Aktuální zprávy z klubu
út 21.5.2024 | Tisková zpráva

Talent pod smlouvou! Štěpán Černý má profesionální kontrakt

V uplynulé sezoně válčil v kategorii juniorů, kde patřil k elitním obráncům. Štěpán Černý se rovněž usadil v reprezentační sedmnáctce, nakoukl i do rok staršího národního týmu do osmnácti let. Nyní se v létě chystá bojovat o nominaci na Hlinka Gretzky Cup, k čemuž má pomoct i letní příprava s hradeckým áčkem. Talentovaný bek rovněž s Mountfieldem HK podepsal profesionální kontrakt. Svou budoucnost tak spojí s Hradcem Králové.

V právě končícím ročníku nastupoval sedmnáctiletý obránce Štěpán Černý primárně v juniorce, ačkoliv byl věkem stále součástí dorostenecké kategorie. V nejvyšší mládežnické soutěži u nás si šikovný bek připsal 32 kanadských bodů (3+29) v 52 zápasech, patřil tak k nejproduktivnějším obráncům celé ligy.

Hradecký odchovanec v reprezentační sedmnáctce zakončil sezonu s céčkem na dresu, nyní se na novou sezonu připravuje s A-týmem Mountfieldu HK. A to již s podepsaným profesionálním kontraktem. Jednání s hráčem komentuje generální manažer Aleš Kmoníček. „Myslím, že je to velmi pozitivní zpráva pro Hradec a i pro další odchovance. Pokračujeme v trendu zapojování mladých nadějných odchovanců do A-týmu. Štěpán patří k velkým talentům naší juniorky, byť ještě v minulé sezoně byl svým věkem dorostenec. I jeho chceme postupně zapojovat do A-týmu, ale předpokládáme, že příští ročník stráví především v naší juniorce. Každopádně se již teď zapojil do letní přípravy s A-mužstvem, se kterým by měl v rámci možností absolvovat i tréninkový proces v samotné sezoně,“ líčí s tím, že mladý bek podepsal dvouletou smlouvu s roční opcí.

Do přípravy s A-týmem Hradce Králové si Štěpána Černého vytáhl hlavní kouč Tomáše Martinec, rovněž šéftrenér mládeže. „Je skvělé, že se další Hradečák rozhodl spojit svou budoucnost s organizací Mountfieldu HK. Štěpán je velmi chytrý a talentovaný hokejista. Věřím, že pokud bude dál s pokorou pracovat, tak se i přes svou subtilnější postavu může brzy prosadit v A-týmu,“ říká hlavní lodivod hradeckého mužstva.

První tým Mountfieldu HK rovněž se startem přípravy přivítal další jméno: K mužstvu se po návratu ze zámoří připojil třiadvacetiletý útočník Štěpán Pokorný, jenž v posledních čtyřech letech hájil barvy Ferris State University v NCAA, nejlepší univerzitní soutěži světa. „Štěpán Pokorný projevil zájem vrátit se do Hradce a pokusit se probojovat do širšího kádru našeho A-mužstva. Bude s námi absolvovat letní přípravu a dostane i prostor v rámci přípravných zápasů. Poté se společně domluvíme, kde bude pokračovat,“ říká GM Aleš Kmoníček.

Profil Štěpána Černého

Odchovanec hradeckého hokeje Štěpán Černý se narodil 26. dubna 2007. Do akademických mužstev nakoukl ještě v sezoně 2021/22, kdy si zahrál sedmnáct utkání za dorostenecký tým, přičemž si vyzkoušel i play off s Třincem a nechyběl ani na Mládežnickém MČR krajů. Mladý a kreativní obránce se pak nastálo usadil v dorostenecké kategorii a také v mládežnické reprezentaci (U16 a později U17).

Svou třetí sezonu již ale v dorostu nezačal a vyšvihl se s parťákem Adamem Novotným do juniorky, kde se oběma velmi bodově dařilo. Student Biskupského gymnázia i jako obránce předváděl kvalitní výkony do ofenzivy a stal se jednou z nejdůležitějších součástek juniorského týmu. V závěru sezony jej v případě potřeby mohl využít i A-tým, jelikož jména Štěpána Černého figurovalo na jeho širší soupisce. V Mountfieldu se rozhodl podepsat profesionální smlouvu, s dospělými navíc odstartoval letní přípravu, skrze kterou se bude chtít probojovat na Hlinka Gretzky Cup v Edmontonu.

Statistiky Štěpána Černého