Tiskové zprávy
dnes | Tisková zpráva

Letní zkouška? Štěpán Pokorný podepsal smlouvu s Hradcem

Vystudoval univerzitu a vrátil se do Česka. Štěpán Pokorný po osmi sezonách za mořem ohlásil návrat do vlasti, na zkoušku zamířil do Hradce Králové, odkud právě před lety vyrazil do světa. Ačkoliv si místo v zápasové sestavě A-týmu prozatím nevybojoval, podepsal čtyřiadvacetiletý forvard roční profesionální smlouvu s dvouletou opcí s Hradcem Králové.

Z hradeckého dorostu se tehdy mladý dorostenec Štěpán Pokorný vydal za dobrodružstvím do Spojených států. Za mořem rodák z Kolína vyspěl, stále zlepšoval své hokejové dovednosti, a hlavně získal vysokoškolský titul. V létě se vrátil do Česka v rámci try-outu a v Hradci Králové bojoval o místo.

V A-týmu zatím odehrál čtyřiadvacetiletý útočník pět zápasů v rámci přípravy na nový ročník s bilancí jednoho gólu, sezonu odstartoval v partnerském Kolíně, kde se usadil v útoku vedle hradeckých parťáků – Petra Moravce a Kryštofa Langa. A rovněž má zajímavou bodovou produkci. V pěti kolech nasbíral tři kanadské body (1+2).

„Jsme rádi, že je Štěpán dalším z hráčů, který se rozhodl vrátit ze zámoří a pokračovat ve své kariéře v klubu, ve kterém rostl v mládeži. Trenéři v něm vidí potenciál, proto jsme s ním uzavřeli smlouvu. V tuto chvíli již záleží pouze na Štěpánovi a jeho výkonech, zda a kdy se objeví v extraligovém zápase,“ komentuje podpis roční smlouvy s dvouletou opcí generální manažer Mountfieldu HK Aleš Kmoníček.

Profil Štěpána Pokorného

Odchovanec Kolína hokejově vyrostl ve svém mateřském klubu, odkud se v dorostu přesunul do Hradce Králové, kde se stal spoluhráčem třeba Martina Štohanzla, současného člena A-týmu. Po povedené sezoně na východě Čech, která jej vystřelila i do národního týmu v kategorii U16, ale mladý útočník potkal na turnaji v Chomutově Václava Prospala, který jej nalákal na zámořskou cestu.

Tehdy ještě jako mladý středoškolák tak vyrazil Štěpán Pokorný do americké Tampy, kde okusil dva roky výrazně teplého podnebí a tamního hokejové systému, aby se následně přesunul do Aberdeenu, kde okusil i trochu větší zimu a náročnější soutěž. Postupně se vyhrál v americké juniorce a získal stipendium na vysoké škole – Ferris State University v americkém Michiganu.

Rodák z Kolína se hned usadil v týmu NCAA a hrál proti výrazně starším hokejistům, do toho si plnil i studijní povinnosti. Po čtyřech sezonách v univerzitním týmu rostla také rola v týmu, na závěr svého studia dokonce získal Štěpán Pokorný roli asistenta kapitána. V létě 2024 se vrátil do Česka a bojoval místo v A-týmu Mountfieldu HK. Hradec Králové nakonec s mladým útočníkem podepsal kontrakt, bojovný hokejista se nyní rve o místo v extralize přes partnerský Kolín.

Statistiky Štěpána Pokorného