Preview k zápasu
před 2 dny | Natálie Poláčková

Po domácí sérii na Moravu! Východočeši pojedou do Brna

Hokejisté Mountfieldu HK mají za sebou hned pět domácích utkání, přičemž všechny z nich dokázali vyhrát. Naposledy se v ČPP Aréně představili v pátek, když vyhráli 2:0 nad Litvínovem. Stanislav Škorvánek si v utkání připsal již třetí čisté konto. Nyní na Lvy čekají tři venkovní zápasy před reprezentační přestávkou. První z nich odehrají již v neděli od 17:00 na ledě brněnské Komety.

„Jsem totiž pořád hodně daleko od toho, kde bych chtěl být.“

#15 Ryan Dmowski (o své formě)

V pátek odehráli hradečtí hokejisté již pátý zápas na domácím ledě v řadě. Vyrovnaná hra nakonec vedla k výhře Lvů 2:0. Lvi tak poosmé v řadě uhájili domácí ČPP Arénu a navíc zvítězili již popáté za sebou. „Výhra? Byla to skvělá týmová zásluha. Myslím si, že jsme to zvládli společně jako tým, hráli jsme svoji hru celých šedesát minut,“ popisuje duel s Litvínovem sedmadvacetiletý útočník Ryan Dmowski. V nedělním utkání s Vítkovicemi padlo hned šestnáct branek, naopak v pátek byly v Hradci Králové k vidění pouze dvě. „Myslím, že jsme se snažili hrát stejný hokej jako ve všech pěti posledních zápasech a bylo to vidět. Většinu času jsme hráli náš hokej a týmy jsme tlačili. Věřím, že se můžeme dostat na vršek tabulky a dávat ještě víc gólů,“ myslí si americký forvard.

Všechny body ze čtyřiadvaceti, které má Hradec Králové na kontě, jsou z domácích zápasů. Z těch venkovních totiž Východočeši zatím nedovezli totiž ani bod. To mohou Lvi změnit již v neděli proti brněnské Kometě. „Musíme se ve venkovních zápasech zlepšit, pokusíme se o to v nadcházejících zápasech,“ velí zámořský forvard, jenž se může chlubit bilancí 4+3. V zápase s Litvínovem se neprosadil ani jeden z bratrů Kašových, respektive nikdo z hvězd hostů. A to i díky kvalitnímu výkonu do obrany domácích hokejistů, kteří si dokázali akce Chemiků uhlídat. „Když hrajete proti klukům, jako jsou oni, tak je musíte atakovat, hrát jim do těla, protože mají skvělé schopnosti. Myslím, že jsme odvedli skvělou práci,“ věří bývalý útočník Hershey v AHL. Nakonec právě první gól, který se ukázal jako vítězný, vsítil Ryan Dmowski. „Z chlumu hráčů mi Ráďa nahrál a já udělal pohyb k brance. Puk jsem si chvíli podržel a pak ho dostal dírou pod betonem,“ popisuje svou branku útočník s číslem 15.

Oproti začátku sezony se Ryanu Dmowskému v posledních zápasech daří jak vytvářet šance, tak se i hlavně bodově prosazovat. Na kontě má čtyři góly a pět asistencí. „Jsem rád, že se do toho začínám dostávat. Těším se na další tvrdou práci. Jsem totiž pořád hodně daleko od toho, kde bych chtěl být. Chci hrát hodně ostře a vyhrávat zápasy jako proti Litvínovu,“ říká o své formě rodák z amerického East Lyme. A jak popisuje Ryan Dmowski českou extraligu a jak se liší oproti ligám, kde dřív hrál? „Česká liga je rozdílná v šikovnosti, je hodně fyzická a hodně rychlá. Musíte dělat rychlá rozhodnutí. Je to hodně náročné, ale já mám náročnost rád,“ usměje se.

LukášCingel
Útočník ze Žiliny strávil šest sezon v Hradci, kde odehrál dohromady 273 zápasů. V letošní sezoně má zatím na kontě šest bodů za čtyři góly a dvě asistence. V uplynulých šesti sezonách nastoupil také za slovenský národní tým.

Kometa? Pět domácích výher v řadě, ale horší přesilovky

Brněnští hokejisté vstoupili do sezony prohrou s Libercem, pak už následovaly dvě výhry. Obě z nich 2:1 ve prospěch hokejistů Komety, přičemž jedna z nich byla nad Mountfieldem HK. Při pohledu na poslední zápasy se dá říct, že se brněnskému celku daří hodně. Ze šesti utkání prohráli Jihomoravané pouze na ledě Litvínova, kde inkasovali pět branek a padli 2:5. Následně doma v třaskavém souboji porazili Spartu po samostatných nájezdech, v pátek se pak představili na ledě libereckých Bílých Tygrů. Na severu Čech se dostali do tříbrankového vedení, to však Tygři dokázali v 52. minutě dorovnat. Kometě se to ale nelíbilo a v čase 54:38 reagovala a šla zpět do vedení. To už neztratila a z Liberce si odvezla plný počet bodů. Brněnský celek zatím dokázal využít pouze šest z celkového počtu třiačtyřicet přesilovek – což znamená úspěšnost 13,95 %.

Gólově je na tom z brněnských hokejistů nejlépe útočník Adam Zbořil (6+0), který má na kontě šest branek. Zajímavostí je, že k šesti trefám doposud nepřidal žádnou nahrávku. Z týmu momentálně nejvíce času na ledě tráví Jakub Flek (4+3), ve hře naskočil celkem do 291 minut. A to s náskokem sedmnácti minut! Nejbojovnějším členem Komety je obránce Michal Gulaši – v Radegast indexu se řadí na páté místo tabulky, na vedoucího Richarda Nedomlela ztrácí jedenáct bodů. Jedničkou Komety je pro letošní sezonu Michal Postava, jenž má úspěšnost 92,38 % na zápas. V jedenácti utkáních inkasoval pouze 24 branek.

Sestavy z minulého utkání

Postava – Davidson, Ščotka, Beaudin, Gulaši, Ďaloga, Bartejs, Švrček – Zaťovič, Cingel´, Flek – Pospíšil, A. Zbořil, H. Zohorna – Kos, Konečný, Rachůnek – Říčka, Marcinko, Kollár – Jedlička.

Praktické informace pro fanoušky

  • Vstupenky: Pro fanoušky hostů je v Brně vyhrazen sektor G na stání. Vstupenky na utkání jsou v prodeji on-line v prodejní aplikaci brněnského klubu. Využít k parkování lze okolní plochy u zimního stadionu, ty jsou však omezené, jelikož se aréna nachází přímo v centru Brna. Fanouškům brněnský klub doporučuje využít k cestě na utkání hromadnou dopravu, více informací přináší web Komety Brno.
  • Výjezd fanoušků: Fanoušci chystají autobusový výjezd do Brna, kam se organizovaně chystá přes šedesátku Hradečáků. Více informací naleznete na web fanklubu.
  • Sledování zápasu v Hradci: Pokud se nechystáte do Brna, sledovat duel 14. kola Tipsport extraligy budete moci na plátně v Parku Na Větvi, kde bude připraven přímý přenos.