Rozhovory
včera | Dominik Jarka

Tomáš Martinec před startem: Prostoru pro zlepšení je hodně

Hradecký Mountfield si v létě prošel značným otřesem v kádru. Odešlo hned třináct hráčů, pod Bílou věž naopak zamířilo osm nových akvizic. V přípravě tak měl pořádně na pilno hlavní trenér Tomáš Martinec se svými kolegy, jež měli za úkol připravit obměněný kádr na extraligovou sezonu. O nových posilách, aktivním zapojování mladíků či cílech pro sezonu promluvil v rozsáhlém rozhovoru.

Pane trenére, jak byste zhodnotil proběhlou přípravu?
Příprava nebyla úplně optimální, bohužel nás provázely četná zranění a nemoci. Měli jsme také reprezentanty, kteří odjeli na olympijskou kvalifikaci a my je nemohli použít třeba na turnaj v Německu. Na druhou stranu dostali příležitost hráči, kteří vloni působili v Kolíně a mládežníci z naší juniorky, pro které to byla velká zkušenost s dospělým hokejem. Takže všechno špatné je pro něco dobré.

Hradec už si také vyslechl trest od disciplinární komise Tipsport extraligy. Ten se obešel bez odpočtu bodů. Panovaly v kabině obavy kupříkladu z případného odpočtu?
V kabině jsme se na tyhle věci vůbec nesoustředili. V přípravném období jsme měli spoustu práce, kterou jsme chtěli splnit. Soustředili jsme se pouze na hokej a výkony na ledě.

Před sezonu jste mluvil o tom, že se tým potřebuje zlepšit v koncovce. Jak lze na této části hry zapracovat?
Snažili jsme se přivést hráče, kteří by nám mohli pomoct s koncovkou. Pracujeme na tom každý den, příprava ale nebyla optimální. Někteří z nově příchozích hráčů nám chyběli delší dobu. Pořád se také snažíme zdokonalovat herní systém, je to ale dlouhodobý proces. Budeme na tom pracovat neustále a uvidíme, jak se to projeví v sezoně.

„Dlouhodobě mluvíme o tom, že by tým potřeboval přivést ještě jednoho lídra.“

Tomáš Martinec (o potenciálních posilách)

Vyrýsoval se už nějaký hráč, jenž by bodově mohl nahradit Olivera Okuliara? Pozici kanonýra by mohl převzat například Ryan Dmowski…
Ryana jsme si vyhlédli po skvělé sezoně na Slovensku. Bohužel se na jednom z prvních tréninků zranil a poměrně dlouhou dobu nám chyběl. V přípravě toho neodehrál tolik, ale právě on by mohl být jedním z hráčů, který bude dávat góly.

Aleš Kmoníček na tiskové konferenci mluvil o potencionální posile do útoku, navíc by to měl být lídr do kabiny. Jak s vámi komunikuje výběr tohoto hráče?
Dlouhodobě mluvíme o tom, že by tým potřeboval přivést ještě jednoho lídra. Je to otázka nabídky trhu. A momentálně žádný takový hráč na trhu není. Jednoho kvalitního útočníka bychom ale přivést potřebovali, i vzhledem k tomu, že Kevin Klíma je dlouhodobě zraněný a bude nám chybět větší část sezony.

Do útoku přišli také důrazní forvardi. Bude se měnit styl vašeho hokeje?
Obměna byla veliká. Museli jsme zareagovat a některé věci v systému upravit. Věřím, že nadále budeme soudržný a pracovitý tým, který je nepříjemný pro každého soupeře. Nemáme žádné hvězdy jako jiné týmy v extralize, takže vsadíme na týmovost a charakter hráčů.

Kompletně se měnilo obsazení na brankářské pozici. Jak jste po přípravě spokojený se situací v brankovišti?
Věřím, že oba dva brankáři jsou zkušení a natolik prověření, že budou základním stavebním článkem týmu. Dodají nám klid, který nám v loňské sezoně v brankovišti scházel. Stano Škorvánek musel reprezentovat Slovensko, což nám mírně narušilo přípravu. Vypadl nám z turnaje ve Straubingu i dalších přípravných zápasů. V momentální chvíli bych nechtěl říkat, kdo začne jako jednička.

„Postupně bychom chtěli zapracovávat mladíky a hradecké odchovance do týmu.“

Tomáš Martinec (o práci s mládeží)

První přípravný zápas odchytal také Jan Kasal, který sezonu začal v juniorské extralize. Jak vypadá jeho budoucnost?
Je to talentovaný mladý brankář, který měl loňskou zkušenost se zámořským hokejem. Jsem rád, že se vrátil a podepsal smlouvu v Hradci Králové. Je to perspektivní gólman, v tuhle chvíli s ním počítáme do juniorky. Výhledově věříme, že by se mohl prosadit i v dospělém hokeji.

Do přípravy se kromě něj zapojila celá řada mladých hráčů a hradeckých odchovanců. Co vás k tomuto kroku vedlo?
Snažili jsme se kabinu omladit a zapojovat více mladších hráčů. Z těch nejmladších juniorského věku s námi pravidelně trénují Adam Novotný a Štěpán Černý. Věřím, že se nám některého z nich podaří zapracovat přímo do základní sestavy. Pro ostatní kluky to je obrovská motivace.

