Zápasy
po 30.12.2013 | Martin Voltr

Rok 2013 zakončilo neúspěšné drama, šlágr kola pro Kometu

Řádění brněnských příznivců, dvě třetiny defenzivní bitvy a strhující poslední část plná gólů. Takové bylo poslední utkání kalendářního roku pod Bílou věží. Hradec šel sice ve šlágru 34. kola Tipsport extraligy proti Kometě jako první do vedení, jenže vítězství 3:2 nakonec slavil soupeř, který souboj dokonale otočil ve třetí třetině a stáhl náskok druhého Mountfieldu na čtyři body.

Ještě před utkáním poděkoval předseda představenstva Miroslav Schön všem fanouškům za podporu v roce 2013 a oznámil jim šťastnou novinu v podobě prodloužení kontraktů s Jiřím Šimánkem a Reném Vydareným. Když už se mohlo hrát, nedovolili to „fanoušci“ brněnské Komety, kteří zaházeli led a ještě dýmovnicemi zamořili vzduch na hradeckém stadionu.

Opatrnější první část, popáté v sezóně v Hradci bez branek

Pod mlžným oparem vyšel start lépe domácím hokejistům. Přestože hráli oslabeni i o zraněného kapitána Šimánka, v úvodu byli všude o krok dřív. Marek Čiliak, který v prvním vzájemném zápase přiváděl hradecké střelce k šílenství, měl poprvé namále v páté minutě, kdy Květoňova rána proletěla jen milimetry vedle jeho tyčky.

Hru pak začala kouskovat vyloučení. Ve hře čtyř proti čtyřem se zajímavým průnikem blýskl Vladimír Škoda a po faulu hráli Východočeši výhodnou přesilovku, tu ale promarnili. V jejím klasickém pokračování mohl paradoxně skórovat brněnský Tomáš Svoboda, v sólu ovšem zvolil kličku, která se stala kořistí Pavla Kantora.

Z vyrovnaného průběhu hry vystoupily i další odvážné výlety. Největší hrozbou byla blesková kombinace Komety, kterou mohl zakončovat Hynek Zohorna, jenže v klíčovém momentu mu puk sklouzl z hokejky. Na druhé straně v závěru zaujala bomba provizorního kapitána Vydareného. Bezbrankový stav však po první třetině platil oprávněně.

Bleskový úder domácích a drtivý tlak soupeře

Dlouho ale nevydržel. Hradecký tým se před odehráním čtyř minut druhé části usadil v pásmu a za chvíli z toho byla radost! Obránce Peter Mikuš na modré čáře se střelou nespěchal, puk si ještě potáhl a pak ho napálil na Čiliaka tak, aby ho mladý forvard Michal Švihálek mohl povedeným způsobem tečovat mimo brankářův dosah! Pro Švihálka to byl premiérový gól v hradeckém dresu, a rovnou moc důležitý – 1:0.

Jenže to bylo ze strany Mountfieldu vše. Kometa po inkasovaném gólu začala okamžitě diktovat tempo hry a Hradeckým bylo najednou pořádně horko. Hlavně prudké rány od modré ohrožovaly domácí svatyni, v té ale stál naprosto přesvědčivý Pavel Kantor a větší gólové šance soupeřům jeho obrana nedovolovala.

Brněnský tlak byl však takřka neustálý, třeba čtvrtá hradecká formace se při svém nejdelším střídání bránila skoro dvě minuty v kuse. Kantora nenechávali vydechnout nesmírně aktivní beci Kováčik s Kempným a před sirénou ještě vyslal zajímavý pokus Vojtěch Němec, na druhé tyčce ho ale hradecká brankářská opora vyrážečkou zastavila.

