Akademie ČH
před 3 dny | Jan Hirsch

Junioři opět hrají doma, dorost čeká ostravský dvojboj

Mládežnickým kategoriím běží sezona v plném proudu a všechny z nich čekají v příštím týdnu další zápasy. Junioři opět nebudou muset opustit bezpečí vlastního stadionu a proti Vítkovicím a Třinci se budou snažit dostat do formy. Dorost bude naopak navazovat na dobré výkony a bojovat o vrchol tabulky. Odehraje dvě utkání s ostravskými celky, nejprve vyzve Porubu a poté doma Vítkovice. Lvíčata se pak pustí do soupeřů ze spodních příček, budou jimi Havlíčkův Brod a Tábor.

Juniorům pokračuje domácí série

Hradečtí junioři v uplynulém týdnu odehráli dvě domácí utkání, ani v jednom však nedokázali bodovat. Nejprve pod Bílou věž přijela Jihlava. Ta do duelu vstoupila výrazně lépe a po 43 minutách hry vedla nad Mountfieldem 4:1. Díky gólům Černého a Fialy se sice Hradeckým podařilo ztrátu dotáhnout na rozdíl jedné branky, Dukla však využila přesilovou hru a rozhodla o konečném stavu 5:3. Hned o den později na východ Čech dorazila Kometa, která na Lvy vlétla jako velká voda a v polovině utkání vedla už o pět branek. Ani přesné trefy Gaša a Hory už domácím nepomohly a brněnský klub si odvážel jasné vítězství 6:2. Po patnácti odehraných zápasech se tak svěřenci trenéru Martina Vágnera a Jana Zachrly s 18 body nachází na dvanácté pozici.

Na vyspravení formy budou mít mladí Východočeši v nadcházejícím týdnu dva pokusy a opět pro ně nebudou muset opustit své město. V pátek pohostí Vítkovice. Ostravskému celku příliš nevyšel start sezony, z prvních tří utkání nevytěžili ani bod. Postupně však své výkony vypilovali a z posledních pěti duelů prohráli pouze jediný. Naposled vyloupili Mladou Boleslav, z níž vezli vítězství 2:1. Gólem a asistencí se v tomto zápase blýskl Matěj Přibyl, který je s 15 body také nejproduktivnějším hráčem Ridery. Hlavní oporou Ostravanů je gólman Štěpán Vávra, který má nejvyšší úspěšnost zásahů z celé ligy (95,80%).

Největší výzvou však pro juniorku bude sobotní souboj s lídrem tabulky – Třincem. Oceláři vévodí lize se čtyřbodovým náskokem, prohráli pouze 4 z 15 utkání, mají nejvíce vstřelených gólů a druhý nejmenší počet obdržených. Sílu Draků už si Hradečtí vyzkoušeli na vlastní kůži, v rámci třetího kola padli na slezském kluzišti vysoko 3:8. O takto vysoké výsledky však nemají obhájci titulu nouzi, stačí se podívat na poslední tři odehrané mače: 8:2 s Českými Budějovicemi, 6:1 proti Mladé Boleslavi a 6:2 s Libercem. V první desítce kanadského bodování mají Slezané hned čtyři zástupce, nejvýše postaveným z nich je Vojtěch Spěváček, který má na kontě 21 bodů.

Dorostenci se drží na druhé pozici

Dorost v minulém týdnu také moc cestování neměl, oba zápasy odehrál na domácí půdě. Pro svěřence Jiřího Janouška mladšího to byly souboje velmi povedené, získali plný počet bodů, navíc s obdivuhodným skóre 13:1. Prvním ze soupeřů byl nováček nejvyšší dorostenecké soutěže, Tábor. Jihočeši i přes status zelenáčů dokázali několikrát překvapit a stále se drží na komfortní šesté příčce. Mladí Lvi si však s Kohouty hravě poradili, a především díky přispění tria Šedivý-Bulat-Hlaváček, z nichž každý vsítil dvě branky, zvítězili 10:1. V sobotu pak do ČPP Areny zavítala jihlavská Dukla, s níž Hradečtí většinu zápasu hráli bezgólově. Ve třetí třetině však znova zaúřadovala zmíněná první lajna a soupeř domů vezl porážku 0:3. Mountfield se tak stále drží na druhé příčce a na vedoucí Třinec ztrácí pouze dva body.

Další duel čeká hradecké dorostence už v pátek, vypraví se do Poruby, aby se utkali s tamním Toraxem. Ostravskému celku se zatím moc nedaří, po jedenácti odehraných duelech je s pouhými třemi body na poslední pozici. Největším nedostatkem týmu je jednoznačně produktivita, za celou sezonu dokázali vstřelit jen osm branek, což je s přehledem nejnižší číslo dorostenecké extraligy. Mountfield se před nadcházejícím duelem může opřít také o pozitivní statistiku z předchozího vzájemného duelu, na konci září si totiž Slezané odváželi zpod Bílé věže debakl 0:9.

Aby v příštím týdnu nebylo Ostravy málo, utkají se Východočeši v sobotu s Vítkovicemi. A bude to souboj opravdu napínavý, jelikož oba budoucí soupeři mají aktuálně stejný počet bodů. Celek z dolní oblasti hraje ve velké formě, bodoval v šesti utkáních v řadě a za říjen zaznamenal jedinou porážku, v nájezdech nestačil na Tábor. Naposled na domácí půdě ovládl ostravské derby, Porubu porazil 4:2. Nejproduktivnějším hráčem v týmu Rytíře Vítka je Leon Stryczek, který má na kontě 6 branek a 12 asistencí. Spolehnout se na severu Moravy můžou také na gólmana Jana Láryše, který má pátou nejvyšší úspěšnost zákroků v lize.

Devítka bude hrát na venkovních hřištích

Hradečtí deváťáci měli v minulém týdnu na programu pouze utkání v Jihlavě, to však zvládli na výbornou a předvedli parádní obrat. Po první třetině totiž vedla Dukla 2:0, ještě během druhé periody se však svěřencům Luboše Dvořáka podařilo převrátit skóre na svou stranu a dalšími dvěma brankami pojistit vítězství 5:2. Aktuálně čtvrtá Lvíčata čekají v nadcházejícím týdnu dva venkovní duely, oba proti soupeřům ze spodních pater tabulky. Nejprve vyzvou předposlední Havlíčkův Brod, který naposledy porazili 7:2 a následně poslední Tábor, proti němuž naposledy zvítězili 8:3.

Program akademie pro nadcházející dny


JUNIOŘI: 16. kolo, pá 25.10.2024
Mountfield HK Mountfield HK - HC Vítkovice Ridera Vítkovice
15:00
DOROST: 14. kolo, pá 25.10.2024
HC RT Torax Poruba Poruba - Mountfield HK Mountfield HK
16:00
JUNIOŘI: 17. kolo, so 26.10.2024
Mountfield HK Mountfield HK - HC Oceláři Třinec Třinec
12:15
9. TŘÍDA: 11. kolo, so 25.10.2024
BK Havlíčkův Brod Havl. Brod - Mountfield HK Mountfield HK
14:00
DOROST: 15. kolo, so 26.10.2024
Mountfield HK Mountfield HK - HC Vítkovice Ridera Vítkovice
16:00
9. TŘÍDA: 12. kolo, ne 26.10.2024
HC Tábor Tábor - Mountfield HK Mountfield HK
13:30