Rozhovory
dnes | Šimon Zemánek

Zpět mezi mantinely. Začátky jsou vždy náročné, ví Tomáš Pavelka

Jérémie Blain a Tomáš Pavelka byli v loňské sezoně nejproduktivnějšími obránci hradeckého týmu, ostravský rodák v uplynulé sezoně zaujal taky velkou šikovností i v penaltových rozstřelech. Nyní se už Tomáš Pavelka se svými hradeckými kolegy chystá na novou sezonu společně. Společný letní dril na ledě totiž začíná!

Po několika měsících se svěřenci Tomáše Martince vydali na ledovou plochu, kde je čekal první společný trénink v nové sezoně. Mužstvo bylo rozděleno na dvě skupiny, které se v malé hale ČPP Arény postupně vystřídaly. Obě nácvikové jednotky trvaly přibližně hodinu, dril byl zaměřen především na kondiční bruslení pod vedením Patrika Stehna, střelbu a na závěr hru tři na tři na malém prostoru. Už u toho byl také Tomáš Pavelka, který přípravu absolvoval individuálně. „Bylo toho napoprvé docela dost. Po suché přípravě je začátek vždycky náročný, tělo si na led musí zvyknout. Navíc jsme v pondělí měli fyzické testy, takže nohy to pocítily,“ přiznává královéhradecký obránce.

Na úvodním tréninku na ledě mohli fanoušci spatřit kromě stálých tváří také všechny letní akvizice klubu, mládežníky a speciální hosty ze zámoří, kteří se během léta nějaký čas budou chystat na své štace s hradeckým týmem. Mezi mantinely nechyběli hradecký odchovanec a hvězda Vancouveru Canucks Filip Hronek, ještě donedávna tahoun týmu a nynější Panter Oliver Okuliar a syn asistenta trenéra Lvů, zároveň prospekt Ottawy a člen českého bronzového výběru na MS U20 – Tomáš Hamara.

„Je fajn, že tu s námi kluci jsou, rozhodně je to dobré zpestření. Dostali se do zámoří, takže s sebou přinášejí velkou kvalitu a trochu jiný druh hokeje. Třeba Hroňas je top bek v nejlepší lize světa, je super ho sledovat,“ neskrývá chválu „Pačes“, který tréninková cvičení ve dvojici plnil s Oliverem Okuliarem. „Strašně jsem si to užíval,“ pousměje se. „Vybral jsem si Oliho a byl jsem moc rád, že jsem si to s ním mohl dát do klacku. Už loni byl odskočený, takže i od něj se učím,“ je si vědom bek s číslem devatenáct.

Ten si zvolil individuální přípravu s vlastním kondičním trenérem. Díky tomu tak byl nablízku své rodině, zároveň ale nic nevypustil. „Věřím, že jsem dobře nachystaný, ale přece jenom je brzo na hodnocení. Uvidíme, jak to půjde v průběhu sezony, zatím se cítím velmi dobře,“ hlásí ostravský rodák. „Příprava byla pestrá, tréninky náročné, ale byly udělané tak, aby mě bavily a nebyl jsem z nich znechucený. To se povedlo, víceméně jsem se na ně těšil a co vím, tak kluci, kteří trénovali týmově říkali to samé,“ odhaluje jedenatřicetiletý všestranný obránce.

Hráč s reprezentačními zkušenostmi při výběru této metody letního tréninku však moc dobře věděl, do čeho jde, absolvoval ji už počtvrté. Jaké jsou její výhody a nevýhody? „Je super, že se trenér věnuje jenom vám a tréninky jsou šité na míru, na druhou stranu ve skupině je výhodou kolektiv, který tu máme skvělý – je tam více srandy, pošťuchování a hecování. Oba typy mají něco do sebe,“ myslí si loňská posila hradeckého klubu, která patřila k nejvýraznějším tvářím mužstva.

Po intenzivní suché dřině čekala na hráče zasloužená odměna v podobě dovolené. „Pro mě bylo super, že jsem mohl být s rodinou v Ostravě. V průběhu volna jsme si taky společně zajeli na dovolenou do Řecka, kde jsme si to moc užili,“ pochvaluje si mistr extraligy z roku 2015 s Litvínovem. V půlce srpna už na Lvy čekají první přípravné zápasy. „Hodně se těším. Zase se ukáže, jak jsme na tom, začneme se sehrávat. Líbí se mí, že nás čekají kromě extraligových také zahraniční soupeři – vyjedeme ven a okusíme styl ostatních týmů,“ dodává na závěr Tomáš Pavelka.