Preview k zápasu
před 2 dny | Eva Šafranková

Tempo extraligy nezpomaluje, pod Bílou věž přijede Plzeň

Mountfield si takový start nového extraligového ročníku jistě nepředstavoval. Na svém kontě má zatím jedno vítězství, ale ve všech odehraných zápasech předvedl dobrý výkon, jen tomu pokaždé něco trochu chybělo. Utkání jdou velmi rychle za sebou, další příležitost získat body do tabulky mají Východočeši hned v úterý, kdy přivítají plzeňskou Škodovku. Duel, který je věnován lékařům a pracovníkům ve zdravotnictví, startuje v 18:00.

„Víme, kde se nacházíme a kolik bodů máme, takže to je velmi důležitý zápas.“

Peter Frühauf (o utkání proti Plzni)

Hradečtí hokejisté ve všech odehraných zápasech ukázali, že jsou týmům z extraligy konkurenceschopní, dokážou si vytvářet nebezpečné příležitosti, avšak pokaždé je zradila neproduktivita. Může to začínat být frustrující, což ale popírá Peter Frühauf. „Nerad používám slovo frustrující, protože když ho začnete používat moc často, tak se zakopáváte do čím dál hlubší díry, ale spíš si myslím, že nemáme ovoce z tvrdé, dobré práce. Samozřejmě chceme dávat góly. Všichni, kteří tady jsou, vědí, že nás to trápí,“ říká asistent Tomáše Martince, který rozebírá i nedisciplinovanost Lvů. „Stejně tak nás trápí, že jsme nejvylučovanější tým v lize, ale s tím bych byl opatrný kvůli tomu, že nemůžeme hráčům zakázat hrát fyzický hokej, protože to je cesta do pekla. Spíš možná vyhodnotit určité situace, jak do nich jet víc šikovně. Vyloučení samozřejmě přijdou, ale musíme je zredukovat. Neznamená to přestat hrát fyzicky, jen zredukovat fauly, kdy jsme trochu nešikovní, nebo si špatně vyhodnotíme situaci,“ komentuje bývalý slovenský bek.

Pozitivním aspektem může být i to, že Mountfield je častokrát lepší než soupeř, šance si vytváří, a tak zákonitě musí přijít kýžená vítězství. „Když se statisticky podíváme na počty střel a šancí proti tomu, co má náš soupeř, jsme výrazně lepší. Teď je potřeba si uvědomit, že to děláme dobře, jen možná trochu uvolnit z chlapců křeč v zakončení,“ uvažuje nad příčinami nižší produktivity a dodává, že je důležité pokračovat v nastavené práci a hlavně se nevzdávat. „Musíme věřit tomu, že hra je dobrá a dokážeme každého soupeře zatlačit, přestřílet, mít víc šancí a v zakončení mít víc pohody,“ pokračuje „Frigo“.

Tipsport extraliga pokračuje v rychlém tempu a již v úterý čeká Mountfield další duel, doma vyzve plzeňské indiány. „Víme, kde se nacházíme a kolik bodů máme, takže to je velmi důležitý zápas. Plzeň vyhrála poslední zápasy, sebevědomí jí trochu narostlo, ale myslím si, že to je soupeř podobného ražení. Každý z nás potřebuje body a možná to bude trochu urputnější zápas než obvykle, ale věřím, že se to v určitém bodě překlopí a ty góly dáme,“ komentuje nadcházejícího soupeře Lvů. Na 1. října vychází Mezinárodní den lékařů, kterým bude tento mač věnován. „Je to skvělé. Možná nám fakt pomůže, když chlapci uvidí, že to jsou lidé, kteří zachraňují životy a pomáhají v opravdu těžkých situacích. Pocta z naší strany všem doktorům je určitě na místě. Jsem rád za tyto akce, protože kolikrát jsou lékařské profese nedoceněné a je fajn, že jim lidé dokážou poděkovat i takto veřejně,“ pochvaluje si Peter Frühauf, jenž pod Bílou věží působí jako asistent druhým rokem.

ChristopheLalancette
Třicetiletý Kanaďan se rozhodl vydat do Evropy v sezoně 2019/20, kdy začal působit ve slovenském týmu HK Dukla Michalovce. Odtud se po dvou letech přesunul do Tipsport extraligy, kde oblékal dres Mountfieldu, se kterým slavil i zisk stříbrných medailí. Šikovný centr se chtěl posunout ve své kariéře dál, a tak od letošní sezony hájí barvy Plzně. Na kontě má zatím jeden gól a tři asistence, což ho dělá nejproduktivnějším hráčem indiánů.