Je tato obměna také krokem do budoucna?
Obměna musela proběhnout, měli jsme v týmu starší hráče. Při přestupové politice máme dlouhodobější cíle, nedíváme se pouze do další sezony. Cílem je mít co nejvíce českých hráčů a hradeckých odchovanců.

Zpátky k práci s hradeckými mládežníky. V juniorském týmu aktuálně září Štěpán Černý, jenž naskočil do dvou přípravných duelů. Jaké jsou plány pro něj?
Štěpán Černý i Adam Novotný jsou ctižádostiví kluci s výborným charakterem, kteří mají chuť na sobě pracovat a dělají velký progres. Štěpán je oproti Adamovi trošku biologicky opožděný, jeho menší postava zatím není připravená na dospělý hokej. Když ho trochu vykrmíme, tak má v průběhu sezony velkou šanci naskočit do dospělého hokeje.

„Za Adama i Štěpána jsem rád, že se rozhodli jít českou cestou.“

Tomáš Martinec (o setrvání hradeckých talentů)

Velkým talentem je také Adam Novotný, jenž v Hradci podepsal dvouletou smlouvu s roční opcí. Co říkáte na jeho vývoj a výkony v přípravě?
Adam je mladý a talentovaný kluk, který na sobě musí pracovat. Jsme velmi spokojeni s jeho přístupem, momentálně si svoje místo v sestavě zaslouží i svými výkony. Je to začátek, takže je jasné, že si stejnou výkonnost asi neudrží dlouhodobě, ale jsme připraveni mu maximálně pomoci.

Adam přitom určitě mohl zamířit do zámoří…
Jsem rád, že s námi zůstal. Hodně hráčů v jeho věku odchází do zahraničí. Chtěli jsme dát v minulosti prostor i dalším hráčům, ale ti zvolili cestu zahraničí a juniorských soutěží v Americe nebo Kanadě. Za Adama i Štěpána jsem rád, že se rozhodli jít českou cestou. Věří, že mohou udělat patřičný progres v našem klubu.

Aleš Kmoníček vytyčil jako cíl pro letošní sezonu postup do čtvrtfinále extraligy. Jak těžké bude tento cíl splnit?
Těžko predikovat, jak sezona dopadne. Povedlo se nám tým omladit, za což jsme rádi. Chceme zapracovat talenty z akademie, což ale nejde přímo ruku v ruce s výsledky. Přesto si nechceme dávat malé cíle a budeme chtít vyhrát každý zápas. Půjdeme od zápasu k zápasu a uvidíme, na co to bude stačit.

„Virózy se pořád nemůžeme zbavit, kluci si to v kabině předávají.“

Tomáš Martinec (o zdravotním stavu týmu)

Týmem proběhla v posledních týdnech viróza. Jak vypadá zdravotní stav v kabině a může to ovlivnit start sezony?
Trochu se toho bojíme. Virózy se pořád nemůžeme úplně zbavit a kluci si to v kabině předávají. Pro nás to znamená, že stále nejsme kompletní, navíc máme zraněné kluky. Vyhlížíme už start extraligy a rádi bychom nastoupili v co možná nejsilnější sestavě.

Došlo také k zúžení vzájemné kooperace mezi Hradcem a Kolínem. Ovlivní to nějak vaši práci?
S Kolínem pravidelně komunikujeme. Hráči, kteří se do naší sestavy nevejdou, by tam mohli dostat prostor, za což jsme rádi. Vnímáme, že se jim také blíží start ligy. Společně řešíme, kde někteří hráči zahájí sezonu.

Jedním z těchto hráčů by mohl být také odchovanec Kolína Štěpán Pokorný. Ten odehrál poslední dva přípravné duely za Kolín, předtím stihl šest utkání v přípravě Hradce. Kde vidíte jeho budoucnost?
Štěpán zde byl na try-outu, nyní jedná s klubem o profesionální smlouvě. My bychom byli rádi, kdyby s námi podepsal a měli jsme ho na soupisce. V tuhle chvíli si myslím, že začne v Kolíně. Vzhledem k tomu, jak naskočil do přípravy a postupně se zlepšoval, tak věřím, že se bude dál rozvíjet a využijeme ho také v rámci extraligy za Mountfield.

„Volba byla poměrně jednoznačná a správná, patří k lídrům na ledě i v kabině.“

Tomáš Martinec (o zvolení Tomáše Pavelky kapitánem)

Kabina si vybrala nového kapitána, kterým se stal Tomáš Pavelka. Jeho asistenty budou Jérémie Blain, Jordann Perret a také Martin Pláněk. Co říkáte na tuhle volbu?
Volba byla poměrně jednoznačná a správná. Tomáš Pavelka patří ke zkušeným hráčům, je to charakterový kluk. Patří k lídrům na ledě i v kabině. Dali jsme možnost volby hráčům a jsem rád, že jsme měli stejný názor. Kapitán i asistenti jsou zkušení hráči, kteří mají u spoluhráčů velký respekt.

Ve středu vám začíná extraliga zápasem v Litvínově. Kde vidíte před startem extraligy největší prostor pro zlepšení?
Toho prostoru je hodně. Vzhledem k tomu, že jsme nebyli doposud ani chvíli kompletní, tak musíme na některých herních věcech ještě intenzivně zapracovat. Aktuálně doufáme, že se tým dá zdravotně do pořádku a budeme moct nastoupit v co nejsilnějším složení. Věřím ale, že budeme v Litvínově připraveni.