Ohlasy k zápasu
před 3 dny | Eva Šafranková | Foto: Marian Ježowicz / HC Oceláři Třinec

Mrzí nás to, ale nemůžeme věšet hlavy dolů, hlásí Jakub Pour

Hradečtí hokejisté druhé vítězství v sezoně nepřidali, a tak jim stále patří se čtyřmi body poslední pozice v tabulce. Zápas v Třinci byl však vyrovnaný a rozhodovaly zejména početní výhody, ve kterých ukázali větší kvalitu domácí Oceláři. O srovnávací branku se na sklonku druhé třetiny postaral útočník Jakub Pour, jenž zaznamenal již čtvrtý úspěšný zásah v probíhajícím ročníku, ale nakonec se musel on i jeho spoluhráči smířit s porážkou 1:4.

Mountfield chtěl navázat na páteční utkání proti Kladnu, ve kterém poprvé v sezoně zažil pocit vítězství, jenže o dva dny později narazil na úřadujícího mistra z Třince a musel se smířit s výsledkem 1:4. „Myslím si, že jsme si to prohráli vlastními chybami. Ať už to byly vyloučení nebo nedůrazy před brankou. Mrzí nás to, protože to byl důležitý zápas, ale nemůžeme věšet hlavy dolů. V pondělí jdeme znovu do práce a je potřeba se zvednout,“ hodnotí krátce po skončení duelu útočník Jakub Pour. Ačkoliv nastoupili Lvi do první třetiny ve vysokém tempu, žádné góly k vidění ve Werk Areně nebyly. „Směřovali jsme to tak už od rána, že chceme začít aktivně a hrát hokej, který nás zdobí, což se nám víceméně dařilo,“ je alespoň částečně spokojený rodák z Rokycan.

Zároveň ale dodává, že není možné v průběhu mače zvolnit, protože to nemusí dopadnout dobře. „Bohužel se nehraje dvacet minut, máme tam výpadky, které nás sráží dolů, a pak už to nedokážeme otočit,“ neskrývá zklamání pětadvacetiletý forvard. Rozhodčí udělili dohromady jedenáct trestů a z toho se jednalo čtyřikrát o vyloučení za příliš mnoho hráčů na ledě, což není úplně běžné. „Bylo to na obou stranách. Oni to trestali, ale my ne, takže to je jednouché,“ odkrývá svůj pohled na tuto nezvyklou situaci 192cm vysoký hokejista. Právě speciální formace hrají často klíčovou roli v zápase, a to potvrdili i Oceláři, kterým se na rozdíl od Východočechů podařilo ve dvou početních výhodách skórovat. „Samozřejmě jsou důležité přesilovky i oslabení, protože to rozhoduje vyrovnané zápasy, které jsou víceméně o jednom gólu. Musíme na tom určitě zapracovat,“ je si dobře vědom Pour.

„Všichni vnímáme, jaká je situace, a je jen na nás, jak k tomu přistoupíme.“

#64 Jakub Pour (o aktuálním postavení Hradce v tabulce)

To, že situace v hradeckém mužstvu není moc příznivá, vnímají rovněž samotní hokejisté. Může tomu dosvědčovat i fakt, že po nevydařeném utkání zůstaly dveře do kabiny dlouho zavřeny – sami hráči si měli co říct. Je tedy jisté, že bylo nutné si k tomu něco říct. „Všichni vnímáme, jaká je situace, a je jen na nás, jak k tomu přistoupíme. Každý musí přijít v úterý na zápas s tím, že jdeme vyhrát a odpíchnout se, protože takhle to dál nejde,“ říká odhodlaně bývalá mládežnický reprezentant. Pro něj můžou být alespoň částečnou náplastí individuální výkony, na kontě má totiž již čtyři góly, avšak na to má trochu odlišný názor. „Upřímně mě aktuálně spíš štve, že prohráváme. Samozřejmě chci pomáhat týmu a hrát svoji hru, ale nejdůležitější na konci dne je stejně vítězství,“ popisuje hráč s levým držením hole.

Extraligový kolotoč nezastavuje, a proto mají svěřenci Tomáše Martince možnost spravit si chuť již v úterý, kdy na domácím ledě přivítají Plzeň. Pro útočníka s číslem 64 se jedná o pikantní duel, neboť pod Bílou věž přišel právě ze západu Čech. „Těším se na to, protože jsem v Plzni vyrostl, ale pro nás je nejdůležitější, abychom zápas zvládli. Připravím se na něj jako na každý jiný, ale pro mě to je speciální v tom, že to je proti mému mateřskému týmu.“ Proti bývalému zaměstnavateli a spoluhráčům se chce vytáhnout každý a jistě k tomu patří také různé hecovačky. „Myslím si, že když přijedou, tak se s někým potkám, pokecáme a možná se trochu popíchneme,“ potvrzuje „Pourák“.

Pro odchovance plzeňské Škodovky je Hradec teprve druhým extraligovým celkem, ve kterém za svoji kariéru pobývá. „Je to změna, všechno se to odvíjí, jak se daří týmu. Bohužel zatím se nám tolik nedaří, takže na tom budeme chtít pracovat. Jinak celkově se mi v Hradci líbí,“ líčí své dojmy z nového působiště vytáhlý forvard, jenž si svůj debut v české nejvyšší soutěži připsal ještě jako junior proti Jihlavě v roce 2017. Mountfield se vyznačuje aktivním a bruslivým stylem hokeje, o který se pokouší rovněž Jakub Pour. „Snažím se hrát furt stejný hokej a poslouchat trenéry, co říkají, aby i oni byli spokojení a nás to dovedlo k výhrám,“ uzavírá hokejista se zkušenostmi z americké AHL či ECHL.