Aktuální zprávy z klubu
před 2 dny | Jan Hirsch

Pět Hradečáků bojuje v Bratislavě a Rize o postup na ZOH

Již v tomto týdnu odstartovala konečná fáze kvalifikace na Olympijské hry v roce 2026. Ve třech skupinách, které se budou konat ve slovenské Bratislavě, lotyšské Rize a dánském Aalborgu, se představí dvanáct reprezentaci, jen tři z nich se však probojují do finálového turnaje v Itálii. Mezi nominovanými nechybí ani čtyři hráči a jeden trenér zpod Bílé věže, kteří se tak pokusí zajistit své zemi účast na tomto hokejovém svátku.

Gólman Stanislav Škorvánek a trenér Peter Frühauf, to jsou členové hradeckého týmu, jejichž jména figurují v nominaci Slovenska na nadcházející souboje o účast na olympijských hrách. Osmadvacetiletý brankář hájí dres své rodné země pravidelně, na posledních dvou mistrovstvích světa odchytal sedm utkání. Teď bude bojovat i o první starty na největším sportovním svátku na planetě. Stát dvojramenného kříže je ve skupině D a bude mít výhodu domácího prostředí, jelikož se všechna utkání konají v Bratislavě. Na Zimním stadiónu Ondreje Nepely Slováci nejprve vyzvali Rakušany (2:1), poté se utkají s Maďarskem, proti němuž odehráli od svého osamostatnění pouze tři duely, a nakonec bude jejich soupeřem Kazachstán.

Rozpis zápasů Slovenska v kvalifikaci o OH

  • Čtvrtek 29. srpna od 18:00: Slovensko vs. Rakousko 2:1
  • Pátek 30. srpna od 18:00: Maďarsko vs. Slovensko
  • Neděle 1. září od 18:00: Slovensko vs. Kazachstán

Zde však výčet Lvů nominovaných do reprezentace zdaleka nekončí, Hradec Králové má totiž své hráče ještě ve dvou táborech. Za Lotyšsko naskočí do hry obránce Ralfs Friebergs a útočník Oskars Batna. Taktéž oni budou moct využít pomoci domácího publika, jejich skupina E se odehraje v Rize. O postup do Milána se zde utkají se Slovinskem, Ukrajinou a nakonec Francií. Ve výběru země galského kohouta nesměl chybět další Hradečák, Jordann Perret, který má zkušenost už ze dvou kvalifikací na OH a od roku 2016 nevynechal jediné mistrovství světa, v úvodním duelu proti Ukrajině navíc zaznamenal parádní gól. Ještě před startem extraligové sezony si tak hradecký trojlístek vyzkouší, jaké to je hrát proti sobě.

Rozpis zápasů Lotyšska s Francie v kvalifikaci o OH

  • Čtvrtek 29. srpna od 15:00: Francie vs. Ukrajina 7:2 (Perret 1+0)
  • Čtvrtek 29. srpna od 19:00: Lotyšsko vs. Slovinsko 4:2 (Batna 0+1)
  • Pátek 30. srpna od 15:00: Francie vs. Slovinsko
  • Pátek 30. srpna od 19:00: Ukrajina vs. Lotyšsko
  • Neděle 1. září od 16:00: Lotyšsko vs. Francie