Aktuální zprávy z klubu
včera | Tisková zpráva

Návrat ze zámoří do Hradce! Jan Kasal má profesionální kontrakt

V posledních letech bojuje nejenom Mountfield HK, ale obecně drtivá většina českých klubů, s četnými odchody kvalitních mládežníků do zahraničí. V poslední době ale mnozí hradečtí hráči volí také setrvání, potažmo návrat pod Bílou věž. Po studiu na univerzitě bojuje o místo v A-týmu Štěpán Pokorný, další comeback domů hlásí devatenáctiletý brankář Jan Kasal, který na východě Čech podepsal profesionální kontrakt.

Devatenáctiletý odchovanec královéhradeckého hokeje se postupně v mládežnických kategoriích posouval a patřil mezi nejlepší brankáře svého ročníku. Ostatně v předloňské sezoně, kdy spadal do kategorie U18, si vybojoval i účast na Hlinkově memoriálu.

Poté, co se stal jasnou jedničkou hradecké juniorky, ale Jan Kasal neodolal vábení ze zámoří. A tak strávil sezonu 2023/24 v amerických hokejových soutěžích. Po ročním působení ve Spojených státech se nyní vrací. Pod Bílou věží brankář stále ještě juniorského věku, který během léta trénuje i s A-týmem, podepsal profesionální smlouvu.

„Jsem rád, že se nám letos podařilo podepsat smlouvy s několika našimi mladými prospekty, mezi které patří i Honza. Přeji mu hodně zdraví a úspěchů v naší organizaci. Pevně věřím, že si postupně řekne i o nominaci do A-mužstva, protože by bylo skvělé mít mezi brankáři svého odchovance. Záleží však především na Honzovi, jeho pracovitosti a výkonech,“ říká k podpisu smlouvy s mladým maskovaným mužem generální manažer Aleš Kmoníček.

„Honza je pořád ještě mladý, talentovaný a velmi ctižádostivý kluk. Po nepříliš vydařené sezóně v USA, kde nedostal tolik příležitostí, se pokusí navázat na svůj hokejový rozvoj opět v naší organizaci, kde to dobře zná. Věřím, že si svými případnými výkony může říci i o pozornost reprezentačních trenérů U20. Rádi bychom ho postupně zapracovali do dospělého hokeje,“ komentuje šéftrenér mládeže a hlavní trenér A-týmu Tomáš Martinec.

Profil Jana Kasala

Čeští rodiče Jana Kasala se setkali ve Spojených státech, a tak malý Jan přišel na svět v sedmnáctitisícovém městě Hinsdale ve státě Illinois na východě USA. Po roce a půl však následoval návrat za rodinou zpátky do Čech. V Hradci Králové pak Jan Kasal odstartoval svou hokejovou cestu mládežnickými kategoriemi, při které si zachytal i třeba na olympiádě dětí a mládeže.

V sezoně 2020/21 přišly první starty za dorost, v následujícím roce svůj tým dotáhl přes silný Třinec až do semifinále. To už měl Jan Kasal za sebou také první starty v juniorce, ve které se od sezony 2022/23 stal jasnou jedničkou. I to mu vysloužilo starty v reprezentaci, významná je zejména nominace na letní Hlinka Gretzky Cup.

Před sezonou 2023/24 prošel mladý brankář draftem do USHL, kde si jej vybral tým Sioux Falls Stampede, a tak se vydal po letech opět za moře. V nejvyšší americké juniorské soutěži odchytal dvě utkání, více prostoru dostával v NAHL – Janesville Jets. Po ročním působení za mořem se rozhodl vrátit do Česka a podepsat profesionální smlouvu s Mountfieldem HK.

Statistiky Jana Kasala