Ohlasy k zápasu
út 22.10.2024 | Jakub Hovorka

Výhra je sladká. Chceme jít ale jinou cestou, hlásí Tomáš Pavelka

V nedělním utkání Východočeši v přestřelce s Vítkovicemi dokázali urvat sedmou domácí výhru v řadě. Vyrovnal se rekord v počtu hradeckých vstřelených branek v extralize, i když Lvi museli dvakrát zápas obracet. Tuto nevídanou bitvu s šestnácti góly rozhodl odchovanec právě ostravského celku a současný hradecký kapitán Tomáš Pavelka. Vítězný gól vstřelil v přesilovce dělovkou od modré.

Hradečtí Lvi odehráli předposlední zápas z dlouhé pětizápasové domácí série. A to proti Vítkovicím. Duel, ve kterém padl nezvyklý počet branek, ohodnotil Tomáš Pavelka. Zažil někdy zápas s tolika góly? „Asi ne, v extralize určitě ne. Možná v nějakých juniorských soutěžích, ale v nejvyšší soutěži šestnáct vstřelených branek za jeden zápas opravdu nepamatuji,“ říká kapitán Mountfieldu. Gólů napadalo do sítí opravdu hodně, ale tým ví, že to takhle nebude fungovat pokaždé. „Byl to takový otevřený hokej z obou stran. Ale není to cesta, kterou chceme jít, přeci jenom málo kdy se stane, že inkasujete sedm gólů, a i tak vyhrajete za tři body,“ uvědomuje si lídr týmu i kabiny.

I přes výhru chybělo ve hře několik detailů, kvůli kterým diváci viděli právě tolik gólových situací. Kabina si uvědomuje, že to musí do příště vypilovat. „Samozřejmě není dobré dostat sedm gólů. Musíme se z toho poučit, ale jsou to tři body a každé vítězství je sladké,“ je rád jednatřicetiletý obránce. Hokejisté Mountfieldu museli před domácím publikem dvakrát převracet skóre. I to zvedlo sebevědomí celého mužstva. „Už po tom prvním otočení jsme věřili. Pak nám to sice znovu odskočilo, ale do třetí třetiny jsme šli s hlavou nahoře. Říkali jsme si, že kdy jindy dát tolik gólů, když ne dneska. Jsme rádi že nám to nakonec vyšlo,“ popisuje obránce s devatenáctkou na dresu.

Náročné utkání to muselo být nejen pro hráče, ale i pro trenéry. Hráče se snažili uklidňovat a nabádat na větší důraz v obranné činnosti. „Říkali jsme si to i my mezi sebou. Dávali jsme jim hodně šancí stejně jako oni nám. Špatně jsme bekčekovali a nebyli v obranných pozicích kde bychom měli být. Věděli jsme, že většinu situací řeší přihrávkami zpoza branky a z rohů, ale i tak se jim podařilo právě z těchto akcí skórovat,“ komentuje rodák z Ostravy. Pozitivum se dá najít v ofenzivě, která poslední dva zápasy fungovala perfektně. „To ano, ale zároveň musíme pořád koukat na těch sedm inkasovaných gólů. V defenzivě musíme zapracovat, aby to tak nebylo i v dalším zápase,“ uvědomuje si.

„Ofenziva fungovala perfektně. Musíme ale koukat na počet inkasovaných gólů, aby to tak nebylo i v dalším zápase.“

#19 Tomáš Pavelka (o gólové smršti v zápase s Vítkovicemi)

Tomáš Pavelka se trefil jedenáct minut před koncem třetí třetiny a jistý, že už nepřijde odpověď, si moc nebyl. „Ani nevím, kolik času zbývalo do konce. V zápase jsem se ale snažil se ničím neuspokojit, protože my stav otočili dvakrát, oni jednou. Mohlo to při takové divočině přijít kdykoliv. Samozřejmě jsme dělali vše pro to, aby se tak nestalo,“ říká hokejista se zkušenostmi z finské Liigy. Hradci se v posledních zápasech daří. Tabulkou stoupá nahoru a stal se z něho nejlépe střílející klub celé extraligy. „Musíme za to být rádi, ale pořád pracovat dál. Dáváme góly po nahození nebo skrumáži před brankou a padá to tam, tak věřím, že v tom budeme pokračovat,“ doufá vůdce lví smečky.

Série domácích zápasů pod Bílou věží musela hodně pomoct. Obzvlášť, když byly prozatímní duely vítězné. „Určitě je to pro naše hlavy hodně dobré. Po tom začátku, kdy jsme hráli dobře, ale ze zápasů jsme vycházeli bez bodů, je teď důležitá hlavně psychika a dobré sebevědomí,“ popisuje hradecký obránce. Venkovní zápasy se Východočechům nevedou, za to doma jsou nezastavitelní. „Snad v tom budeme pokračovat. Teď už nám ty domácí utkání ale docházejí a zase pojedeme ven, takže se musíme pořádně připravit. Chtělo by to přivést první výhru z venkovních stadionů,“ burcuje tým.

Následující zápas je očekáván až v pátek a na soutok Labe a Orlice přijede jeden z lídrů soutěže – Litvínov. „Bude to těžký soupeř, vede tabulku a nebude to nic jednoduchého. Ale uděláme maximum a popereme se o každý bod,“ ví moc dobře zadák z obranných řad. Po náročných zápasech má královehradecký A-tým čtyři dny bez zápasu. Kapitán má jasno, jaký bude program na následující dny. „Musíme hlavně dobře zregenerovat, to je důležité. Odpočinout si i mentálně. Všichni si odfrkneme a připravíme se na pátek, kdy budeme chtít pokračovat s bodovými přínosy,“ uzavírá Tomáš Pavelka.