Zápasy
pá 4.10.2024 | Dominik Jarka | Foto: Jakub Šustr / HC Olomouc

Lvi stále čekají na první venkovní výhru. V Olomouci padli 1:4

Hradečtí se snažili po vysoké výhře s Plzní navázat na skvělý výkon a poprvé zvítězit také na venkovním hřišti, v Olomouci ale nestačili na Hanáky výsledkem 1:4. Po bezgólové první třetině byli Východočeši několikrát blízko k otevření skóre, dvěma možná trochu šťastnými zásahy ovšem zmrazil hosty Silvester Kusko. Ten ve třetí třetině dokonal svůj hattrick, Hradec odpověděl pouze první trefou Radovana Pavlíka v ročníku. Šanci na nápravu budou mít Lvi již v neděli, ve vyostřeném derby se pokusí pokořit Dynamo Pardubice.

Trenér Tomáš Martinec věřil vítěznému složení z posledního zápasu a proti Hanákům vyslal totožnou sestavu jako v duelu s Plzní. Oba týmy se od prvních minut spoléhaly na rychlé brejky a skóre bez branek drželi především vynikající brankáři. Škorvánek se nejprve betonem činil proti přízemní střele Máchy, ex-hradecký Machovský na druhé straně akrobaticky vynuloval Perreta. Špatnou zprávou pro hradecké příznivce bylo odstoupení kulhajícího Jeremieho Blaina, jenž se po šesti minutách hry odebral do šaten. Domácí pokračovali v útočných výbojích a do velké šance se prokličkoval velezkušený Lukáš Nahodil, ideální příležitost na zakončení ovšem prováhal.

K vidění bylo také férové gesto Karla Pláška, jenž svědomitě odvolal vyloučení Východočechů. Bezgólovou úvodní část podtrhl tři minuty před první sirénou vynikající Stanislav Škorvánek, když si vyjel proti pumelici Pavla Musila a vyrážečkou vytěsnil puk mimo tři tyče. Lvi nastoupili do druhé periody aktivněji a již po několika vteřinách mohl skóre otevřít Perret, sražená střela francouzského šikuly ovšem minula pravou tyč o několik centimetrů. Po individuální akci zahrozili také Hanáci, svižný projektil Orsavy musel Škorvánek schovat do lapačky. Další obrovskou šanci Východočechů měl znovu na holi Perret, po bleskové kombinaci ale nezasunul puk od odkryté klece.

Hradec ani v dalších chvílích nenacházel štěstí v koncovce, naopak Hanáci v půlce zápasu prolomili neprůstřelnost Škorvánka. Ten reflexivně vyrazil nahozený kotouč do předbrankového prostoru, kde číhal připravený Silvester Kusko, jenž dorazil puk od odkryté branky – 0:1. Olomoučtí nabrali se vstřelenou brankou druhý dech a začali tlačit hradeckou defenzivu. Také z toho pramenilo vyloučení Oskarse Batny a Hanáci hned v první početní výhodě udeřili. Jakubu Sirotovi se při střele sice zlomila hokejka, domácí ale pokračovali v akci a téměř přes kopírák zreplikoval svou branku Silvester Kusko. Devět sekund před koncem druhé třetiny mohl snížit vedení Olomouce Oskars Batna, v samostatném úniku ho ovšem předčil Machovský.

Olomoučtí odstartovali třetí periodu perfektně a již po 51 vteřinách hry uprchnul hradecké obraně Petr Fridrich, který po forhendové kličce nekompromisně zavěsil puk pod horní tyčku. Hradečtí se pokusili zaregovat při početní výhodě v 52. minutě, po ambiciózním odvolání brankáře ovšem pozorný Silvester Kusko vystihl kotouč a střelou přes půlku kluziště dokonal svůj hattrick – 0:4. Východočeši na čtvrtou trefu Hanáků bleskově odpověděli, po chytré žabičce Tamášiho zapsal svou úvodní trefu v sezoně Radovan Pavlík. Ten se tak gólově prosadil v posledních osmi sezónách, které strávil v hradeckém dresu. Tím ovšem hradecké ofenzivní snažení skončilo, na konci zápasu totiž Hradec musel hned dvakrát bránit v oslabení. A to dokonce ve třech. Z Olomouce si tak svěřenci Tomáše Martince odváží prohru 1:4. Spravit chuť si tým kolem kapitána Tomáše Pavelky bude chtít v derby s Pardubicemi.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Oskars Batna 0 0 0 -1 2
Jérémie Blain 0 0 0 0 0
Ryan Dmowski 0 0 0 0 0
Giorgio Estephan 0 0 0 0 0
Ralfs Freibergs 0 0 0 -1 0
Matěj Chalupa 0 0 0 0 0
Aleš Jergl 0 0 0 0 0
Petr Kalina 0 0 0 -2 0
Graeme McCormack 0 0 0 -3 0
Patrik Miškář 0 0 0 -1 0
Dávid Mudrák 0 0 0 1 0
Adam Novotný 0 1 1 0 0
Tomáš Pavelka 0 0 0 0 2
Radovan Pavlík 1 0 1 0 0
Jordann Perret 0 0 0 -1 2
Martin Pláněk 0 0 0 1 0
Jakub Pour 0 0 0 -2 0
David Šťastný 0 0 0 -2 2
Martin Štohanzl 0 0 0 -1 0
Alex Tamáši 0 1 1 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Stanislav Škorvánek 57 27 3 24 88,89 0 0

Ohlasy k utkání

Obě dvě mužstva vstupovala do zápasu po dobrých vítězstvích. První třetina byla z naší strany kontrolovaná, musím vyzdvihnout skvělý zákrok našeho gólmana při přečíslení dvou proti jednomu. Opět předvedl výborný výkon, za což jsme moc rádi. Povzbuzovali jsme kluky, aby se tlačili před branku, z čehož jsme dali ve druhé třetině první gól. Byli jsme důrazní na mantinelech a hráli jsme hokej, který nás zdobí. Měli jsme dobrou druhou třetinu, čemuž napomohla také přesilovková trefa. Náš hokej jsme hráli až do konce, byli jsme zodpovědní. Pomohli jsme si maličkými věcmi u mantinelů, což je hrozně důležité. Zbytečně jsme neriskovali přihrávkami na střed a měli jsme to pokryté. Každý hráč si zaslouží za přístup maximální kredit. Jsme velmi vděční, že kluci chápou systém a funguje to. Jdeme směrem k úspěchu.