Akademie ČH
před 2 dny | Tomáš Rotter

Tahoun dorostu Adam Hlaváček: Věřil jsem, že tady dostanu šanci

Mohl by hrát ještě za devítku, svými výkony však převyšuje i v dorostu. Adam Hlaváček si zatím vede velmi dobře, v jedenácti zápasech totiž zapsal stejný počet gólů, navrch pak přidal ještě šest asistencí, momentálně je tak druhým nejlepším střelcem extraligy dorostu. Co vedlo odchovance pražské Slavie k přestupu pod Bílou věž nebo jak zvládá život v novém městě?

Adame, dal jsi dva góly, ale i tak jste Zlínu ve vyrovnaném utkání podlehli, máš z nich vůbec radost?
Samozřejmě radost úplně nemám, vítězství by bylo mnohem lepší než osobní úspěch, tohle je čistě moje individuální věc. Raději bych slavil vítězství s celým týmem.

Před sezonou jsi přišel ze Slavie, jak se tenhle přestup zrodil, a proč právě Hradec Králové?
Chtěl jsem změnit prostředí z toho důvodu, abych se posunul nejen hokejově, ale i lidsky. Hlavně jsem se už potřeboval osamostatnit v případě nějakého zahraničního angažmá do budoucna. Měl jsem více nabídek, nejvíce mě ale oslovila ta z Hradce. Měl jsem pocit, že tady dostanu šanci.

„Posouvá mě to daleko víc, než kdybych hrál za devítku.“

Adam Hlaváček (o svém působení v dorostu)

Předpokládám, že jsi musel změnit školu, už sis zvykl na nové prostředí a spolužáky?
Škola je těžká, rozhodně těžší než v Praze, ale jsou tady dobří kluci v kabině, se kterými jsem si rychle sedl, i ve škole jsou spolužáci v pohodě. Zatím si nemohu na nic stěžovat.

Věkově patříš ještě do kategorie deváťáku, trenéři už si tě ale vzali do dorostu. Vyhovuje ti to?
Určitě je dobře, že hraju za dorost, myslím, že mě to posouvá daleko více, než kdybych hrál za devítku. Jsem samozřejmě rád, že jsem tady prostor dostal, i když jsou někteří spoluhráči i o dva roky starší.

Za devítku si ale přeci jen měl možnost nastoupit, a to při derby, které jsi hrál minulý týden i se starší kategorií. Pocítil si nějaký rozdíl hlavně co se týče herní kvality?
Zápas s mladšími byl těžký, protože mě bolely nohy právě po utkání dorostu. V devítce hraje každý všechno, v dorostu už spíš máme svůj daný post. To je ten hlavní rozdíl, hra je taky rozhodně rychlejší a systémovější, v dorostu je určitě také více soubojů a tvrdosti.

Mezi o dva roky staršími hráči si vedeš skvěle, jsi druhý nejproduktivnější v týmu, a také druhý nejlepší střelec soutěže. Jak se to poslouchá?
Jsem za to rád, určitě jsem nečekal, že to takhle bude. Místo v kabině jsem si snažil vybudovat už v létě na letní přípravě, lépe se mi to ale povedlo až na ledě, kde mě trenéři začali víc brát.

V rozehraném novém ročníku jste s dorostem zatím na druhém místě, stanovili jste si už nějaké cíle na konec sezony?
Ze začátku jsme si s klukama mysleli, že to letos žádná sláva nebude. Každopádně se tu sešla skvělá parta, vyhráváme jako tým. Trenéři kladou důraz na obranu, od které všechno vychází. Samozřejmě míříme vysoko a každý chce být první.