Preview k zápasu
čt 25.1.2024 | Šimon Zemánek

Poslední čtvrtina základní části je tady! Lvi ji zahájí v Brně

Základní část extraligy pomalu míří do finiše, každý s každým se střetne už pouze jednou. Hradečtí mají za sebou sérii pěti duelů, v nichž bodovali, zvítězit se jim podařilo ale jen jednou, aktuálně jsou tak osmí v pořadí. V tomto ročníku Východočeši na vzájemné zápasy s Kometou zatím vedou 2:1, dočkají se třetího úspěchu? To se dozvíme zanedlouho, mač vypukne v pátečních 18:00 na ledě Winning Group Arény.

„Dennodenně makáme, rozebíráme si situace.“

#72 Bohumil Jank (o přípravě na zápasy)

Hradec v posledním duelu proti Rideře dlouho vedl, nakonec však padl 3:4 po nájezdech, v nájezdech neuspěli hokejisté Mountfieldu už posedmé. „Jeden bod je málo, chceme jich víc. Po těchto devíti nastavovaných duelech jsme mohli mít klidně o devět, dvanáct bodů víc a v tabulce jsme se mohli pohybovat někde úplně jinde, než jsme teď,“ je si vědom Bohumil Jank. „Zápasů, které jsme nedotáhli k vítězství po šedesáti minutách bylo už dost. Musíme se soustředit na další utkání a vyhrát ho za tři body,“ velí Bobby Jank.

Jak probíhá příprava? „Dennodenně makáme, rozebíráme si situace. Myslím si, že určité zlepšení tam je, akorát náš hokej musíme produkovat opravdu celých šedesát minut,“ nabádá bek s číslem 72. Ten v poslední době nastupuje v obranném páru spolu s lotyšským reprezentantem – Ralfsem Freibergsem. „S Ralfíkem se o herních situacích na ledě bavíme a snažíme se najít určitou rovnováhu mezi námi, aby všechno fungovalo a my v ničem nehořeli. Myslím si, že se to celkem daří, nedorozumění a závarů je tam minimálně,“ pochvaluje si vzájemnou spolupráci písecký rodák.

Už v pátek svěřenci Tomáše Martince načnou finální čtvrtinu základní části, vyzvou totiž šesté Brno na jeho ledě. „Kometa má spoustu kvalitních hráčů, včetně individualit, které dokážou zápas samy rozhodnout. Nejen na ně si budeme muset dát pozor, věřím ale, že když se budeme držet našeho herního plánu a předvedeme kvalitní výkon, tak máme na to porazit kohokoliv,“ burcuje na závěr tvrdý obránce pod Bílou věží působící už sedmou sezonou.

JakubFlek
Rychlonohý šikula působí na Moravě druhým rokem a patří k oporám týmu. Hráč s četnými reprezentačními zkušenostmi, jenž v dorosteneckém věku na čas vyměnil hokej za florbal, se nachází mezi nejproduktivnějšími hráči ligy, od začátku prosince nasbíral kanadských bodů vůbec nejvíce ze všech (10+11).

Brno bojuje o top čtyřku

Kometa hodila za hlavu rozpačitý začátek sezony a pod vedením Jaroslava Modrého je mezi týmy, jenž mají zálusk na umístění v elitní čtyřce. Moravané se nacházejí na šesté pozici, na čtvrtý Litvínov ztrácí sedm bodů, avšak mají zápas k dobru. V novém roce Brno z devíti duelů vyhrálo hned šest, všechny tři porážky navíc přišly proti úvodnímu triu tabulky. Klub také nelenil ani na přestupovém trhu a v lednu upekl dva trejdy. Nejprve s Bruslaři směnil obránce, za Alexe Lintuniemiho získal Zacharyho Osburna. Naposledy Kometa na hostování překvapivě poslala Petra Holíka, za nějž, rovněž na hostování, obdržela beka Marka Hrbase.

Brno je zatím pátým nejčastěji pálícím celkem na soupeřovy svatyně a v úspěšnosti střelby mu dokonce náleží úctyhodná čtvrtá příčka. Také početní převahy zatím Moravanům vychází solidně, v jejich úspěšnosti jim, s 21, 28 %, patří páté místo. Naopak v bránění oslabení zatím Kometa určitě má rezervu, procentuálně je až desátá. (78,03 %) Dále se také jedná o druhé nejvíce hitující mužstvo soutěže, celkově ji ve statistice bojovnosti – Radegast index nalezneme na pátém fleku.

Kanadskému bodování vévodí Jakub Flek (13+23). Útočnou hrozbou týmu je rovněž nejen ex-hradecký Lukáš Cingel (10+15) nebo jeho krajan Kristián Pospíšil (12+12). Ofenzivní fazónou se mohou pyšnit také dva zadáci, v průměru nejvytěžovanější hráč mančaftu – Jan Ščotka (4+22) a Daniel Gazda (15+10). Zlínský odchovanec je zatím, velmi netypicky, nejlepším střelcem celku z pozice obránce. Tým se při dvouměsíční absenci jedničky Dominika Furcha v bráně spoléhal na 18letého Jana Kavana. Ten si počínal velmi kvalitně, v deseti duelech jeho úspěšnost zásahů činila 92, 94 %, spolu s průměrem 2,12 gólu na utkání tak ukázal, že je na něj spoleh. Do posledního mače proti Třinci už ale ohlásil návrat zkušený bývalý reprezentační gólman.

Sestavy z minulého utkání

Furch – Gazda, Ďaloga, Osburn, Ščotka, Holland, Kaňák, Hrbas – Flek, Cingel, Zaťovič – Zbořil, Marcinko, Pospíšil – Moses, Kollár, Okál – Kohout, Kos, Vincour.