Preview k zápasu
dnes | Tomáš Prodělal

Dlouhé čekání je u konce! Lvi začnou extraligu v Litvínově

23. března. Tehdy se Hradečtí naposledy představili na extraligových kolbištích. Od té doby se odehrála spousta věcí – proměnila se kabina, která následně absolvovala letní dril spolu s přípravnými zápasy, a nakonec byl oznámen nový kapitán. Všechny tyto události směřovaly k jednomu místu a času. Zimnímu stadionu Ivana Hlinky v Litvínově, kde Mountfield odstartuje ve středečních 17:30 svou dvanáctou extraligovou sezonu v řadě. Kdo ukořistí první výhru?

„Nebudeme na ně hrát nějakou osobní obranu, ale když budou na ledě, tak si jich budeme všímat.“

#56 Patrik Miškář (o bratrech Kašových)

Svěřenci Tomáše Martince si prošli náročnou letní přípravou, během které všichni vyhlíželi právě nastávající středu, kdy jim začne období, během něhož mohou dělat to, co je baví nejvíce: hrát zápasy. Což potvrzuje také útočník Patrik Miškář. „Těším se hodně, protože letní příprava byla opravdu dlouhá. Od jejího začátku uplynuly už nějaké čtyři měsíce, takže už nás to trochu omrzelo. Těší se celá kabina,“ těžko skrývá natěšení rodák z Hořic. V přípravě se Lvi potkali se soupeři ze čtyřech různých soutěží, kteří jim nabídli možnost mezinárodního porovnání, byť by si Východočeši přáli možná trochu více výher. „V přípravě jsme měli dobré mančafty. Všichni z nich hrají letos v Lize mistrů a Boleslav je vždy nepříjemným soupeřem. Bylo to hodně pestré, navíc se povedl i turnaj v Německu, až na první zápas, kde jsme propadali, ale jinak to bylo fajn,“ ohlíží se za posledním měsícem a půl hradecký odchovanec.

První kola bývají často specifická. Ještě neexistuje nápověda ohledně soupeřova rozpoložení v podobě tabulky, některé mančafty navíc pozměnily trenéry i herní systém, takže přijde fáze vzájemného poznávání. „První kola jsou jiná tím, že na začátku soutěže mají všichni plno sil a jsou natěšení. Bude to hlavně o dělání jednoduchých věcí, díky kterým budeme postupně získávat sebevědomí,“ rozebírá blízkou budoucnost fantom předminulého play off. Tomu se bodově dařilo i v přípravě, když nasbíral v osmi duelech bilanci 3+4. „Asi je docela jedno, kdo dá gól, nebo nedá. Samozřejmě potěší, když udělám nějaký gól nebo bod a klukům pomůžu, ale rozhodně nejsem nějaká super hvězda. Budu se snažit hrát pořád stejně a pomoct týmu, ať už to bude jakýmkoliv způsobem,“ komentuje forvard, který letos pravděpodobně překoná metu dvou set startů v extralize.

V prvním duelu čeká na Lvy velká výzva v podobě Vervy, která v loňské sezoně ukázala, že se s ní musí počítat do boje o medaile a jinak by tomu nemělo být ani letos. „Všichni víme, jaké hráče tam mají, speciálně na bratry Kašovi si musíme dát pozor. Nebudeme na ně hrát nějakou osobní obranu, ale když budou na ledě, tak si jich budeme muset všímat. Musíme hrát ze zajištěné obrany, což se nám v přípravě moc nedařilo. Pokusíme se to vypilovat a vyhrát tam,“ hledá recept vedoucí k prvním bodům specialista na oslabení. Litvínov je také specifický svým stadionem, který je pro soupeře velmi málo oblíbenou destinací, Hradci se tam však v poslední době celkem dařilo. „Je tam velmi malé hřiště, takže je na všechno mnohem méně času a musíte hrát rychleji než normálně. Pak je mnohem jednodušší propadnout, na což Litvínov čeká. Toho se musíme vyvarovat,“ uzavírá „Mišák“ a věří v posílení pozitivní bilance.

