Zápasy
st 18.9.2024 | Tomáš Kalas | Foto: HC Verva Litvínov

Z Litvínova jedou Lvi bez bodu, Hradec srazil dvougólový Gut

Úvodní extraligové kolo hradečtí hokejisté v body nepřetavili. Na ledě Litvínova přitom odehráli velmi dobrou první třetinu, kdy se dostali do vedení díky využité přesilovce a Aleši Jerglovi. Ještě v téže periodě ale domácí srovnali a na začátku 30. minuty se dostali do vedení, když se podruhé v utkání prosadil Michal Gut. Východočeši už pak marně dotahovali, a přestože v závěru ještě snížil první trefou v hradeckém dresu Jakub Pour, prohře 2:4 již nezabránil.

Zpočátku se hrálo především dle not Lvů a Litvínov byl místy pod drtivým tlakem. Během šesti minut hry měl Tomek na kontě sedm zákroků, jednou mu proti střele Pláňka po chybné rozehrávce dokonce pomohla i tyč! Dominantní projev Mountfieldu pak stvrdila první přesilová hra. Těsně před jejím vypršením dostal Aleš Jergl prostor na levé straně, a i díky důrazu na brankovišti poslal v polovině 10. minuty hosty do vedení. Verva hned kontrovala, prakticky z následného útoku byl blízko srovnání Koblasa, Východočechy ale ve vedení udržel pohotový Novotný.

Domácím se povedlo skórovat na konci 13. minuty. Tvrdý pokus Poláška hradecký brankář vykopl před sebe, obránci nepokryli odražený kotouč a Michal Gut bez problémů srovnal stav zápasu. Jak ale patřily první minuty Hradci, závěrečné naopak Severočechům, k čemuž jim pomohla i početní výhoda po vyloučení Freibergse. Skóre se ale neměnilo. A neplatilo to ani na začátku druhé třetiny, kdy byl dvakrát za sebou ve velkých šancích Ondřej Kaše, dvakrát však proti Novotnému neuspěl.

Do zdánlivě poklidně vedeného utkání vstoupil i výraznější počet vyloučení. V polovině 28. minuty došlo například i k vyloučení za nafilmovaný pád pro Davida Kašeho, zároveň však dostal hradecký Dmowski dvě minuty za podrážení. Ve hře čtyři na čtyři gól nepadl, v čase 29:08 však již ano. Tou dobou pykal Miškář na trestné lavici, když Sukeľ napřáhl ke střele na vrcholku pásma a teč Michala Guta zvedla puk nad Novotného lapačku. Lvi sice vstoupili do třetí třetiny aktivně a snažili se jednobrankové manko umazat, jenže na začátku 47. minuty inkasovali potřetí.

Verva rozjela rychlý brejk, na jehož konci byla sehrávka Jíchy na Kevina Czuczmana, který se neunáhlil, počkal a v ideální moment poslal puk ke vzdálenější tyči. Tím tak získali domácí klid, Hradci pak nepomohla ani prakticky dvě vyloučení za sebou. Jednu z posledních možností, jak utkání zdramatizovat, měli Lvi od konce 53. minuty na dalších 120 sekund, kdy měli k dispozici přesilovku. Podřídili tomu všechno včetně odvolání gólmana, avšak v polovině 55. minuty se do prázdné trefil Ondřej Kaše a bylo rozhodnuto. Ani premiérový gól Jakuba Poura v závěru utkání tak neodvrátil hradeckou prohru 2:4. Další zápas odehrají svěřenci Tomáše Martince na domácím ledě s Brnem, které v úvodním kole doma padlo s Libercem.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Oskars Batna 0 0 0 -1 0
Jérémie Blain 0 1 1 0 0
Ryan Dmowski 0 0 0 -2 2
Giorgio Estephan 0 0 0 -2 0
Ralfs Freibergs 0 0 0 0 4
Aleš Jergl 1 0 1 0 0
Petr Kalina 0 0 0 0 0
Graeme McCormack 0 0 0 -2 0
Patrik Miškář 0 1 1 0 4
Dávid Mudrák 0 0 0 0 0
Adam Novotný 0 0 0 -1 4
Tomáš Pavelka 0 0 0 0 0
Radovan Pavlík 0 0 0 0 0
Jordann Perret 0 0 0 -1 2
Martin Pláněk 0 0 0 -1 0
Jakub Pour 1 0 1 -1 0
David Šťastný 0 0 0 0 0
Martin Štohanzl 0 0 0 0 2
Alex Tamáši 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Filip Novotný 58 27 3 24 88,89 0 0

Ohlasy k utkání