Preview k zápasu
so 21.9.2024 | Dominik Jarka

Tradičně pikantní duel pod Bílou věží. Mountfield přivítá Liberec

V zápase s brněnskou Kometou byli Hradečtí dlouho na dostřel, druhá branka Lvů v zápase ale nepřišla, a ti tak padli podruhé v řadě. Teď už se Východočeši musí soustředit na druhý domácí duel v řadě, pod Bílou věž totiž přijede ambiciózní Liberec. Bílí Tygři si prošli v létě značnou obměnou a na papíře mají velmi silný kádr. Podaří se svěřencům Tomáše Martince odčinit dvě úvodní porážky? Zápas startuje v neděli od 16:00.

„Musíme v dalších zápasech držet nervy na uzdě.“

#25 Alex Tamáši (o četných vyloučeních)

Hradečtí působili v posledním zápase s Kometou živějším dojmem. Zuby si ovšem vylámali v koncovce, naopak Kometa ubránila přesilovku Lvů a sama z protiútoku udeřila. Kde vidí Alex Tamáši prostor pro zlepšení? „Pořád se trápíme s proměňováním šancí. Příležitostí jsme měli dost, z určitých pozic musíme dávat góly. Skvěle taky zachytal brankář Komety a podržel je v klíčových situacích,“ prozrazuje slovenský forvard. Ten si zahrál ve formaci také s Ryanem Dmowskim, který pohlednou bombou z přesilovky vyrovnal stav utkání. „Jsem velmi spokojený se spoluprací s Ryanem. Byl to první zápas, ale s ním a Davidem Šťastným to určitě může fungovat,“ chválí si rodák z Rimavské Soboty.

Právě střelec úvodní hradecké branky byl klíčovou postavou zápasu. Ve druhé třetině také neproměnil nájezd, svoje představení ukončil v 53. minutě faulem. „Byl to pro něj zápas jako na houpačce. Na přesilovce výborně proměnil šanci, poté si přirozeně věřil i na nájezd. Bohužel mu to nevyšlo, ale nebudeme z toho věšet hlavy,“ popisuje hráč s 307 starty ve slovenské extralize. Častá vyloučení zbrzdily Hradec a Východočeši již nedokázali zareagovat na druhou trefu Komety. „Trošku nám to ve třetí třetině ujelo. Byly tam hraniční souboje na obou stranách a bohužel nás za to často trestali. Musíme v dalších zápasech držet nervy na uzdě a těmhle situacím se vyvarovat,“ hlásí dvojnásobný účastník světového šampionátu.

Přestože hokejisté Mountfield nedokázali zvítězit v úvodních dvou zápasech, slovenský reprezentant určitý progres vidí. „Posunuli jsme se v určitých věcech do defenzivy, již tam není tolik úniků na brankáře. Musíme si dávat pozor na fauly, jelikož nás stály už zápas v Litvínově. Kdybychom byli více disciplinovaní, výsledek může být jiný,“ upozorňuje šikovný centr. Hradečtí se pokusí zvrátit nepříznivý start právě v neděli proti Liberci. „Neřekl bych, že jít do dalšího zápasu po dvou porážkách je těžké. Teď jsou zápasy nabité za sebou, takže si projdeme pár věcí, kterým bychom se měli vyhnout. V dalším utkání si jdeme pro vítězství,“ hlásí odchovanec Banské Bystrice. Jaký soupeř podle něj na Lvy čeká? „Bude to těžký zápas. Je to hodně bruslivý tým, stejně jako my. Nečeká nás nic lehkého, ale věřím, že utkání dotáhneme do vítězného konce,“ pozitivně uzavírá pracovitý hokejista.

RobértLantoši
V minulém ročníku si Lantoši v jinak ofenzivně nevýrazné Mladé Boleslavi připsal 47 bodů a patřil tak v rámci produktivity do elitní desítky. O to více bolel fanoušky Bruslařů přesun kreativního forvarda k rivalům pod Ještědem. Při svém debutu v dresu Tygrů zazářil, když si udělal z hráčů Komety kužely a zakončil pod horní tyčku. Bodoval i v druhém střetnutí s Vítkovicemi.

Průvan v kabině může Tygrům prospět

Bílí Tygři si vyzkoušeli velmi zajímavou přípravu, na severu Čech si ovšem asi dokázali představit i lepší výsledky. Svěřenci Filipa Pešána nejprve sehráli dvojzápas s Litvínovem, v obou střetnutích zvítězila žlutočerná Verva. Severočeši nalezli více úspěchu na švýcarském turnaji La Coupe des Bains, kde ovládli první dvě střetnutí proti účastníkům hokejové Ligy mistrů. Bílí Tygři vedli také v posledním duelu turnaje, utkání ale bylo přerušeno kvůli husté mlze na ledové ploše. Návrat do Čech se ale Liberci vůbec nepovedl, v dalším dvojutkání nedokázali vyzrát na kladenské Rytíře. V extralize již okusili výhru i prohru, v úvodních duelech porazili Kometu Brno, ale pak doma padli s Vítkovicemi.

