Zápasy
pá 10.1.2014 | Sanny Muharem

Opět za tři body! Hradec udržel čisté konto a v Chomutově zvítězil

Zápasové menu

Na značně oslabený Hradec čekalo v pátek velmi těžké utkání na ledě posledního Chomutova, který dostal impuls v podobě nového trenéra. Ani to mu však nestačilo, Východočeši totiž celých šedesát minut poctivě bránili a Pavel Kantor za svá záda po skvělém výkonu nepustil žádný gól. Rozhodující trefu zaznamenal ve druhé třetině Tomáš Knotek, což na tříbodovou výhru prakticky stačilo. V závěru ještě na konečných 2:0 upravil Rastislav Dej.

Velmi nelehkou situaci museli řešit královéhradečtí trenéři před pátečním zápasem v Chomutově. Na marodce totiž skončilo hned sedm hokejistů ze základního kádru. Do hry vinou zranění nezasáhl Jiří Šimánek, Jaroslav Kudrna, Michal Tvrdík, Martin Podlešák, Josef Marha a nově také Tomáš Harant s Lukášem Květoněm. Fit už je ale naopak František Ptáček, který se vrátil do sestavy.

Úvodních dvacet minut bez přílišného vzrušení

Bylo víceméně jasné, že se hokejisté Hradce nikam zběsile nepoženou a budou praktikovat styl hry, který v rámci letošní sezóny zatím přináší úspěch. Ani poslední Chomutov neoplýval v úvodu střetnutí aktivitou, a tak se v prvních minutách nestalo téměř nic. Oba celky se spíše přetahovaly o kotouč v neutrální zóně.

Domácího Martina Růžičku sice následně zaměstnaly dva střelecké pokusy v podání Rudolfa Červeného a Rastislava Deje, ale to bylo vše. Za domácí se před Kantorem snažili udělat rozruch Bartečko s Bomersbackem, avšak druhý jmenovaný ve slibné příležitosti přestřelil.

Asi největší šanci první třetiny pak měl právě Luboš Bartečko, jenž nedokázal využít volného prostoru před brankářem hostujícího Mountfieldu a z velmi lukrativní pozice selhal – prostor mezi třemi tyčemi přestřelil.

Knotkův gól poslal Hradecké do vedení

Ihned po návratu z kabin se ocitl ve slibné šanci hradecký Škoda, ale Růžička byl včas na svém místě. Krátce nato mohl otevřít skóre duelu agilní Pulpán, ale z otočky jen těsně minul hradeckou svatyni.

Po dvou rychlých vyloučení na obou stranách konečně přišla první branka. Při hře čtyři na čtyři si zajel za chomutovskou obranu Tomáš Knotek, kterému naservíroval skvělou přihrávku Rastislav Dej a první jmenovaný propálil Martina Růžičku, který z tohoto duelu nemohl vyjít jako vítěz – 0:1.

A pak už to byl starý, typický styl Hradce. Precizní obrana, snaha o disciplínu a trpělivost. Rousek navíc mohl ve třicáté minutě zvýšit, jenže jeho tvrdá střela pozdravila pouze zadní mantinel. V závěru prostřední periody se o vyrovnání snažil chomutovský Bartečko, ale jeho mířený projektil minul Kantorovu klec jen o pár decimetrů!

Chomutov nevyužil přesilovku pět na tři

Na začátku třetí třetiny se téměř nic nezměnilo. Hradečtí znovu urputně drželi své vedení, které mohl pojistit v šestačtyřicáté minutě Tomáš Mertl, jenže to by nesměl mířit pouze do tyče branky Martina Růžičky. O chvilku později se Pavel Kantor jen ohlédl za střelou Pulpána, která skončila mimo.

Říká se, že kdo nepromění dvojnásobnou početní výhodu, nemůže vyhrát. A to se v pátek v Chomutově potvrdilo do puntíku. Deset minut před koncem nabídli hlavní arbitři Pirátům přesilovku pět na tři, v té byl však domácí celek téměř neškodný, a to i díky skvěle chytajícímu Pavlu Kantorovi.

Čtyři minuty před koncem měl vyrovnání na hokejce i Bomersback, ale hradecký fantom v masce se opět vyznamenal a vytáhl akrobatický zákrok, čímž zamezil brance. V závěrečné hře bez brankáře sice Chomutov kousal, ale závěrečné slovo měli opět královéhradečtí hokejisté. Kotouč do prázdné branky dopravil Rastislav Dej a stanovil tak stav na 0:2. Hradeckým se podařilo vyhrát po třech zápasech!

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Zdeněk Čáp 0 0 0 0 0
Rudolf Červený 0 0 0 0 4
Rastislav Dej 1 1 2 2 0
Peter Frühauf 0 0 0 0 0
Bohumil Jank 0 1 1 1 0
Tomáš Knotek 1 0 1 1 0
Jakub Langhammer 0 0 0 1 2
Tomáš Mertl 0 0 0 1 2
Peter Mikuš 0 0 0 1 2
Martin Pláněk 0 0 0 0 2
František Ptáček 0 0 0 0 0
Tomáš Rousek 0 0 0 0 0
Jakub Suja 0 0 0 0 0
Vladimír Škoda 0 0 0 0 0
David Švagrovský 0 0 0 0 0
Michal Švihálek 0 0 0 0 0
René Vydarený 0 0 0 2 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Pavel Kantor 60 26 0 26 100,00 0 0

Ohlasy k utkání

Jaroslav Beck (Piráti Chomutov):
Je to další porážka v řadě. Nicméně pro mě a pro tým je to nový start a výkon v tomto prvním zápase na mě nepůsobil špatně. Byl optimistický. Ale kdo nepromění přesilovku pět na tři, ten neotočí nebo nevyhraje zápas. Byly tam šance, na ně bylo utkání vyrovnané, střel jsme měli taky dost, i sílu na závěr. Tlak do brány musí být ale větší. Na sebedůvěře a síle hráčů v předbrankovém prostoru musíme pracovat. Potěšil mě slušný přístup, kluci pochopili organizaci hry. To, co chceme hrát, je náročné. Ale vede to jen k tomu, abychom nebyli dál ostudou extraligy, jak jsem se dočetl.

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Byl to zápas, v kterém musíte hrát trpělivě a počkat si na svoje momenty. My jsme třikrát za sebou prohráli a měli jsme v sestavě poslední hráče, kteří se mohli hýbat. Náš záměr nebyl hrát nějaký líbivý hokej. Ustáli jsme to a tak nějak jsme si to představovali. Nebyl to jednoduchý zápas, Chomutov vůbec nemá špatné mužstvo. Chtěli jsme navázat na výkon ze zápasu proti Zlínu, který už byl dobrý.