Ohlasy k zápasu
před 2 dny | Eva Šafranková

Gól? Jsem rád, ale musíme pokračovat dál, velí David Šťastný

Mountfield HK si v neděli zapsal čtvrté vítězství v sezoně, které bylo zároveň čtvrtým vyhraným utkáním v domácí ČPP Aréně. Poradil si totiž s Českými Budějovicemi, které porazil 4:1. Na tomto výsledku se podílel i jednatřicetiletý David Šťastný, jenž zaznamenal svůj premiérový gól v probíhajícím ročníku a na ledě strávil nejvíce času ze všech hradeckých útočníků.

Mountfield zaznamenal čtvrtou výhru v sezoně, když doma předvedl jistý výkon a České Budějovice zdolal 4:1. Jaké pocity zažíval krátce po skončení duelu David Šťastný? „Je to super, určitě jsme spokojení. Byly tam chvilkové výpadky, ale důležité byly tři body,“ říká spokojeně hradecký útočník, jenž pod Bílou věž přišel před rokem z Mladé Boleslavi. Motoru se v aktuálním ročníku také příliš nedaří, doposud se radoval třikrát, a tak se stejně jako Východočeši nachází v dolních patrech tabulky. „Jak nám nevyšel začátek sezony, tak je pro nás důležitý každý zápas. Tentokrát byla motivace o trochu větší, když jsme sousedi v tabulce,“ popisuje jednatřicetiletý hokejista.

Právě on v 11. kole zaznamenal svoji první trefu v sezoně, za což byl rád a spadla z něj určitá tíha. „Za mě je dát první gól vždycky nejtěžší. V posledních zápasech jsem byl rád, že to nějak herně vypadalo a dostával jsem se do šancí. Nezbývalo mi nic jiného než věřit, že to tam padne. Určitě z toho mám radost, ale musíme pokračovat dál,“ líčí své dojmy hráč, který nosí na dresu číslo 92. Na gól si Šťastný musel počkat až do poloviny října a na jeho psychiku to muselo mít logicky vliv. „Tím, že mám dávat góly, tak jsem to v hlavě měl. Poslední zápasy jsem měl radost z dobrých výkonů, ale když má člověk za utkání tři, čtyři šance, které si vytvoří, a žádnou nepromění, tak ho to trápí. Snažil jsem se zůstat pozitivní a jsem rád, že to tam padlo. Věřím, že mi to pomůže a nebudu na to už vůbec myslet,“ komentuje rodák z Přerova.

Na zmiňované brance, která v duelu proti Jihočechům znamenala vedení 2:0, se podíleli i spoluhráči Davida Šťastného, díky čemuž byla k vidění pěkná kombinace. „Jsem rád, že se na tom podílel celý útok – od naší obrany, přes Ráďu a Mišáka. Všichni jsme získali kanadský bod a k tomu nám vyšla i hezká útočná akce,“ pochvaluje si forvard s levým držením hole. Navíc s Radovanem Pavlíkem a Patrikem Miškářem nastoupil ve stejné formaci již popáté za sebou. „Jsem spokojený, hraje se mi s nimi dobře. Myslím si, že to bylo i poslední zápasy vidět. Doufám, že jsou kluci taky spokojení,“ neskrývá „Šťáva“ nadšení o souhře se dvěma hradeckými odchovanci.

„Jsem spokojený, hraje se mi s nimi dobře. Myslím si, že to bylo i poslední zápasy vidět.“

#92 David Šťastný (o spolupráci s Radovanem Pavlíkem a Patrikem Miškářem)

V nedělním mači patřila první třetina svěřencům Tomáše Martince, kteří soupeře výrazně přestříleli a nedali mu žádný prostor k výraznější příležitosti. Takový průběh pro ně nebyl příliš neobvyklý, tentokrát byli však úspěšní v zakončení a po dvaceti minutách bylo skóre 3:0. V předchozích utkáních se stalo pouze dvakrát, že Lvi po úvodním dějství vedli. „První třetiny od nás byly většinou dobré, ale nedali jsme góly. V neděli nám tam napadaly tři branky a hrálo se úplně jinak. Bylo to super a musíme u toho zůstat. Od derby s Pardubicemi vypadají zápasy dobře, v Boleslavi nám zase chybělo trošku štěstí. Věřím, že se to začíná obracet k lepšímu,“ doufá 187 cm vysoký útočník, jenž v minulosti oblékal i dres zlínských Beranů.

Hokejisté zpod Bílé věži zatím sbírají body pouze v domácím prostředí, kde po úspěchu nad Českými Budějovicemi oslavili čtyři vítězství v řadě. Na ledě soupeře se jim ale tolik nedaří, na kontě z venkovních zápasů totiž nemají žádný bodový zisk. „Vůbec nevím, čím to je. Domácí prostředí je vždycky lepší, jsou tu fanoušci a člověk se cítí líp. Dobrý tým ale musí získat nějaké body i venku. Nás teď čeká série domácích zápasů, které budou důležité. Musíme to potvrdit a potřebujeme uhrát co nejvíce bodů,“ přemýšlí nad příčinami této statistiky a zároveň se dívá směrem dopředu na nadcházející program Hradce forvard, který nejpovedenější ročník prožil v mladoboleslavském týmu, kde měl během základní části v sezoně 2020/21 bilanci 26+26.

Na to by samozřejmě rád navázal i v Mountfieldu, jenže k tomu je ještě daleká cesta. Úvod letošního ročníku se navíc Lvům nevydařil podle představ a v zákulisí se mluvilo o možných trejdech hráčů, kteří nepředvádí výkony, které by měli. Jak to vnímá samotný hokejista? „Je to blbý, ale to je hokej. Když přijdete do týmu s tím, že mu máte něco dát, a nevede se to, tak čekáte, že jste na ráně. Nezbývá nic jiného než pracovat a věřit ve zlepšení. I kdybyste byl vyměněn, tak se stejně do toho potřebujete v novém týmu dostat. Člověk to pak v hlavě může mít, když ví, že je na radaru. Já jsem se to snažil nevnímat a makal jsem s tím, že uvidíme, jak to všechno dopadne,“ uzavírá David Šťastný.