OndřejKaše
Novopečený mistr světa je pro extraligu jedním z největších lákadel. Osmadvacetiletý útočník ke zlatu pomohl sedmi body a čekal se jeho návrat do NHL, nakonec se však rozhodl zůstat pod Krušnými horami, kde vloni získal za 61 duelů stejný počet bodů.

Verva chce potvrdit loňský výsledek

Vloni se celek z města rafinérií dostal ve čtvrtfinále přes Kometu, ale poté tvrdě narazil do rozjetého vlaku Dynama. I tak ale mohlo být vedení po nepříliš povedených letech nadmíru spokojené. Pro letošní sezonu černožlutým ambice rozhodně neklesly, otázkou je, jakou roli budou hrát změny v kádru. Přípravu začali svěřenci Karla Mlejnka výhrou nad rivalem z Karlových Varů, kterou následně potvrdili také úspěšným dvojzápasem s Bílými Tygry. Jenže od té doby už to tak dobré není. Energie jim vrátila předešlou porážku v poměru 0:3, načež Chemici odjeli do Švýcarska, kde museli zkousnout vysokou prohru 2:6 od Ambri-Piotty a nezvládnuté prodloužení s Klotenem. Na závěr vyrazili na turnaj do nedalekých Drážďan, kde nejprve rozstříleli domácí 5:0, avšak v generálce padli s Düsseldorfem 1:4.

Během letního období se v Litvínově hledala odpověď na jednu otázku: Bude pokračovat Ondřej Kaše? Odpovědí je nakonec ano, a tak Verva může nadále doufat ve velký přísun bratrského dua. Zůstal také Nicolas Hlava, jako velká předbranková síla. V dresů mistrů z roku 2015 pokračuje i Petr Koblasa, jenž vloni usiloval o korunu krále střelců. Tým však také opustila spousta důležitých článků. Střelec Liam Kirk se vydal do Berlína, odkud věří ve snadnější návrat do NHL. Patrik Demel a Jindřich Abdul odešli do Vítkovic, Janise Jakse zase přetáhly Karlovy Vary, další výraznou ztrátou je poté Andrej Kudrna, který se z rodinných důvodů vrátil na Slovensko. Manažer Pavel Hynek reagoval příchody reprezentantů našich východních sousedů Františka Gajdoše a Maxima Čajkoviče. V útoku se poté hodně čeká od Filipa Sandberga, který do Podkrušnohoří přišel ze švédského klubu Skellefteå AIK. Zajímavou akvizicí může být do budoucna Matěj Pekař, jenž se vrátil ze zámoří.

Sestavy z minulého utkání

Tomek – Gajdoš, Baránek, McIsaac, Zile, Polášek, Czuczman, Zeman – Sandberg, Sukel´, Koblasa – Maštalířský, D. Kaše, Hlava – Pekař, Gut, Jurčík – Havelka, Jícha, Vopelka.

Praktické informace pro fanoušky

  • Vstupenky: Pro fanoušky hostů je v Litvínově vyhrazen sektor S2, který je kompletně celý určený na stání. Vstupenky na utkání jsou v prodeji on-line v prodejní aplikaci litvínovského klubu. Fanoušci a příznivci hostujícího týmu jsou povinni zdržovat se pouze v sektoru určeném společností HC VERVA Litvínov a.s. pro příznivce hostujícího týmu a jsou povinni respektovat organizační pokyny pořadatelské nebo bezpečnostní služby.
  • Parkování v Litvínově: Pro parkování v průběhu extraligových zápasů jsou v Litvínově dle informací domácího klubu určena záchytná parkoviště kolem Zimního stadionu Ivana Hlinky. Respektujme prosím obyvatele přilehlých domů na Osadě a to, že i během zápasů chtějí zaparkovat u svých domů.
  • Sledování zápasu v Hradci: Pokud se nechystáte do Litvínova, sledovat duel úvodního kola Tipsport extraligy budete moci na plátně v Parku Na Větvi, kde bude připraven přímý přenos.