Nečekaná přestřelka se šťastným koncem pro Kometu

Jestliže prvních čtyřicet minut diváky po gólové stránce moc nenadchlo, dočkali se po druhé přestávce vydatného odškodnění. Hradecká většina z toho ale radost mít nemohla, Kometa totiž stihla do 44. minuty zápas otočit. Nejdřív využili v přesilovce šťastného odrazu od zadního mantinelu Němec s Liborem Pivkem, který nemohl než zamířit do prázdné. Pak se sólovou akcí prosadil Leoš Čermák a najednou platilo skóre 1:2.

Za další minutu ale bylo vyrovnáno! Perfektní práci odvedl u pravého hrazení David Švagrovský, jehož střelu vyrazil Čiliak jen na hokejku Michala Tvrdíka. Ten už si se zakončením věděl rady – 2:2!

Hradec byl najednou při chuti. Další gól mohl přidat Tomáš Mertl, jehož dělovku ale Marek Čiliak tentokrát skvěle vyrazil mimo. A tak se urodilo na druhé straně. Krátký zmatek v hradeckém pásmu ukončil zdánlivě nepříliš nebezpečnou střelou obránce Jan Hanzlík, jenže Vladimír Škoda ji nešťastně ztečoval a Kantor nestihl zareagovat – 2:3. Fanoušci Komety byli ve varu a své neukázněné vystoupení v pondělním večeru korunovali odpálením dělobuchů.

Na ledě se ale pořád děly věci stejně zajímavé jako v hledišti. Hned mohla přijít odpověď z hokejky Tomáše Knotka, jenž ale zblízka těsně minul. Obrovskou příležitost představovala pro Mountfield 49 sekund dlouhá přesilovka pěti proti třem, v ní ale Jakub Langhammer špatně trefil Dejovu nabídku a Čiliaka zachránila tyč.

Hradec se už na další vyrovnání nezmohl. Jeho tlak sice pokračoval, ale brněnští hokejisté si s ním věděli rady a ubránili i power-play domácích. Na konto Komety tak putovaly tři nesmírně cenné body.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Rudolf Červený 0 0 0 0 2
Rastislav Dej 0 0 0 -1 0
Peter Frühauf 0 0 0 0 0
Tomáš Harant 0 0 0 -2 2
Bohumil Jank 0 0 0 0 0
Tomáš Knotek 0 0 0 -1 0
Lukáš Květoň 0 0 0 0 0
Jakub Langhammer 0 0 0 -1 0
Josef Marha 0 0 0 0 0
Tomáš Mertl 0 1 1 0 2
Peter Mikuš 0 1 1 2 0
Lukáš Nedvídek 0 0 0 1 0
Martin Pláněk 0 0 0 2 0
Karel Plášil 0 0 0 0 0
Vladimír Škoda 0 0 0 0 0
David Švagrovský 0 1 1 0 0
Michal Švihálek 1 0 1 1 0
Michal Tvrdík 1 0 1 1 0
René Vydarený 0 0 0 -2 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Pavel Kantor 59 28 3 25 89,29 0 0

Ohlasy k utkání

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Byl to svým způsobem zajímavý zápas. Oba týmy si šly za vítězstvím a celkově to bylo hodně o přesilovkách. Kometa ale byla po většinu zápasu silnější na puku, hrála robustněji, to jsme ale před zápasem věděli. U dvou gólů nás trochu zradil vlastní stadion, kdy se štěstí otočilo proti nám. Tenhle zápas hodně připomínal play-off souboj, bojovalo se na obou stranách a možná proto všechny body připadly Kometě, která předvedla o trochu stabilnější výkon.

Karel Beran (HC Kometa Brno):
V první řadě bych chtěl poděkovat týmu za nesmírnou obětavost a bojovnost. Na kluky jsme hodně pyšní, protože předvádíme solidní výkony. V zápase proti Hradci jsme do poslední chvíle věřili, že utkání zvrátíme, a to se nám nakonec povedlo. Ještě jednou musím zopakovat, že jsme na naše hráče hrdí za to, co v posledních zápasech předvádí. V tomto zápase si sáhli na dno a jsme rádi, že jsme získali tři body proti takhle těžkému soupeři.

Fotogalerie