Rozhovory
před 2 dny | Daniel Krátký

Univerzita a extraliga? Náročné, shodují se Štohanzl s Tamášim

I mezi hráči A-týmu Hradce Králové naleznete stále aktivní studenty. Že na střední školu ještě chodí mladíčci Štěpán Černý a Adam Novotný asi nepřekvapí, aktivně se však po zisku bakalářského titulu věnuje studiu navazujícího studia útočník Martin Štohanzl, jenž navštěvuje Univerzitu Hradec Králové. Slovenským univerzitním systémem se snažil prokousat zase Alex Tamáši. Jak náročné je skloubit hokejovou kariéru se školou a vzděláním?

Kloubit studium s profesionálním hokejem je náročné. Tréninky, zápasy, tlak na co nejlepší výkony, do toho je velmi důležitá také regenerace. Není to pro každého, ale dá se to. V tuzemském hokejovém rybníčku existují výjimky. Bakalářskými tituly se mohou v Hradci Králové chlubit útočníci Martin Štohanzl a Alex Tamáši. Jeden pokračuje, druhý už nikoliv.

První jmenovaný vidí výhodu v tom, že hraje extraligový hokej v univerzitním městě. „Myslím si, že mám velkou výhodu v tom, že škola je blízko. Máme také možnost si udělat rozvrh podle sebe, což mi hodně pomáhá v časovém hledisku. Dopoledne si odtrénuju na zimáku a odpoledne si jdu sednou na tři hoďky do školy,“ vysvětluje student navazujícího studia a absolvent programu Ekonomika a management na UHK.

O navazující studium se na dálku ve Zvolenu pokoušel také Alex Tamáši. Ale zatím od svého plánu upustil. Bylo to zkrátka moc náročné. „Studoval jsem. Z Česka se slovenská vysoká škola zvládá opravdu velmi těžce, jsem bakalář, studoval jsem obor Dřevěné stavby u nás na Slovensku. Zkoušel jsem ještě inženýrské studium, ale to se opravdu nedalo. Až se jednou vrátím, tak si to dokončím,“ doufá slovenský reprezentant.

Kolega z mužstva Martin Štohanzl je tak aktuálně jediným studentem vysoké školy v hradeckém áčku, a to po letním odchodu Michaela Gaspara. „Je jasný, že studiu musí člověk obětovat a věnovat nějakou snahu a energii. Pro mě je to trochu útěk do reality, protože hokejová šatna je dost specifická. Člověk se dostane mezi své vrstevníky, což je trochu něco jiného,“ vysvětluje Martin Štohanzl, jehož bakalářská práce měla název: Finanční analýza vybraného podniku.

Studium hlavně znamená také velké množství učení. Dojde na něm i třeba během cest týmovým autobusem po republice? „Je pravda, že učení na zápočty a zkoušky zabere nějaký ten čas. Někdy i v autobuse. Ale to málokdy,“ usměje se Martin Štohanzl. Na něj navazuje Alex Tamáši. „Všechny hlavní předměty jsem dokončil ještě když jsem byl na Slovensku. Tady v Hradci už jsem jen dopisoval bakalářku a učil se na státnice. O to to bylo jednodušší,“ popisuje.

Vzdělání je ale pro oba hráče důležité. Sport je totiž poměrně nevyzpytatelný. „Vždycky mě rodiče tlačili do toho, abych se učil a měl dobré známky. Beru to tak, že to jsou zadní vrátka – stačí jedno prosté zranění a člověk může z ničeho nic skončit. Doufám, že se nic takového nestane, ale když jednou ukončím kariéru, tak se budu muset něčemu věnovat. Tahle cesta mě zaujala, bavilo mě to, a proto jsem si to vybral,“ líčí šestadvacetiletý Alex Tamáši, jehož práce zněla: Zelené střechy pro dřevěné stavby rodinných domů.


Věděli jste, že...

  • Se studiem spojil svou kariéru také zadák Graeme McCormack, jenž jako Kanaďan vyrazil, po neúspěšném try-outu do CHL, na univerzitu do USA. Na Bemidji State University hrál NCAA, kde se vypracoval do pozice kapitána. A také studoval – může se pyšnit titulem z Obchodní administrativy, managementu a podnikání. Během svého studia také poznal svou dnešní ženu Hannu.
  • Hokej & Univerzita? Tohle spojení v zámoří využil také Lotyš Ralfs Freibergs, jenž hájil barvy Bowling Green State University, na které studoval obor Finance a Ekonomika. Později pak v Lotyšsku vystudoval také Academy of Sport Education a stal se i hokejovým trenérem.
  • Na University of Massachusetts Lowell působil čtyři roky také americký útočník Ryan Dmowski, jenž vystudoval Trestní soudnictví a do budoucna by se prý po kariéře nebránil akční práci u FBI.
  • Také v širším kádru áčka se také vyskytuje jméno Štěpána Pokorného, útočníka, který ještě v dorostu vyrazil do Spojených států. A zde vystudoval univerzitu – a to konkrétně Byznys na Ferris State University, své studium spojil s NCAA, ve svém univerzitním týmu se vypracoval do pozice asistenta.