Aktuální zprávy z klubu
so 15.6.2024 | Tomáš Prodělal

O krok bezpečnější extraliga. Nově budou povinné nákrčníky

Ještě na startu předešlé sezony tuto část výstroje používal z profesionálů jen málokdo, tragická událost v britské nejvyšší soutěži ale z nákrčníků udělala věc s větší poptávkou než cokoliv jiného. Během loňského ročníku je nasadilo několik hráčů, včetně těch hradeckých. Od letoška už bez nich vstup na ligová kolbiště nebude ani možný, kvůli novým pravidlům IIHF.

Byl to běžný duel základní části mezi Sheffieldem a Nottinghamem, jenže událost, která se seběhla v řádu vteřin, otřásla celým hokejovým světem. Adam Johnson, hráč se zkušenostmi z NHL, zavážel puk do útočného pásma a při úhybném manévru ho nešťastně zasáhla soupeřova brusle přímo do krku. Američanovi začal boj o holý život, hala byla vyklizena. Následující ráno přišla zdrcující zpráva, útočník zásah do krku nepřežil.

Dlužno dodat, že takové incidenty nejsou v hokeji úplně výjimečné. Není to tak dávno, kdy podobným způsobem málem přišel o oko Jakub Lauko. Podobné střety se děly například i v Česku. Své by o zásahu bruslí mohli vyprávět Aleš Jergl nebo Branislav Konrád. Tento případ však otřásl samotnými hokejisty natolik, že už při dalším kole extraligy někteří hráli s nákrčníkem, ne úplně příjemnou součástí výstroje, která však může zachránit život.

Z hradeckého týmu byl první obránce Tomáš Pavelka, který svou novou součást výstroje novinářům po jednom ze zápasů popisoval. „Rozhodl jsem se, že to zkusím, jak se s tím budu cítit. Myslím si, že bezpečí je na prvním místě každého hráče, ať je to nepříjemné sebevíc, ale nemám pocit, že by se s tím nedalo hrát. V kabině se po něm shání více kluků, ale momentálně jsou téměř vyprodané, takže jsem takový průkopník,“ narážel tehdy v průběhu podzimu produktivní zadák na fakt, že během minulé sezony byl nákrčník velmi nedostatkovým zbožím. I proto jej následně oblékli v hradeckém kádru jen útočníci Patrik Miškář nebo Aleš Jergl.

Mezinárodní hokejová federace po mistrovství světa sáhla k celkem očekávanému kroku a zavedla chrániče krku povinně ve všech soutěžích, v našich končinách byly dříve povinné pouze pro hráče do dvaceti let, nyní už se ale budou týkat úplně každého. „Změnu na květnovém zasedání schválil kongres IIHF, tudíž se týká mezinárodních turnajů a evropských soutěží na všech soutěžních úrovních, tedy v extralize i v krajském přeboru,“ komentuje nové pravidlo předseda komise rozhodčích Vladimír Šindler pro server iDnes.cz.

Tomáš Pavelka nebyl jediným Lvem, který zmíněnou součást výstroje používal, z nových posil s nákrčníkem hrál třeba Jakub Pour. „Na tréninku se mi v období, kdy se stala tragédie v Anglii, přihodila podobná věc. Měl jsem velké štěstí. Hrát s nákrčníkem je o zvyku, trochu na úkor komfortu. Na stadionech, kde je větší teplo, se rychleji zahřejete. Na takových jsem pak o přestávkách často celé ribano sundával. Pro spoustu kluků to bude o tom si na to zvyknout, každému to může sedět jinak. Pro bezpečnost je takové pravidlo ale 100% správně,“ říká jeden z nových útočníků Mountfieldu HK.