Plzeň pod novými trenéry zažívá průměrný start

Indiáni vstoupili do sezony 2024/25 ve zcela novém trenérském složení. Hlavním koučem se stal Josef Jandač a jako asistenti byli zvoleni Jiří Veber a Václav Pletka. Letní příprava se Škodovce povedla na výbornou, z devíti odehraných zápasů neuspěla pouze jednou, a sice proti karlovarské Energii, na kterou nestačila 2:4. Start nového ročníku mohou Západočeši hodnotit průměrně, na svém kontě mají totiž tři výhry a tři prohry. Nejprve přetlačili Vítkovice 3:2 v prodloužení, poté však podlehli zatím stoprocentnímu Litvínovu 1:3, z Mladé Boleslavi si odvezli bod po výsledku 1:2 v nastavení a proti pražské Spartě schytali debakl, když padli 0:5. V posledním zářijovém víkendu si ale Plzeň spravila chuť. S Libercem uspěla 2:1 v prodloužení a Brno zdolala 3:1, čímž poprvé získala plný počet bodů.

Škodě patřila v minulé sezoně po konci základní části dvanáctá pozice, v předkole poté narazila na Vervu, které podlehla 0:3 na zápasy. V kádru tedy nastalo několik změn, kromě již zmíněné obměny trenérského štábu zamířil třeba slovenský brankář Samuel Hlavaj do americké Minnesoty. Plzeňské barvy oblékali také obránce Martin Bučko nebo útočník Jakub Pour, kteří se přesunuli pod Bílou věž. Klub opustil i rodák z Helsinek Aleksi Rekonen, jenž zkouší druhé české extraligové angažmá, tentokrát v Mladé Boleslavi. Brankoviště indiánů nově hájí mladé duo Dávid Hrenák a Nick Malík. Hradeckým fanouškům je dobře známý Christophe Lalancette nebo Jakub Lev, který na západě Čech působí již druhým rokem. Z Pardubic přišli rovněž Ondřej Rohlík spolu s Tomášem Urbanem. Zkušenosti v útočných řadách nově předávají reprezentant Dominik Simon, který si připsal přes 200 startů v NHL, a čtyřicetiletý Jakub Klepiš, jenž po dvou sezonách odešel z Kladna.

Sestavy z minulého utkání

F. Novotný – Blain, Freibergs, McCormack, Kalina, Pláněk, Pavelka, Mudrák – Batna, Tamáši, Perret – Jergl, Miškář, Pavlík – Šťastný, Estephan, Dmowski – Pour, Štohanzl, A. Novotný – Chalupa.

Praktické informace pro fanoušky

  • Vstupenky: Vstupenky jsou k dostání on-line, v Infocentru HK a na pokladnách ČPP Arény v jejich otevíracích hodinách. Brány ČPP Arény se otevírají 90 minut před úvodním buly. Fanoušci si mohou při včasném nákupu zajistit slevu na vstupném, studenti a senioři mohou na utkání vyrazit za pouhou stovku!
  • Duel pro lékaře: Utkání s Plzní se odehraje přesně v Mezinárodní den lékařů a právě jim bude souboj Hradce Králové s Západočechy určený. Utkání doprovodí doprovodný program, chystá se čestné buly i stánky s informacemi ze zdravotnických institucí v Hradci Králové. Lékaři budou k vidění také na tribunách, jelikož mnoho zaměstnanců místní Fakultní nemocnice utkání chystá navštívit.
  • Parkování: Zpoplatněné parkování je se startem extraligových utkání k dispozici v parkovacím domě RegioCentrum přímo naproti ČPP Aréně či na okolních parkovacích místech. Bezplatné parkování je možné u Univerzity Hradec Králové, konkrétně u budovy A (Objekt společné výuky) v Hradecké ulici, která je vzdálena od ČPP Arény zhruba 5 minut chůze. Na parkovišti je možné ponechat vůz nejdříve 90 minut před začátkem utkání, neprodleně po jeho konci je nutné parkoviště opustit.
  • Dopravní situace: Z důvodu rekonstrukce křižovatky Mileta došlo ke změnám v dopravě v okolí ČPP Arény. Upraveny byly také některé trasy MHD. Prosíme řidiče, aby sledovali přechodné úpravy a značené objízdné trasy v místě rekonstrukce křižovatky Mileta. Pomocí tohoto značení budou přes okružní křižovatku Brněnská navedeni k ČPP Aréně. Parkovací kapacity jsou v blízkosti zimního stadionu omezené. Hokejový klub ve spolupráci s Městskou policí Hradec Králové doporučuje využít například parkoviště u Flošny. Veškeré informace, týkající se rekonstrukce křižovatky Mileta (MHD, objízdné trasy pro cyklisty i pěší atd.) najdete na webových stránkách města Hradce Králové. Klub doporučuje využít k cestě na stadion MHD, případně lze vyrazit na kole. Před ČPP Arénou je dostatek rámů pro kola.
  • Dětský koutek od Sionu: Střední škola Sion bude mít opět v ČPP Aréně připraven svůj stánek – dětský koutek, který budou moci děti během zápasu využít. Přítomný dozor bude mít připraveny aktivity pro ty nejmenší, chybět nebude ani skákací hrad.
  • Choreobox: Během utkání si můžete zakoupit občerstvení ve stáncích provozovatele občerstvení v ČPP Aréně, kterým je společnost COOL Team. Ta si pro novou sezonu připravila zbrusu novou kolekci vratných kelímků, které fanoušci mohou v případě zájmu vložit do choreoboxů, čímž přispějí hradeckým fanouškům nejenom na nová chorea.