Aktuální zprávy z klubu
ne 18.6.2023 | Tomáš Kalas

Ohlédnutí za finále: Stříbro se vztyčenou hlavou a psaní historie

Postupem přes Vítkovice v semifinále cílili Hradečtí na premiérový zisk Masarykova poháru. V cestě jim však stál velmi těžký soupeř. Třinec pomýšlel na zisk čtvrtého poháru v řadě a do série vykročil velmi dobře, když vyhrál první dva duely na hradeckém ledě. Lvi se poté dostali do ztráty 0:3, jenže se nevzdali a sérii dokázali ještě jednou k ocelárnám vrátit. Velkolepý obrat ale již do konce nedotáhli, přesto zapsali nejvýraznější úspěch v klubové historii!

Po dramatické semifinálové sérii přepsali Hradečtí jednak klubovou historii, jednak šli do bitvy o titul proti Třinci. Oceláři měli cestu do finále o něco těžší, neboť po nepříliš dominantní základní části skončili až na šestém místě a museli jít do předkola, ve kterém dokázali přehrát Litvínov.

Ve čtvrtfinále pak Oceláři dostali pražskou Spartu, která byla tradičně pasována na medailové příčky. Třinečtí ale ukázali svoje zkušenosti a ambiciózní tým vyřadili v šesti utkáních. Papírovým favoritem nebyli Slezané ani v semifinále proti Pardubicím, rozhodující sedmý duel na ledě Dynama ale zvládli, a tak postoupili popáté v řadě do finále. A tak šli bojovat již o čtvrtý titul v řadě.

Hradci ale do karet hrála vzájemná střetnutí v základní části. Přestože bilance výher a proher byla vyrovnaná, Lvi na tom byli bodově lépe. Zatímco Třinec získal díky dvěma výhrám v listopadu a lednu bodů pět (jedna výhra byla v prodloužení), Hradec zvládl kritický únor, kdy nejprve doma zvítězil v dohrávce 8. kola 4:3, aby pak o čtyři dny později vyhrál ve Slezsku 2:1.

Díky tomu, že Lvi byli po základní části výše postavený tým, tak mohli využít výhodu domácího prostředí v prvních dvou finálových utkáních. O historickou účast ve finále byl ze strany fanoušků ohromný zájem, vyprodáno pak bylo jen pár minut po spuštění předprodeje a poté již hodinu před prvním střetnutím byla tribuna na stání beznadějně zaplněná..

Na první branku však do posledního místa napráskaná ČPP Aréna čekala poměrně dlouho. Dočkala se až v čase 29:11, kdy skóre otevřel z rychlého brejku Daniel Kurovský. Oceláři drželi hradecké střelce na distanc, a když v čase 40:50 navýšil na 2:0 Daniel Voženílek, zdálo se býti hotovo. Poté ale přišel velký návrat Východočechů. O 22 sekund později dal Lvům naději Kevin Klíma a v čase 43:52 šikovnou tečí srovnal Radek Smoleňák. Draci ale ztrátu prvního duelu nedopustili, po druhé trefě Voženílka a zásahu Draveckého do prázdné brali první bod v sérii po výhře 4:2.

Druhý duel byl na branky o poznání chudší a hradečtí fanoušci odcházeli ze stadionu poněkud zklamaní. Ale popořadě. Přestože hru tvořili převážně domácí hráči, jako první inkasovali na konci deváté minuty, kdy se prosadil Martin Růžička. Oceláři poté nevyužili dalších několik příležitostí a trestem pro ně bylo využití přesilové hry, když druhou třetinu otevřel gólem Aleš Jergl. Opatrně vedený duel v další fázi nenabízel ani mnoho příležitostí a poprvé v sérii přišlo na řadu prodloužení. To bylo hráno fakticky na jednu branku, Lvi si tvořili šance, ale bez gólového efektu. Ocelářům naopak stačila jedna povedená akce. Brejk zakončil do prázdné Voženílek a Třinec jel domů s vedením 2:0 na zápasy.

Hradec tak vyrazil do Třince ve velmi těžké situaci a ani ve třetím utkání nedokázal připsat první bod v sérii. Domácím stačila na výhru jediná trefa, kterou obstaral v 21. minutě Marko Daňo. Největší tlak měli hosté zejména ve třetí třetině, kdy přestříleli úřadujícího mistra poměrem 15:4! Svěřence trenéra Motáka však držel po celých 60 minut Ondřej Kacetl, který vychytal například i tutovku Blaina na brankové čáře. Mountfield byl tak pod velkým tlakem, přesto stále musel věřit tomu, že bude jediný tým, jenž otočí vývoj play-off série z 0:3.

O den později to byl opět zápas, ve kterém to nebyly žádné střelecké dostihy. Lvi se dostali v sérii vůbec poprvé do vedení na konci první třetiny, když nahozením prostřelil Kacetla Bohumil Jank. Oceláři ale srovnali v čase 24:19, kdy se prosadil Marián Adámek tvrdou střelou od modré. Vědomi si toho, že jsou jednu výhru od titulu, do toho domácí před vyprodanou arénou pořádně šlápli a Matěj Machovský se v hradecké brance musel pořádně činit. I díky jeho skvělému výkonu se šlo do prodloužení, kde choutky na domácí oslavu ukončil po 34 sekundách Radovan Pavlík a Lvi stále žili.

Série se tak vracela zpět pod Bílou věž a Hradečtí od prvních minut ukazovali, že doma rozhodně končit nehodlají. Zápas hodně ovlivnil i skvělý vstup Patrika Miškáře, který po 27 sekundách otevřel skóre povedenou individuální akcí. Třinec marně hledal cestu ke vstřelení branky, ve druhé třetině musel naopak čelit několika vyloženým šancím Mountfieldu, které po gólu přímo volaly. Východočeši odehráli skvělý part, po gólech Radka Pilaře a Marka Zachara zvítězili 3:0 a věřili, že ještě jednou sérii do východočeské metropole vrátí.

V šestém duelu to byl opět velmi urputný boj, ve kterém ale měli navrch Oceláři. Gólem Martina Marinčina se v první třetině dostali do vedení a svěřencům trenéra Tomáše Martince dlouho trvalo, než se dočkali srovnání. Povedlo se jim to až ve třetí třetině, branka Mislava Rosandiće byla jeho vůbec první v letošním ročníku a přišla v pravý moment. Dlouho to vypadalo, že půjde zápas do prodloužení, poté však přišel zlomový moment.

Gól Libora Hudáčka tři a čtvrt minuty před koncem poslal Oceláře do opětovného vedení a pak už to byl ze strany Hradce vabank. Dva góly do prázdné pečetily čtvrtý triumf v řadě pro Třinec, Lvi ale sezonu zakončili se vztyčenou hlavou. Stříbrná medaile je nejvýraznější počin v klubové historii a pro ročník 2022/23 jsou hrdými vicemistry!

Mountfield HK HC Oceláři Třinec
162 Střely na branku 158
9 Branky 12
5,55 % Úspěšnost střelby 7,59 %
17 Vyloučení 14
1 Využití 0
46 Hity 20
129 Bloky 76
166 Vhazování 200
92 Radegast index 164
93,85 % Úspěšnost zákroků brankářů 94,84 %