Ohlasy k zápasu
před 3 dny | Tomáš Rotter, Daniel Krátký | Foto: Jakub Knap / HC Energie Karlovy Vary

Gól? Byl bych radši, kdyby se vyhrálo, líčí Martin Štohanzl

Trefil se podruhé v extralize, poprvé od února 2023, kdy se kuriózně prosadil na ledě Českých Budějovic. Martin Štohanzl svým gólem v Karlových Varech přispěl k výbornému startu do druhé třetiny, kdy se Hradec Králové dostal do vedení díky třem gólům během necelých tří minut. Jenže ani to na body nestačilo. Co říká centr čtvrté lajny po prohře 3:6?

Martine, ve druhém zápase v řadě jste celkově lepším týmem, soupeře přestřílíte, ale ze hřiště odcházíte znovu poraženi. Jak je tohle náročné na psychiku?
Je to velmi náročné. Náš hokej je aktivní, zaměřený na rychlém napadání soupeře, díky tomu se dostáváme více ke střelám, ty jsou však občas málo nebezpečné. Nedokážeme se pořádně postavit před masku, abychom mu zakryli výhled, to musíme zlepšit. Do zápasu chceme vstoupit vždy pozitivně, bohužel pak ale vypínáme v hlavě a začneme dělat chyby, čímž se soupeř dostane do hry.

Po první dvacetiminutovce jste prohrávali, ale měli jste skvělý vstup do druhé třetiny. Čím to, že jste na soupeře takhle vletěli a padalo to tam? Došlo na nějaké důraznější pokyny?
V šatně se trochu zvýšil hlas. Celé je to ale o nás, jak k tomu my přistoupíme, ideální by bylo začínat tímto způsobem všechny třetiny. Podařilo se nám dát tři góly, jenže pak jsme zbytečnými vyloučeními dostali druhý tým zpět do hry. Tím se zatím potápíme.

Jak udržet tempo ze startu druhé třetiny? Abyste byli takhle góloví vpředu?
Musíme se každé střídání koncentrovat na malé věci, které je taky potřeba dělat správně. Ideální by ale podle mě bylo hrát na dva tři góly a věřit, že to spoluhráči v obraně a v bráně pochytají. Máme ale celkově problémy s důsledností, máme hodně vyloučených hráčů a soupeře tím dostáváme do hry.

Jedním ze střelců jste byl dnes i vy. Je to alespoň malá náplast?
Byl bych radši, kdyby se vyhrálo. Jsem za gól rád, ale mám z toho takový hořkosladký pocit. Konečně jsem se ale taky dočkal normálního gólu.

„Snažím se mu pomáhat a předávat co nejvíce zkušeností.“

#16 Martin Štohanzl (o šestnáctiletém parťákovi v útoku)

Jak se vám to sedí ve formaci s Jakubem Pourem a Adamem Novotným? Vaše čtvrtá formace drží již nějakou dobu pospolu.
Máme trochu náskok oproti ostatním, kteří se různě v útocích prohazovali. Jsme sehranější, hrajeme spolu už snad osm zápasů, myslím si, že máme chemii a dobrou aktivitu, jen musíme zapracovat na produktivitě.

Váží si hráč, když má po svém boku uvést do extraligy šestnáctiletého talenta?
Přemýšlel jsem nad tím. Trošku mě mrzí, že mu nemůžu dat více, nejsem takový hokejista jako byli třeba Kouky, Šimi nebo Bedýnka, kteří by mu asi více ukázali správnou cestu na vrchol. Ale samozřejmě se mu snažím pomáhat a předávat co nejvíce zkušeností, jaké jsem doposud nasbíral.

Start extraligy je oproti minulým rokům poměrně svižný. Je to pro hráče velká změna? A jak vám to vyhovuje?
Věděli jsme to už před začátkem extraligy, že to takhle bude. Na jednu stranu je to dobré, že člověk nemá čas moc přemýšlet nad zápasy. Ale na druhou je důležité se naladit na vítěznou vlnu a udržet se na ní. Musíme jít zápas od zápasu a věřit, že je zvládneme.