Liberec zakončil základní část minulé sezony na sedmé příčce, v předkole se tak musel prokousat přes houževnatou Olomouc. Čtvrtfinále bylo poslední zastávkou Severočechů, když je vyřadila pražská Sparta 4:0 na zápasy. Kabinou se tak přes léto prohnal pořádný průvan a Liberečtí velmi solidně obměnili kádr. Do Detroitu zamířil šikovný útočník Jakub Rychlovský, opačným směrem putoval po sedmi sezónách v zámoří zkušený obránce Radim Šimek. Vedení Liberce pořádně vyztužilo také útočné řady. Zatímco ostřílení Róbert Lantoši či Christian Thomas v minulé sezoně atakovali hranici 50 kanadských bodů, mladý Martin Ryšavý ji v zámořské juniorské lize s lehkostí přesáhl. Velké změny se udály také v brankovišti. Lukáš Pařík a Dávid Hrenák se stěhují k extraligové konkurenci, po sezoně ve Švédsku se pod Ještěd vrací ověřená kvalita – Petr Kváča.

Sestavy z minulého utkání

Praktické informace pro fanoušky

  • Vstupenky: Vstupenky jsou k dostání on-line, v Infocentru HK a na pokladnách ČPP Arény v jejich otevíracích hodinách. Brány ČPP Arény se otevírají 90 minut před úvodním buly. Fanoušci si mohou při včasném nákupu zajistit slevu na vstupném, studenti a senioři mohou na utkání vyrazit za pouhou stovku!
  • Fanzóna s autogramiádou: Před utkáním s Libercem bude před ČPP Arénou připravena fanzóna, jejíž součástí budou stánky stánky Zmrzliny od Klokana – projekt Martina Štohanzla nebo občerstvení Cool Teamu. Ve 14:30 navíc dorazí na autogramiádu také čtveřice Jan Berger, Josef Marha, Jiří Vašíček a Kevin Klíma. Hudební podkres bude mít na starost Hit Rádio Černá Hora, další aktivity obstará Futurum Hradec Králové, děti si budou moci zahrát i Stiga hokej.
  • Prodej ročenek: Ve stánku za pokladnami bude připraven stánek, ve kterém budou v prodeji ročenky pro novou sezonu. O první i druhé přestávce navíc do stánku zavítá také Jérémie Blain, který vám bude ročenky prodávat a navíc s sebou bude mít i svoje podpisové kartičky. Můžete proto dorazit pro ročenku, kartičku, podpisy a taky společnou fotku!
  • Parkování: Zpoplatněné parkování je se startem extraligových utkání k dispozici v parkovacím domě RegioCentrum přímo naproti ČPP Aréně či na okolních parkovacích místech. Bezplatné parkování je možné u Univerzity Hradec Králové, konkrétně u budovy A (Objekt společné výuky) v Hradecké ulici, která je vzdálena od ČPP Arény zhruba 5 minut chůze. Na parkovišti je možné ponechat vůz nejdříve 90 minut před začátkem utkání, neprodleně po jeho konci je nutné parkoviště opustit.
  • Dopravní situace: Z důvodu rekonstrukce křižovatky Mileta došlo ke změnám v dopravě v okolí ČPP Arény. Upraveny byly také některé trasy MHD. Prosíme řidiče, aby sledovali přechodné úpravy a značené objízdné trasy v místě rekonstrukce křižovatky Mileta. Pomocí tohoto značení budou přes okružní křižovatku Brněnská navedeni k ČPP Aréně. Parkovací kapacity jsou v blízkosti zimního stadionu omezené. Hokejový klub ve spolupráci s Městskou policí Hradec Králové doporučuje využít například parkoviště u Flošny. Veškeré informace, týkající se rekonstrukce křižovatky Mileta (MHD, objízdné trasy pro cyklisty i pěší atd.) najdete na webových stránkách města Hradce Králové. Klub doporučuje využít k cestě na stadion MHD, případně lze vyrazit na kole. Před ČPP Arénou je dostatek rámů pro kola.
  • Dětský koutek od Sionu: Střední škola Sion bude mít opět v ČPP Aréně připraven svůj stánek – dětský koutek, který budou moci děti během zápasu využít. Přítomný dozor bude mít připraveny aktivity pro ty nejmenší, chybět nebude ani skákací hrad.