názvem Eisstadion am Pulverturm (Am Kinseherberg 23, 94315 Straubing, Německo), vstupenky jsou v on-line prodeji skrze klubový web Straubingu v podobě celodenních balíčků na obě utkání (ve čtvrtek od 14:30 Norimberk vs. Hradec & 19:30 Straubing vs. Ingolstadt), sobotní program se bude odvíjet od čtvrtečních výsledků, přičemž Straubing odehraje v každém případě večerní utkání od 18:00. Prodej vstupenek by měl být k dispozici i na místě.
  • Platba v aréně a parkování: Pokud se fanoušci vydají k aréně, tak dle informací od pořádajícího klubu nemusí mít strach o parkování, v prostoru zhruba 200 metrů od stadionu je dostatek parkovacích míst. Výjezdníci rovněž nemusí mít strach z plateb na stadionu, k dispozici bude platba kartou.
  • Stream z turnaje: Podle všeho by z turnaje ve Straubingu neměl být k dispozici stream pro fanoušky.